Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 15. kolo, pátek 17.10.1997, Sportovní hala

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

2:0
0:0, 1:0, 1:0
Branky: 32. Kverka, 46. Kročák. Rozhodčí: Brada – Brázdil, Halas. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 5916. Průběh utkání: 2:0.
Sparta Praha: Hnilička – Toužimský, Kučera, Nedvěd, Ptáček, Kročák, Burda – Zelenka, P. Martinec, Hlaváč – M. Hlinka, Kverka, J. Hlinka – Jelínek, Štefan, Chabada – Duda, Sivek.
Dynamo Pardubice: Barta – Pácal, Augusta, Mudroch, Kříž, Píša, Cypljakov – Jantovský, Blažek, Hejduk – Kudrna, T. Martinec, Koudelka – Kábrt, Plášek, S. Procházka – Rozsíval, P. Sýkora, M. Procházka.

Komentář

Souboj tradičních hokejových rivalů skončil vítězstvím Sparty v poměru 2:0, když její hráči se z úvodní letargie probrali až po úvodních dvaceti minutách hry, a zlomili odpor houževnatých Pardubic. O branky se postarali Kverka a Kročák, domácí brankář Hnilička si letos připsal již svou třetí nulu.

Sparta, v jejímž dresu se po tříapůlleté pauze opět objevil Tomáš Jelínek, jehož v tomto týdnu vyměnili holešovičtí za Jaroslava Bednáře, se musela obejít bez Žemličky a Vykoukala, kteří nebyli zdravotně v pořádku. Ani to jí však neubralo na chuti útočit, což dokazovala hned od začátku, ale proti disciplinovaně bránícím Pardubicím, které většinou čtyřmi bránícími hráči zhustily střední pásmo, nemohla prosadit. První vážnou šanci měl až ve 14. minutě domácí Zelenka, jenž však ztroskotal na hostujícím Bartovi. V době, kdy se už oba týmy viděly v kabinách, se po levé straně uvolnil M. Hlinka, jeho střela však pouze zazvonila o tyč.

Ve druhé části hry se Pardubice přece jen osmělily a Sportovní hala byla svědkem rychlého hokeje, jemuž chyběly jen branky. Sparta měla najednou více prostoru k útočení a její prapor pozvedla stejně jako v úterním nevydařeném utkání s Manchesterem, Kverkova řada, jejíž vedoucí po ideálním pasu od M. Hlinky překonal Bartu poprvé. Spartu branka postavila na nohy a Pardubičtí mohli děkovat svému brankáři Bartovi, jenž betonem vytěsnil střelu osamoceného Martince.

Ten si však spravil chuť ve 46. minutě, kdy získal za brankou kotouč a ukázkově jej naservíroval před branku a pro Kročáka nebyl problém „vymést“ odkrytý kout branky hostí. V té době již hrála Sparta o pěti obráncích, pro zranění zad odstoupil František Kučera. Pardubičtí, ač se snažili sebevíc, jistého Hniličku nepřekonali a odvezli si z Prahy dvoubrankovou prohru.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Sparta Praha): „Bylo to náročné a těžké utkání. Myslím si, že dva góly jsou vzhledem ke stylu, jež produkovaly Pardubice, až dost. Domnívám se, že hráči podali nadprůměrný výkon, všichni si zaslouží pochvalu. Tam, kde se objevila skulina v obraně, zaskočil perfektní Hnilička.“

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Jsem spokojen s obrannou činností týmu, neboť oproti minulým zápasům jsme méně chybovali. Bohužel, tým není tolik zkušený, aby potrestal chyby soupeře, jak nám to dnes předvedla Sparta. Jen díky skvělým zákrokům brankáře Barty jsme neprohráli větším rozdílem.“

Zápasy v sezóně

2. kolo, 5. 9. 1997
PCE - SPA
2:3
15. kolo, 17. 10. 1997
SPA - PCE
2:0
28. kolo, 27. 11. 1997
PCE - SPA
2:2
41. kolo, 23. 1. 1998
SPA - PCE
2:1

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube