30.03.2020
Redakce

Zlaté stopy Pardubic: První mistrovský titul 1972/1973

Pardubice - Hokejový klub v Pardubicích byl založen v roce 1923. Klub nesl jako první oficiální název LTC Pardubice. První mistrovský titul získaly Pardubice už se jménem Tesla Pardubice a to o celých padesát let později. Sezona 1972-1973 bude v kronice pardubického hokeje už navždy zapsána zlatým písmem.

V sezoně 1972-1973 Pardubice válcovaly československou nejvyšší soutěž už v základní části, kterou s přehledem vyhrály. Tesla získala 51 bodů z 36 zápasů a o pět bodů za sebou nechala Duklu Jihlava. O dalších osm bodů zpátky se na třetím místě usadil Slovan Bratislava CHZJD. Skóre Pardubic 154:92 jasně deklarovalo nejen, že mají Pardubice skvělý útok, který dokázal nastřílet jen o dvě branky méně než právě Jihlava, ale hlavně že největší síla Tesly tkví v obraně a ve skvělých brankářích.

Jiří Crha byl v tehdejší době jedním z dvou nejlepších brankářů v České Republice. Ten rok mu na záda dýchal pouze Jiří Holeček z Dukly. 92 obdržených branek bylo nejméně z celé ligy. Žádný z ostatních celků se na méně než 100 obdržených branek nedostal. Nejlepším nahrávačem ligy se stal Vladimír Martinec, který si také ze sezony odnesl první ze čtyř trofejí Zlaté hokejky za nejlepšího hráče Československa.

Do Playoff, které se ten rok hrálo až po mistrovství světa, kde právě Jiří Crha s Jiřím Holečkem tvořili brankářskou dvojici Československa a kde společně získali bronzové medaile, postoupily čtyři nejlepší týmy a hrálo se systémem první se třetím a druhý se čtvrtým na tři vítězné zápasy. Pardubice tedy v semifinále čekal nevyzpytatelný Slovan Bratislava. Pardubice měly se svým soupeřem velké problémy i přesto, že dokázaly první zápas vyhrát 6:1.

V dalším zápase však Slovan přetlačil Teslu 1:2, poté se dokonce ujal vedení v sérii, když dokázal zvítězit 3:4. Pardubice však dokázaly vyhrát 3:1 a srovnat sérii na 2:2. V rozhodujícím pátém zápase došlo až na nervy drásající prodloužení, které gólem rozhodl Vladimír Veith v 63. minutě.

Ve finále (hraném na čtyři vítězné zápasy) se Pardubicím měla postavit armádní Dukla Jihlava. Ta si v semifinále lehce poradila s Kladnem 3:0 na zápasy a měla tak dostatek času se na Pardubice připravit. Tesla však do prvních dvou mačů, hraných na domácím hřišti, vstoupila výborně a dvakrát zvítězila. Do Jihlavy se tak odjíždělo po výsledcích 5:3 a 3:0 mnohem lépe pardubickým borcům. Jihlava však ve třetím zápase přetlačila Pardubice 3:4 a klid pardubických borců byl pryč. Tento výsledek Pardubice zaskočil a ve čtvrtém zápase Východočechům nic nefungovalo a prohráli vysoko 0:7.

Pardubice tak musely potvrdit svá první dvě vítězství opět na svém stadionu. To se jim podařilo a Tesla dokázala zvítězit 5:2. Povzbuzený tým ve velkém květnovém horku (přesně 13. května 1973) cestoval do Jihlavy s možností získat první mistrovský titul. Pardubice se dočkaly! V Jihlavě zvítězily 5:3 a poprvé se v krásném městě okolo Zelené brány mohl slavit mistrovský titul.


Soupiska Pardubic:

Brankáři: Jiří Crha, Jan Ráca.
Obránci: Jiří Andrt, Jiří Bačina, Vladimír Bezdíček, Pavel Dočkal, František Panchártek st., Horymír Sekera ml., Antonín Slavík, Karel Vohralík.
Útočníci: František Bulis, Radovan Čížek, Václav Haňka, Milan Hejduk st., Vladimír Martinec, Jiří Novák, Josef Paleček, Martin Pavlíček, Stanislav Prýl, Bohuslav Šťastný, Vladimír Veith.
Trenéři: Horymír Sekera a Josef Novák.