Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, ČF3, úterý 23.3.1999, Zimní stadion města Pardubic

Dynamo Pardubice

Berani Zlín

1:2p
0:1, 1:0, 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 37. S. Procházka (Pácal, Píša) – 10. Kapusta (Hučko), 68. Čajánek (Hamrlík, Marušák). Rozhodčí: Rejthar – Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 9000 (vyprodáno). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Konečný stav série: 0:3.
Dynamo Pardubice: Barta – Pácal, Píša, Čáslava, Malinský, Mudroch, Pospíšil – S. Procházka, Blažek, Jantovský (41. Vak) – Mikeska, Martinec, Kudrna – Koudelka, Plášek, Rozsíval. Trenéři: Miloš Říha a Milan Chalupa.
Berani Zlín: Kameš – Hamrlík, Mojžíš, Hučko, Marušák, K. Rachůnek, Žižka – Okál, Čajánek, Meluzín – Vala, Štraub, Kapusta – Tomek, Leška, Veselý. Trenéři: Zdeněk Venera a Antonín Stavjaňa.

Komentář

Třetí utkání čtvrtfinálové série mezi Pardubicemi a Zlínem rozhodlo o prvním semifinalistovi play off extraligy. Stal se jím Zlín, který vyhrál dnešní zápas 2:1 po prodloužení a celou sérii 3:0, když v ní jeho brankář Kameš inkasoval jen jediný gól a zůstal více než 156 minut nepřekonán.

Střetnutí přineslo dramatickou podívanou a mělo dobrou úroveň, o kterou se zasloužila obě mužstva. Domácí, kteří doháněli manko ze zápasů ve Zlíně, bojovali s maximálním úsilím, ale Zlínští přijeli do Pardubic s jasným úmyslem zajistit si postup hned ve třetím duelu.

Utkání začali domácí mohutným náporem, od počátku si důraznou agresivní hrou vytvořili územní převahu a soupeře takřka nepustili z jeho obranného pásma. V sedmé minutě nastřelili Pardubičtí tyčku a vzápětí měl Blažek další vyloženou šanci, ovšem Kameš v brance Zlína držel nadále svoji čtvrtfinálovou neprůstřelnost. Hosté se do vážnější akce dostali až v polovině třetiny. Ze situace, která byla na hraně ofsajdu, se Čajánek dostal před Bartu, který sice jeho střelu vyrazil, avšak před brankou vznikla nepřehledná situace a z ní Kapusta otevřel skóre.

Domácí měli i nadále převahu, ale nedokázali najít recept na překonání Kameše. Ve 23. minutě nastřelil Mudroch podruhé tyčku zlínské branky a Východočeši pokračovali v drtivém tlaku. Ve 28. minutě měl šanci k vyrovnání Martinec, který si Kameše položil na led, ale nedokázal ho přehodit. Zlínští, kteří v útočném pásmu hráli jednodušší hokej než domácí, se v polovině druhé třetiny vymanili na chvíli z tlaku, ale pozorná domácí obrana jim nedovolila skórovat. Ve 36. minutě byl vyloučen Leška, domácí po pětadvaceti vteřinách využili početní výhody a po 156 minutách a sedmnácti vteřinách ukončili Kamešovu neprůstřelnost.

Třetí třetina přinesla urputný boj z obou stran. Hosté pozorně bránili střední pásmo, odkud vyráželi k nebezpečným protiútokům, ale ztroskotávali na výborně chytajícím Bartovi. Domácí měli dvě velké šance ve 44. minutě, hosté pak v 50. minutě při vyloučení Kudrny. V 53. minutě propásli Pardubičtí jedinečnou šanci rozhodnout utkání, když nedokázali využít více než minutovou přesilovku pět na tři. Sehráli ji velmi špatně, stejně jako při následném vyloučení Hamrlíka, kdy jim navíc početní výhodu zmařil faulem Procházka. Minutu před koncem normální hrací doby měl ještě šanci Hučko, ale jeho střelu Barta stačil vyrazit, a tak se po 60 minutách nerozhodlo.

O postupu Zlína rozhodl až nastavený čas, ve kterém obě mužstva hrála útočný hokej a šťastnější v něm nakonec byli hosté, kteří v 68. minutě dali po Čajánkově šikovné teči vítěznou branku. Po skončení utkání se domácí hráči i diváci rozloučili s trenérem Milošem Říhou, který po třech letech z Pardubic odchází.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Myslím, že na ledě bylo jedno mužstvo, které hrálo hokej – to jsme byli my – a jedno mužstvo, které neustále vyhazovalo puky, a to byl Zlín. Že byl soupeř šťastnější po celou sérii, to je jednoznačné. V závěru jsme místo střelby zbytečně kombinovali, pak by určitě padlo víc branek než jedna. Rozhodnutí měla přinést přesilovka pět na tři, tu jsme ale sehráli katastrofálně. Musím hráčům poděkovat nejen za dnešní výkon, ale i za celou sezonu. O svém dalším působení budu mít jasno ještě během tohoto týdne, v Pardubicích na moje místo přijde asistent Chalupa.“

Zdeněk Venera (HC ZPS Barum Zlín): „K vidění byl velice kvalitní zápas, kterému nechybělo nasazení, bylo v něm hodně osobních soubojů a důrazu. Jsme rádi, že se štěstí přiklonilo k nám. Větší část utkání jsme byli pod tlakem, domácí měli také více šancí, ale vynikající Kameš a obětavý výkon všech hráčů přinesly pro nás příznivý výsledek, i když to bylo trošku se štěstím.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 2. 10. 1998
PCE - ZLN
3:2
21. kolo, 15. 11. 1998
ZLN - PCE
3:0
34. kolo, 14. 1. 1999
PCE - ZLN
8:5
47. kolo, 28. 2. 1999
ZLN - PCE
4:2
ČF1, 19. 3. 1999
ZLN - PCE
1:0
ČF2, 21. 3. 1999
ZLN - PCE
2:0
ČF3, 23. 3. 1999
PCE - ZLN
1:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Libor Barta 67 0 31 2
Obránci G A +/- TM
Tomáš Pácal 0 1 0 0
Aleš Píša 0 1 0 0
Petr Čáslava 0 0 -1 0
Jiří Malinský 0 0 -1 0
Petr Mudroch 0 0 -1 0
Robert Pospíšil 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Stanislav Procházka 1 0 0 6
Jiří Jantovský 0 0 0 2
Tomáš Blažek 0 0 0 0
Tomáš Vak 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 -1 2
Martin Koudelka 0 0 -1 0
Tomáš Martinec 0 0 -1 0
Michal Mikeska 0 0 -1 0
Karel Plášek 0 0 -1 0
Patrik Rozsíval 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube