13.04.2023
Redakce

V Pardubicích se rozhodne o finalistovi play off. Dynamo naposledy vyzve Třinec

Napínavá semifinálová série mezi Pardubicemi a Třincem se blíží ke svému konci. V enteria areně čeká oba týmy poslední sedmé utkání, které rozhodne o postupu do finále. Semifinálové rozuzlení odstartuje v pátek 14. dubna v 17 hodin.

7. semifinále: HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • Pardubice bojují o svou první účast ve finále po 11 letech. Třinec by si naopak v případě postupu zahrál ve své páté finálové sérii v řadě.
  • V předchozím šestém utkání padlo dosud nejvíce gólů v tomto semifinále. Bitva skončila 5:3 pro Dynamo.
  • Naposledy se oba celky za stavu série 3:3 utkaly v sezoně 2017/18 ve čtvrtfinále, kde poslední klání ovládli doma Oceláři výhrou 8:1. Sedmi asistencemi se na tehdejším vítězství Draků podílel současný útočník Pardubic David Cienciala.

Z kabiny Dynama

Východočeši dokázali v Třinci odvrátit konec sezony a srovnat stav semifinále na 3:3, a to především díky fantastické první třetině, z níž si odnesli slušný náskok 3:0 po brankách Ondřeje Vály, Daniela Rákose a Tomáše Vondráčka. Ve druhém dějství ještě přidal další gól Tomáš Zohorna, ovšem právě závěrečná dvacetiminutovka byla pro Dynamo infarktová. Už na jejím začátku skóroval na 1:4 kanadský útočník Adam Smith, v čase 49:10 pak s přispěním teče Tomáše Dvořáka rozvlnil síť Libor Hudáček a v 54. minutě zúročil přesilovku Andrej Nestrašil. Lukáš Radil ale dokázal využít zaváhání Ocelářů v situaci 6 na 5 a do prázdné branky pojistil svému týmu klíčové vítězství.

„Do zápasu jsme chtěli vstoupit poctivou stoprocentní prací a sebevědomým výkonem, což se odrazilo na našich brankových příležitostech a vstřelených gólech. Se vším respektem k Třinci jsme utkání měli pod kontrolou a pouze svým vlastním polevením a vypadnutím z tempa jsme zápas zdramatizovali,“ analyzoval šestý duel v Třinci kapitán Dynama a navrátilec do sestavy Patrik Poulíček. „To, co jsme tu dokázali, tady necháme. Je skvělé, že jsme urvali třetí bod, ale ani náhodou to nebudeme vztahovat k dalšímu utkání.“

Důležitou branku vsítil ve Slezsku také Daniel Rákos. Pětatřicetiletý pardubický rodák skóroval v extralize poprvé od 1. prosince 2021. „Za svůj gól jsem byl samozřejmě rád, protože v této sérii je každá trefa důležitá. Dostal jsem krásnou přihrávku mezi kruhy a vystřelil nahoru nad lapačku a naštěstí to tam spadlo,“ radoval se Rákos. „Víme, že v posledních zápasech týmům hodně pomáhá první gól, takže se budeme zase snažit mít raketový vstup a konečně také po dvou domácích porážkách zvítězit,“ dodal.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Will – Košťálek, T. Dvořák, Čerešňák, D. Musil, J. Kolář, Vála, Hrádek – Hyka, L. Sedlák, Cienciala – Radil, Zohorna, R. Kousal – Vondráček, Poulíček, A. Musil – Paulovič, Rákos, Říčka.


Aktuálně od soupeře

Třinci se stejně jako Pardubicím dařilo v sérii spíše venku než doma. Oba mančafty zaznamenaly před vlastními fanoušky jednu výhru. V tomto trendu by tak jistě chtěli Oceláři pokračovat i v posledním střetnutí, které se odehraje právě v enteria areně. „Vítězství je jediné, co mě zajímá. Mrzí nás, že se nám to nepodařilo doma urvat. Ukázali jsme ale charakter a že za žádného stavu není nic rozhodnuté,“ hodnotil prohru Draků útočník Andrej Nestrašil. „Bude to fifty fifty, rozhodnou detaily, stejně jako v předchozích případech,“ doplnil forvard Daniel Voženílek.

Slezané bojují o svou pátou finálovou účast v řadě a čtvrtý po sobě jdoucí extraligový triumf. V sezonách 2018/19, 2020/21 a 2021/22 (play off 2019/20 bylo zrušeno kvůli pandemii covidu-19; pozn. red.) se třinečtí utkali nejdříve dvakrát s Libercem a naposledy také se Spartou. Oceláři ve finálových sériích zvítězili postupně 4:2, 4:1 a 4:2. V ročníku 2017/18 naopak trofej nezískali. Mistrem se stala po výhře 4:1 Kometa Brno, jejíž dres tehdy oblékal současný útočník Dynama Tomáš Vondráček.

Hvězda v týmu soupeře:

Andrej Nestrašil. Dvaatřicetiletý rodák z Prahy, který si vyzkoušel i angažmá v americkém týmu Carolina Hurricanes, je společně s Martinem Růžičkou nejnebezpečnějším útočníkem Třince v semifinálové sérii. Oba hráči si dosud připsali pět bodů. Nestrašil zaznamenal tři góly a dvě asistence, zatímco Růžička dvě branky vstřelil a na tři nahrál.

Sestava Třince z minulého utkání:

Kacetl (21. Mazanec) – Marinčin, Smith, Čukste, J. Jeřábek, Mar. Adámek, Doudera, Kaňák – M. Růžička, Marcinko, Chmielewski – Kurovský, M. Roman, Nestrašil – Daňo, Voženílek, Hudáček – Hrňa, Dravecký, Svačina.

Hráli v týmu soupeře

KLUBHRÁČI
HC Dynamo Pardubice
David Musil, David Cienciala, Daniel Rákos
HC Oceláři TřinecOndřej Kacetl, Tomáš Marcinko, Daniel Voženílek

Informace před utkáním

Autogramiáda s hudební skupinou Mirai

Půlhodiny před začátkem utkání, tedy v 16:30, proběhne u turniketů krátká autogramiáda s hudební skupinou Mirai, která bude mít v enteria areně 24. listopadu 2023 koncert.

Vstupenky

Sedmé semifinálové utkání s Třincem je vyprodané, jediné vstupenky, které zbývají, jsou nevyužitá místa po držitelů permanentek, jejichž prodej se otevře ve čtvrtek 13. dubna ve 20:00. U vchodů do sektorů budou probíhat kontroly, návštěvníkům bude umožněn přístup pouze do sektorů, do nichž si zakoupili vstupenky.

Parkování

Jednou z nejproblematičtějších záležitostí letošních domácích utkání zůstává parkování. Hokejový klub Dynamo Pardubice přišel kvůli přestavbě fotbalového stadionu o možnost využití celé řady parkovacích míst. Na situaci se reagovalo pronajmutím parkovací plochy po bývalých jatkách (Parking C). Těch je ale dostupných pouze 100, a to za cenu 100 Kč.

Doporučujeme tedy prostudovat web statutárního města Pardubice, kde informace o parkování v centru najdete ZDE. V blízkosti enteria arény je také obchodní centrum Atrium Palác Pardubice, které nabízí kryté parkoviště. Více informací ZDE.

Vstup

Brány stadionu se standardně otevřou hodinu před úvodním vhazováním.