08.04.2020
Redakce

Zlaté stopy Pardubic: Druhý titul pod Zelenou bránu zamířil v sezoně 1986-1987

Pardubice – Čtrnáct dlouhých let po prvním titulu, přišla další zlatá sezona. Do sezony 1986/1987 vstoupilo dnešní Dynamo Pardubice ještě pod názvem Tesla Pardubice. V dresu Dynama byl základním stavebním kamenem dávno draftovaný brankář Dominik Hašek, kterému bylo 22 let. Ten si z tohoto ročníku také odnesl cenu Zlatá hokejka.

Základní část odehrálo dvanáct celků. Pardubice si podmanily celé startovní pole a nechaly za sebou o pět bodů pražskou Spartu. O další dva body zpět skončila třetí Dukla Jihlava, ze které se před sezonou z vojny vrátili do Tesly Jiří Šejba a Jiří Jiroutek. Z HK Dukla Trenčín se vrátil Ludvík Kopecký, který zde působil dvě sezony. Tesla dokázala ve 34 zápasech dvoubodovým systémem získat 46 bodů za 22 výher a 2 remízy. Skóre 143:87 dokládá, jak moc zářil Dominik Hašek v brance Východočechů a kterak se činili útočníci Tesly. Nikdo nedal v základní části více branek než Pardubice a nikdo jich nedokázal méně dostat. Dukla Jihlava dala o deset branek méně a Sparta o osm více dostala.

Pardubice tak do play off šly v pozici velkého favorita. Nejproduktivnější hráč Pardubic v základní části, Otakar Janecký, společně s Jiřím Šejbou vedli Pardubice do čtvrtfinálové série s TJ Gottwaldov, která se hrála pouze na dva vítězné zápasy. Pardubice potvrzovaly roli favorita zejména v prvních třetinách, které obě vyhrály o tři branky. Nejprve Tesla doma před vyprodaným hledištěm vedla 4:1 po první siréně, aby si došla pro vítězství 6:2 a poté v Gottwaldově dokázala udržet vedení 3:0 z první periody a zvítězila 4:2.

V semifinále čekal na Teslu slovenský tým VSŽ Košice. V první třetině hrály oba týmy opatrný hokej a svěřenci Horymíra Sekery odskočili až ve druhé třetině, ve které rozbili Košice pěti brankami a dokázali doma zvítězit 7:1. V Košicích vedly Pardubice po dvou třetinách 3:1. Ve třetí třetině se však roztrhl pytel s góly a konečný stav se zastavil na výsledku 6:4. Pardubice tak vyhrály i druhý zápas semifinále. A protože se i semifinále hrálo na dva vítězné zápasy, mohla se Tesla těšit na finále proti Dukle Jihlava, která přetlačila Spartu 2:0 na zápasy po výsledcích 4:3 a 4:2.

Finále s Jihlavou se přelévalo v podstatě každou minutou. Hrálo se už na tři vítězné zápasy a Pardubice začínaly první zápas doma. Druhý zápas se hrál v Jihlavě. Obě dvě utkání skončila shodně 6:1. Třetí utkání se tedy hrálo za stavu 1:1 na zápasy. Ze třetího zápasu finále se stal nejopatrnější souboj celého play off, který rozhodla jediná branka Jiřího Kovaříka, který se o ní postaral ve 48. minutě.

Čtvrtý zápas Jihlava musela zvítězit, aby si vymodlila rozhodující pátý zápas na ledě Pardubic. Pardubice ve čtvrtém zápase vedly 2:0, ale Jihlava korigovala ještě do přestávky a poté přidala ve dvou zbylých třetinách po brance a vyhrála 3:2. O titulu pro Teslu se rozhodlo v neděli 15. března 1987. Pardubice se díky brance Jiřího Jiroutka dostaly brzy do vedení. Jihlava poté dvěma góly otočila a Pardubice musely dotahovat. To se Tesle povedlo a za stavu 2:2 na zápasy při skóre 2:2 v rozhodujícím mači se šlo do rozhodujícího prodloužení. O vítězství, zlatu, mistrovském titulu a dalším vítězném pohárku rozhodl v 71. minutě Jan Levinský. V pardubické, beznadějně vyprodané hale, propukly bujaré oslavy druhého mistrovského titulu.

Soupiska:
Brankáři: Dominik Hašek, Michal Kopačka.
Obránci: Miloš Hrubeš, Jan Levinský, Pavel Marek, Stanislav Mečiar, Petr Prajsler, Jiří Seidl, Martin Střída.
Útočníci: Miroslav Bažant, Zdeněk Čech, Ladislav Dinis, Libor Herold, Ondřej Heřman, Petr Chlupáč, Otakar Janecký, Jiří Jiroutek, Ludvík Kopecký, Jiří Kovařík, Evžen Musil ml., Josef Slavík, Jiří Šejba, Robert Vršanský.
Trenéři: Karel Franěk a Horymír Sekera.