09.02.2021
Redakce

Věříme, že nám posily pomohou uspět v play-off, říká Dušan Salfický

Koncem ledna skončilo přestupové období pro evropské hokejové soutěže. Pardubice před jeho koncem sáhly k několika změnám a doplnění týmu. K týmu se připojily posily z KHL brankář Konstantin Barulin a útočníci Andrej Kosticyn s Tomášem Zohornou. Několik hokejistů z kádru pak bylo uvolněno formou střídavých startů do Chance ligy.

Hokejový klub Dynamo Pardubice chtěl pro závěr základní části a play-off posílit o zkušené hráče. Proto se krátce po novém roce objevila v pardubické šatně dvojice Kosticyn – Barulin, kterou později doplnil ještě Tomáš Zohorna, jenž stejně jako oba dříve zmínění hráči přišli z KHL.

„Naše poslední kroky při doplňování kádru kopírovaly situaci, která nyní na hráčském trhu je. Dnes je velmi náročné přivést do klubu českého hráče. Mnoho z nich je pod smlouvou, ne každý tým je ochoten hráče uvolnit. Proto jsme se zaměřili i na zahraničí a po předchozích zkušenostech jsme se rozhodli pro hráče z Ruska, kteří mají bohaté zkušenosti na té nejvyšší úrovni a věříme, že nám pomohou uspět v play-off,“ prohlásil sportovní ředitel klubu Dušan Salfický.

Jedním z klíčových faktorů bylo i to, zda vybraní hokejisté byli v aktuálním ročníku v zápasovém zatížení.

„Nechtěli jsme hráče, kteří třeba od loňského března nehráli zápas. Proto přišli Konstantin a Andrej, kteří nedávno skončili v Nižněkamsku, kde měli plné zápasové vytížení,“ doplnil Salfický. Ještě před těmito příchody sáhlo Dynamo k výměně obránce Rhetta Hollanda do Brna za útočníka Luboše Horkého. Tímto krokem vedení reagovalo na rozsáhlou marodku v řadách útočníků.

Návrat Zohorny

Největším příchodem se bezpochyby stal návrat Tomáše Zohorny po šesti letech v Chabarovsku. A dvojnásobný mistr extraligy se skvěle předvedl hned ve svém prvním utkání s Olomoucí, když si připsal dvě asistence. Trenéři jej zařadili do středu prvního útoku s Robertem Kousalem a Anthonym Camarou, který za poslední tři zápasy posbíral dohromady 16 kanadských bodů.

„S Robertem Kousalem se známe roky, hráli jsme spolu v Pardubicích i za reprezentaci, takže víme, co a jak od sebe čekat. Hraje se mi s ním parádně. Anthonyho teprve poznávám, ale je to střelec, což i proti Olomouci ukázal,“ hodnotil spolupráci v prvním útoku po zápase s Olomoucí.

Novým hráčem v A-týmu je také junior Pavol Štetka. Sedmnáctiletý rodák z Humenného si odbyl extraligovou premiéru 5. února proti Zlínu.

„S Pavolem Štetkou jsme spokojeni, možná byl trochu nervózní, ale instrukce, které jsme mu dali před zápasem, plnil na sto procent. Takže velice dobrý výkon. Rozhodovali jsme se, zda vezmeme někoho z Vrchlabí, kde máme také nachystané kluky, ale protože Vrchlabí hrálo, rozhodli jsme se pro tuto variantu. Skočil do toho rovnýma nohama a myslím si, že se s tím výborně popral,“ odpověděl po zápase s PSG Berani Zlín trenér Dynama David Havíř.

Střídavé starty

U některých hráčů potřebovalo vedení klubu vyřešit herní vytížení. I proto několik hráčů širšího kádru Dynama odešlo formou střídavých startů do prvoligového Vrchlabí nebo Kladna.

V partnerském klubu tak nyní může nově nastupovat i brankář Pavel Kantor, který hned v prvním zápase, ve kterém Chance lize nastoupil, byl svými novými spoluhráči zvolen hvězdou utkání. Bylo to v televizním utkání proti kladenským Rytířům, které vrchlabští vyhráli 4:2.

„Pro Vrchlabí jsou momentálně připraveni gólmani Pavel Kantor či Milan Klouček. Ostatní naši hráči, kteří už se v této sezoně v dresu Vrchlabí objevili, pokračují ve stejném režimu a jsou k dispozici oběma klubům podle aktuálních potřeb,“ vysvětlil sportovní ředitel klubu Dušan Salfický. Pavel Kantor je v partnerském klubu HC Stadion Vrchlabí formou střídavých startů a v případě potřeby si jej může A-tým Dynama stáhnout zpět.

Ondřej Machala, který v letošní sezoně kromě Pardubic nastupoval i v dresu Vrchlabí, se pro závěr sezony přesunul společně s brankářem Vojtěchem Nečasem na Kladno.

„Po dohodě s Ondrou a jeho agentem jsme využili zájmu Kladna. Věříme, že jeho herní vytížení bude maximální a pro Ondru to bude impuls do budoucna. Oba hráče, jak Ondru Machalu, tak Vojtu Nečase, si můžeme v případě potřeby kdykoliv stáhnout zpět do našeho A-týmu,“ vyjádřil se k přesunu Machaly a Nečase Dušan Salfický.