27.03.2021
Redakce

Změna identity, odchod kouče a konec srdcaře. I taková byla naše sezona!

Povedené osmifinále proti karlovarské Energii, pak rychlý konec ve čtvrtfinále s Mladou Boleslaví. Tak skončila cesta pardubických hokejistů v play-off. Přestože byla uplynulá sezona vinou pandemie odlišná, přinesla mnoho radosti, smutku i smíšených pocitů. Skoro jako by šlo o dobře vymyšlený příběh. Začneme tedy úplně na začátku.

Ročník plný očekávaní začal přípravným Generali Česká Cupem. Ještě před ním fanoušci očekávali příchod nových posil. A mohli být spokojeni. Do Pardubic zamířil Valentin Claireaux ze Zlína. Svoji budoucnost spojil s Dynamem také Lukáš Anděl, který válel v Jihlavě. Ze zamoří se vrátil obránce Ondřej Vála, a nakonec všechny potěšil návrat srdcaře Jakuba Nakládala.

S ním přišla rovněž změna na pozici většinového majitele, akcie byly podle očekávání přepsány na společnost Petra Dědka. Dynamo začalo novou éru pod ambiciózním vlastníkem.

Mezitím co se hraje přípravný turnaj, mění klub svoji identitu. Příznivci pardubického hokeje přicházejí o oblíbeného koně v logu, ten je nahrazen dynamickým písmenem D, které ale odkazuje na předešlý znak. „Zpátky do sedla. Nejen na ledě,“ zní od nového vedení Dynama.

A právě v tu chvíli už nový kádr Pardubic bojuje na ledě. Pod vedením trenéra Razýma se hokejistům Pardubic daří v letním turnaji. Východočeši postupují do finále, kde ve dvojzápase nestačí na silný Třinec. I tak převažuje spokojenost. Během turnaje, který doprovází neznámý virus z Číny, přichází další nemilá zpráva. Ve věku 61 let odchází do hokejového nebe trenér Miloš Říha.

V klubu se nelení, s ohledem na posunutý start NHL je oznámeno, že novou sezónu v dresu Dynama začne Martin Kaut. Sezóna začíná. Ne však podle očekávání. Situace ohledně pandemie hned na startu ligy zastavila její chod. Pardubičtí dostali individuální plány a nezbývalo nic jiného než pouze čekat.

Alespoň o něco příjemnější zprávou byla možnost trénovat v Polsku. Tam už mužstvo kouče Razýma míří bez Martina Kauta, jenž se rozhodl přemístit do Švédska, aby měl zápasovou vytíženost. Do polské Svídnice pak Pardubice zamíří ještě jednou. Naposled.

Na začátku listopadu se vrací možnost trénovat společně na ledě v enteria aréně.

Čekání se vyplatilo. Je rozhodnuto, že dojde k restartu Tipsport extraligy. V tom ale přichází další velká rána pro pardubické fanoušky. Obrovský srdcař, útočník Tomáš Rolinek oznamuje konec hráčské kariéry. Radost nikomu po restartu nedělají ani výsledky, šest bodů z deseti úvodních kol vede k radikálnímu kroku.

V Dynamu končí trenérský štáb, nahrazen je novým. Na lavičku Pardubic poprvé usedají Richard Král v roli hlavního trenéra, David Havíř jako asistent a Petr Sýkora s Tomášem Rolinkem. Dříve než mužstvo přebírají, přicházejí na východ Čech v návaznosti na nepřesvědčivé výsledky nové tváře.

Ze Švédska přestupuje do pardubického klubu kanadský útočník Anthony Camara. Ihned po něm je oznámen návrat rychlého beka Marka Ďalogy. Naopak ruský obránce Stěpan Zacharčuk míří na hostování do prvoligového Kladna.

Zlepšení herního projevu pod novým trenérským štábem je znát. Přichází další výpomoc ze zámoří. Konkurenci na postu brankáře zvyšuje Daniel Vladař z Bostonu. Ten v novém působišti září a velkým přínosem pomáhá Dynamu ke zlepšené hře. Dlouho však v Pardubicích nevydrží, po necelém měsíci se vrací zpět do zámoří.

Blíží se Vánoce. Prvním pomyslným dárkem pro fanoušky je příchod Ondřeje Romana. Tím ale nadílka nekončí. Naděluje se i na ledě. Od 10. prosince začíná série vítězství, která se zastavuje až na konci měsíce. Pardubice ukazují, že mají na to, aby se rovnaly s nejlepšími celky a zapisují osm výher v řadě.

Budování kádru pokračuje. Na konci roku v Dynamu končí francouzský útočník Valentin Claireaux. Mužstvo doplňuje mladý útočník Filip Koffer, hned po něm se na rozvázání smlouvy s klubem domlouvá Vladimír Svačina. Přichází také trade s Kometou, do Brna míří Rhett Holland, za něho do Pardubic putuje Luboš Horký.

Dynamo v novém roce pokračuje v dobrých výkonech. Play off se blíží. Čas na poslední změny je tu. Vedení sahá pro posily z Ruska. Z KHL pomůžou dva zkušení borci, útočník Andrei Kosticyn a gólman Konstantin Barulin. Na konci prvního měsíce roku se fanoušci dozvídají další skvělou zprávu, z Chabarovsku se zpět domů stěhuje Tomáš Zohorna, který očekává přírůstek do rodiny.

Další stanice – play-off! Po sezónách trápení a boje o sestup budou Pardubice hrát ve vyřazovací části extraligy. Před ním klub prodlužuje o rok smlouvu se střelcem Anthonym Camarou. Před posledním zápasem základní části je jasné, že svěřenci trenéra Krále skončí na sedmém místě, do Brna jede značně omlazená sestava. Ta nezklame. Proti Kometě zapisuje výhru, play off se nezadržitelně blíží.

Hráči se dozvídají svého soupeře do předkola. Budou jím Karlovy Vary. Napětí houstne, Pardubice si zahrají play-off a mají vysoké cíle. Nebude to však jednoduché. To ukazuje už první utkání proti Energii, v němž Východočeši vítězí o jeden gól. O své síle dají vědět den poté, druhé střetnutí série končí debaklem, na domovském ledě přidávají druhý bod za výhru 11:3.

Série se stěhuje na západ. Ve Varech Pardubičtí těsně nezvládnou první souboj, ale ihned den poté se radují z výhry a přidávají vytoužený třetí bod potřebný k postupu do čtvrtfinále. V tom budou hokejisté Pardubic čelit Bruslařům z Mladé Boleslavi.

Série startuje na ledě Středočechů. Hned ze začátku je znát, že to nebude procházka růžovým sadem. Ne nadarmo jsou Boleslavští nazýváni Bruslaři. To se potvrzuje. Ze začátku je znát, že Boleslav bude dělat pardubickým hokejistům problémy. Prognóza se naplňuje, Dynamo odjíždí z Boleslavi s dvěma prohrami a se skóre 0:7.

Cíl je jasný – vyrovnat sérii na domácím ledě. To se nedaří. Třetí vzájemné měření sil vyznívá lépe pro hosty, kteří dělají svojí hrou Pardubicím problém. Neoblíbeného soupeře dělí od rekordního postupu do semifinále jedna výhra. „Odvrátíme mečbol,“ má jasno kabina Pardubic. Nedaří se, ani přes úvodní vedení o tři branky Dynamo poslední zápas série do vítězného konce nedotáhne. Deset vteřin před koncem definitivně ukončuje Pardubicím ročník Jan Stránský střelou do prázdné branky.

Sen o postupu do semifinále se rozplývá. Dynamo v letošním ročníku končí. Ani po velkém zklamání není čas na dlouhé truchlení. Vedení dává najevo, že v příští sezóně míří výše a začíná pracovat na návratu Pardubic na vrchol. Na návratu zpátky do sedla.