Reportáž ze zápasu

Český Telecom extraliga ledního hokeje, 44. kolo, úterý 13.2.2001, Zimní stadion Znojmo

Znojmo

Dynamo Pardubice

4:3
2:1, 1:0, 1:2
Branky a nahrávky: 12:27 Mařák (Haman), 13:55 Milan Procházka (Fink), 39:58 Uram (Pucher, Plášek), 47:15 Plášek (Pucher, Uram) – 11:46 P. Sýkora (Tvrdík, Janecký), 51:36 P. Sýkora, 58:54 P. Sýkora (Píša). Rozhodčí: Bolina – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 4500. Střely na branku: 34:48. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:3.
Znojmo: O. Svoboda – Soudek, Havíř, Pavel Kumstát, Heš, Jakeš, Petlák – Plášek, Pucher, Uram – Milan Procházka, Pazourek, Fink – Mařák, Haman, Jantovský.
Dynamo Pardubice: A. Svoboda – Píša, Pácal, Malinský, Mudroch, Duben, Jančařík – P. Sýkora, Janecký, Tvrdík – J. Kudrna, Rolinek, Lubina – Mikeska, Filip, S. Procházka.

Komentář

Za pouhých osmdesát osm sekund stačili hokejisté Znojma odpovědět hned v úvodní třetině na vedoucí branku pardubického Petra Sýkory dvěma góly Mařáka a Milana Procházky a tato střelecká rychlost podložená kvalitním výkonem brankáře Oldřicha Svobody jim v konečném účtování zajistila vítězství 4:3. Všechny tři branky Pardubic vstřelil nejlepší hráč na ledě Petr Sýkora.

Znojmo začalo opatrně, spoléhalo hlavně na pokrytí středního pásma, ovšem v obraně nepůsobilo jistým dojmem. Největší tlak vyvíjel první pardubický útok, v němž Janecký chytře rozdával kotouče zejména Petru Sýkorovi, který se nejčastěji dostával do střeleckých příležitostí. Také Janeckého útočná řada posunula hosty k jednobrankovému vedení, když Sýkora překvapil jinak pozorného brankáře Oldřicha Svobodu prudkou střelou švihem z deseti metrů.

Teprve obdržená branka probrala Znojmo z pasivity a za dvě minuty bylo skóre zcela jiné. Nejdřív Mařák překvapil pardubického gólmana Adama Svobodu pomalou střelou po ledě, znamenající vyrovnání. O další minutu později dokončil pohotově Milan Procházka Finkovu akci a znojemské akcie na postup do play off zaznamenaly výrazný vzestup.

Ovšem hned v úvodu druhé třetiny orli poněkud usnuli na vavřínech a nechali vynikat svého brankáře. Už po devíti sekundách obránci Soudkovi zůstal puk stát v ještě nezamrzlé kaluži vody a pardubický Sýkora si po sólu neporadil s Oldřichem Svobodou. O pouhých šest sekund později trefil obránce Pácal od modré čáry tyč. I když Pardubice tlačily, vyrovnat se jim nepodařilo. Znojmo postupně přidávalo na obrátkách, ale ani jeho útočníci neuměli dlouho vyzrát na Adama Svobodu. Teprve dvě sekundy před koncem třetiny přidal v přesilovce při vyloučení obránce Malinského nejlepší znojemský střelec Uram třetí branku.

I když pardubičtí trenéři přeskupuli v závěrečné třetině útočné řady, tento záměr toužebný efekt v podobě vyrovnání nepřinesl. Znojmo důsledně bránilo a soupeře do vyložených střeleckých příležitostí nepouštělo. Naopak ve 48. minutě přidal Plášek čtvrtý gól. Pardubice nerezignovaly, po zaváhání znojemských zadáků pohotově Petr Sýkora vstřelil blafákem svou druhou branku a šedesát šest sekund před koncem přidal třetí gól. K vyrovnání už ale Východočechům chyběl čas a nepomohla jim ani půlminutová hra bez brankáře.

Ohlasy po utkání

Milan Kastner (HC Excalibur Znojemští Orli): „Měli jsme spoustu šancí, které jsme nedokázali proměnit. Výsledek byl dlouho na vážkách a my si pokazili zápas zbytečnými chybami. Náš výkon byl daleko zodpovědnější než proti Vsetínu. Nyní nás čeká těžké utkání v Karlových Varech, kde jsme letos ještě nevyhráli.“

Josef Paleček (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Znojmo zvítězilo naprosto zaslouženě. S takovou herní disciplínou a osobní zodpovědností, jakou jsme předvedli v dnešním zápase, budeme těžko vyhrávat. Pokusili jsme se zmobilizovat aktivitu hráčů přeházením útočných řad, ale čtvrtý gól jsme dostali po hrubé chybě obránce. Petr Sýkora byl jediný hráč, který se snažil v souboji jeden na jednoho přejít přes protihráče.“

Zápasy v sezóně

5. kolo, 17. 9. 2000
PCE - ZNO
3:2
18. kolo, 29. 10. 2000
ZNO - PCE
4:3
31. kolo, 9. 12. 2000
PCE - ZNO
1:3
44. kolo, 13. 2. 2001
ZNO - PCE
4:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 30 4
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 0 1 1 0
Tomáš Pácal 0 0 1 0
Miroslav Duben 0 0 0 0
Petr Jančařík 0 0 0 0
Jiří Malinský 0 0 -1 2
Petr Mudroch 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 3 0 1 0
Otakar Janecký 0 1 1 2
Michal Tvrdík 0 1 0 0
Michal Mikeska 0 0 1 2
Stanislav Procházka 0 0 0 4
Martin Filip 0 0 0 0
Ladislav Lubina 0 0 -1 2
Jaroslav Kudrna 0 0 -1 0
Tomáš Rolinek 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube