logo 70 MLÁDEŽ
arena logo Facebook Tacebook YouTube Instagram
23.02.2024
Redakce

Je stále co zlepšovat, shodují se kapitán a brankář juniorského týmu po vítězném derby

Junioři Dynama ve čtvrtek vyhráli ve východočeském derby nad Hradcem Králové 5:2. Svým dílem se na zdárném výsledku podíleli kapitán týmu a střelec jednoho gólu Daniel Burda s brankářem Lukášem Vilémem.

Domácí o svém vítězství rozhodli hlavně v první třetině, přestože v úvodní desetiminutovce to na jejich kanonádu nevypadalo. „Prvních deset minut z naší strany bylo hrozných. Podržel nás Vilda, který chytil asi čtyři tutovky,“ chválí gólmana Burda. Vilém přikyvuje: „Na začátku měl soupeř nepříjemné příležitosti, které se mi se spoluhráči podařilo pokrýt. Jsem rád, že jsme potom z protiútoků byli schopní dát góly.“

Skóre otevřel v 11. minutě Tomáš Jaša, jehož trefa předznamenala zlepšení výkonu pardubického mužstva. „Něco jsme si k té hře řekli na střídačce, trenéři nás povzbudili a hodně nám pomohl první gól, který nás uklidnil. Pak nám to tam napadalo, někdy i trochu se štěstím,“ říká brzy dvacetiletý útočník. Jeho poslední větu dokládá branka Dominika Pavlaty na 2:0, která padla po odrazu puku od zad královéhradeckého gólmana Vojtěcha Mrázka. Toho následně překonal právě i Daniel Burda, na něhož trefou na 4:0 navázal Adrian Gromadzki, a tak ho v 16. minutě v brankovišti nahradil Filip Tuček.

Po přestávce se obraz hry pozměnil, což na vlastní kůži poznal Vilém, jenž mimochodem má již za sebou reprezentační zkušenosti z mládežnických výběrů. „Ve druhé třetině měli docela hodně střel. Musím říct, že to pro mě bylo docela těžké. Opravdu jsem si zachytal, což mě také dostalo do tempa,“ hodnotí prostřední periodu.

V polovině základní hrací doby sedmnáctiletého brankáře prostřelil Matěj Pinkas. Na snižující zásah ve 33. minutě zareagoval podruhé v utkání skórující Pavlata a Dynamo se znovu dostalo do čtyřgólového vedení. Na konečných 5:2 pak ve 42. minutě upravil Marek Matašovský.

Celek z města perníku prodloužil pozitivní sérii, když zvítězil popáté v řadě. Proč se podle samotných hráčů svěřencům Jakuba Vence v poslední době daří? „Podle mě za to může mimo jiné dobrá nálada v kabině. Navíc máme už jisté play off, takže hrajeme v pohodě,“ tvrdí Burda.

„Souvisí to i s motivací, že můžeme skončit první v tabulce. Chceme prostě nadále vyhrávat,“ dodává Vilém. Láká ho navíc možnost zahrát si ve vyřazovací fázi proti svému bývalému klubu. „Když to takhle dopadne, zřejmě budeme hrát s Vítkovicemi, což by bylo pro mě zajímavé. Minulý rok jsem totiž odtamtud přišel sem,“ vysvětluje.

Hlavního trenéra nicméně čtvrteční výkon úplně nepotěšil, nejen podle něj je stále co zlepšovat. „Po dnešku asi všechno,“ potvrzuje lakonicky Burda. „Hodně jsme propadávali směrem dozadu. Musíme se celkově uklidnit a častěji střílet,“ upřesňuje autor patnácti gólů v této sezoně.

„Občas máme nevyrovnané výkony. Chvíli hrajeme výborně a pak nás postihnou výpadky, kdy nás soupeř zatlačí,“ uvažuje Vilém. „A osobně bych se měl vyhýbat inkasování zbytečných gólů, za některé nejsem úplně rád,“ uzavírá vlastní sebereflexí gólman vládce aktuální tabulky skupiny o účast v play off DHL extraligy juniorů.