logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
01.03.2024
Redakce

Skvělé studijní i sportovní výsledky? Pardubičtí mladíci jsou důkazem, že to jde

Dynamo úzce spolupracuje s několika školami v Pardubicích. Právě na nich studuje velká část hráčů mládežnických kategorií pardubického klubu. Skvělými studijními i sportovními výsledky se například prezentují deváťáci Samuel Dubovči a Dominik Drábek. Pouhé dvě dvojky měl na vysvědčení dorostenec Vít Macek a své studium na vysoké škole skvěle zvládá také junior Jan Helikar.

Vzdělání je pro mladé hokejisti nedílnou součástí života. Skvělými sportovními i studijními výsledky se může pyšnit například Samuel Dubovči. Ten navštěvuje jednu s partnerských škol Dynama, ZŠ Bratranců Veverkových. Čtrnáctiletému obránci deváté třídy se kromě studia daří také v hokeji, kde se v letošní sezóně důrazný bek pyšní šestnácti kanadskými body ve 35 zápasech.

Dobré známky nosí domů také Dubovčiho spolužák Dominik Drábek. „Ve škole se mi daří, navíc mi vychází maximálně vstříc. Musím komunikovat s učiteli ohledně učiva, když ve škole chybím. Učivo si většinou doplňuji od spolužáků a na některé předměty mam i individuální plán," popisuje další ze skvělých studentů v mládežnických kategoriích Dynama.

Ten, stejně jako Dubovči, navštěvuje partnerskou Základní školu Bratranců Veverkových. „Většinu učiva si doplňuji. Učím se o víkendu a ve večerních hodinách. Není to pro mě asi žádný problém, jen občas na to nemam tolik času, kolik bych potřeboval," doplnil čtrnáctiletý Drábek, který ačkoli patří věkově do deváté třídy, strávil velkou část sezóny v dorostenecké kategorii, kde nastoupil do 20 zápasů a získal 13 bodů.

Z hráčů našeho dorostu vykazuje skvělé studijní i sportovní výsledky Vít Macek, který se ve druhém ročníku pardubického Sportovního gymnázia může pyšnit samými jedničkami a pouze dvěma dvojkami na vysvědčení. „Rozvrh je přizpůsobeny k našim tréninkům, takže v tomhle ohledu, že bych měl třeba absenci, není problém," popisuje Macek. „Když už je potřeba něco omluvit, tak v tom není problém. Když se jedna o hokej, tak se to ani nezapočítává do absence," doplnil talentovaný forvard.

„Co se týče učení, musím říct, že mám takovou schopnost si zapamatovat hodně věcí z hodin ve škole. Co si nezapamatuju, tak se učím doma a i to mi nedělá problém, jelikož se učím celkem rychle," říká sedmnáctiletý útočník, který se v letošní sezóně může pyšnit také jedním startem za A tým Dynama.

Nejen pardubičtí mladíci si uvědomují, že studium je pro život důležité a v případě neúspěchu v hokejové kariéře musí být připravení na jiné, než sportovní výzvy.

Skvělým příkladem je také další výborně studující mládežník Jan Helikar. Devatenáctiletý junior navštěvuje Univerzitu Pardubice a spolu se studiem na vysoké škole dokázal v letošní sezóně nasbírat v juniorce 33 bodů v 52 zápasech. Dokáže Helikar napodobit například Lukáše Radila, který se kromě skvělé hokejové kariéry může pochlubit také úspěšně získaným titulem na Fakultě ekonomicko-správní Univerzity Pardubice?