logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
24.02.2024
Redakce

Jít na vysokou a hrát univerzitní hokej je skvělá věc, říká trenér mládeže Ondřej Šťastný

V Pardubicích odehrál celou mládež. Do profesionálního hokeje sice neprorazil, ale v Dynamu zůstal v roli trenéra i nadále. Stále je navíc aktivní jako hráč, kromě krajské ligy hraje Univerzitní ligu ledního hokeje za místní tým Riders Univerzita Pardubice a tuhle možnost si Ondřej Šťastný pochvaluje. „Není žádná ostuda si říct, že hokejem se živit nebudu. Jít na vysokou a hrát univerzitní hokej je skvělá věc,“ říká jednadvacetiletý trenér ročníku 2012.

Dres juniorů Dynama naposledy oblékl v sezoně 2021/22. Potom zahájil kariéru trenéra v mateřském klubu a u toho začal nastupovat v krajské lize za Nové Město nad Metují. Letos k tomu přidal další hokejovou aktivitu, a to působení v univerzitním hokeji v dresu pardubických Riders.

„Jednou jsem potkal Martina Šejbu, který je hlavním trenérem, a ten mi nabídl, jestli bych si nechtěl jít zahrát za Riders, jelikož studuju univerzitu. Dobře ho znám z mládí, vím, že je to skvělý trenér a výborný člověk, tak jsem na jeho doporučení dal a přijmul jsem tuhle nabídku,“ říká Ondřej Šťastný.

Univerzitní hokej v Česku zažívá dobré období, nabírá na popularitě a třeba hokejová bitva v Praze dokáže vyprodat Sportovní halu Fortuna v Holešovicích. Riders Univerzita Pardubice působí v české univerzitní lize od roku 2020 a v loňské sezoně si poprvé zahráli play off.

„Užívám si to hodně. Jsou tam mladí kluci, kteří mají chuť a zápal, zápasy jsou rychlé a tvrdé. Já si ten hokej užívám. Hrozně se mi líbí ty derby, které jsou třeba v Praze a Ostravě, tam chodí spousta lidí, je to skvělý hokej a já doufám, že se derby jednou přesune i sem k nám na východ Čech,“ říká letošní nováček v soutěži.

Univerzitní hokej není jenom o sportu jako takovém. Spojuje hráče na ledě se studenty, kteří je podporují z hlediště. Často tak po univerzitním zápase následuje společná studentská party.

„Akce tam určitě jsou. Po nějakých vybraných zápasech se jde do klubů, jsou tam zvaní fanoušci a patří to k tomu,“ usmívá se Ondřej Šťastný.

Při porovnávání univerzitní ligy s krajskou ligou, ve které také pravidelně nastupuje, dává najevo, že obě soutěže jsou úplně jiné.

„Univerzitní liga je rychlejší, tvrdší. Krajská liga má výbornou úroveň, v mnoha týmech hrají hráči, kteří si zahráli extraligu nebo první ligu a jsou to výborní hokejisté. Každá ta soutěž má něco do sebe.“

Hokej zná i z druhé strany, v Dynamu je už nějakou dobu trenérem mládeže.

„Začal jsem před dvěma lety. Měl jsem nabídku od pana Hemského a já jsem ji hned přijal, protože mám rád děti a chtěl jsem zůstat tady v Pardubicích u hokeje. Jednou bych rád dělal třeba asistenta u áčka nebo juniorky, to by byl takový můj sen,“ říká současný kouč ročníku 2012.

Studium, trénování dětí a ještě hraní hokeje na dvou frontách zabere člověku hodně času.

„Je to časově hodně náročné, někdy ani nemám čas si dojít na oběd. Ale myslím, že dokud je člověk mladý, tak by měl být aktivní a když se to dá stíhat, tak si dovolím tvrdit, že by to tak měl mít každý mladý člověk,“ říká Ondřej Šťasný s úsměvem.

Za Riders začal letos společně s ním nastupovat také Adam Novotný, který rovněž působí u pardubické mládeže jako trenér a od prosince se nakonec ještě vrátil do kádru juniorů Dynama.

„Adam je můj nejlepší kamarád už od dětství, vždycky se mi s ním hrálo skvěle a začali jsme spolu sezonu v Riders. Jelikož se mu dařilo a věkem je stále junior, tak dostal možnost si zahrát ještě extraligu juniorů, což přijal a klukům pomohl. Jenom to dokazuje, jak dobrý hokejista to je.“

Ne každý hráč dojde ve své kariéře na profesionální úroveň, ale v dnešní době mají mladí kluci spoustu možností, jak u hokeje zůstat. Ondřej Šťastný by studium a univerzitní hokej doporučil i dalším vrstevníkům.

„Určitě není žádná ostuda si říct, že se hokejem nebudu živit. Jít na vysokou a hrát univerzitní hokej je skvělá věc. Člověk v tom pořád zůstane, a i když je náročné to se vším skloubit, tak si myslím, že by si to kluci měli vyzkoušet,“ dodává.

Další zápas sehrají Riders na domácím ledě už v pondělí 26. února v malé hale pardubické enteria areny! Přímo na zápase můžete soutěžit o vstupenky na Dynamický den, přítomný bude také maskot Hakyto. Přímý přenos na ČT sport Plus bude spolukomentovat brankář Tomáš Vomáčka! Utkání proti UK Kings Prague začíná v 19 hodin. Vstupenky si můžete koupit ONLINE ZDE.