07.04.2022
Redakce

V Pardubicích je to skvělé, říká Jan Košťálek. Proč se omluvil z reprezentace?

Janu Košťálkovi vyšla první sezona v Pardubicích na výbornou, v 60 zápasech vstřelil osm branek a na dalších třicet sedm přihrál. Nejproduktivnější obránce základní části Tipsport extraligy se v rozhovoru ohlédl za uplynulou sezonou, řekl, jak se mu líbí v Pardubicích a prozradil, proč se musel omluvit z reprezentace.

Jak bys ohodnotil tu uplynulou sezonu?
Myslím si, že základní část se nám docela povedla, ale v play off jsme bohužel nedokázali nepotvrdit to, co jsme předváděli v základní části.

A jak se ohlížíte se prvním ročníkem v pardubickém dresu z osobního hlediska?
S kluky jsme si sedli. Od začátku to bylo v kabině fajn, je to super parta, ale co si budeme povídat, ten finální výsledek nebyl dobrý.

Jaké pro vás byly začátky v Dynamu?
Chvilku jsem se otrkával. Koukal jsem, co a jak se dělá, jelikož to je v každém klubu trochu jinak, ale myslím si, že po prvním měsíci jsem už ani nevnímal, že jsem v novém klubu.

Hned v prvním roce v novém působišti jste se stal nejproduktivnějším obráncem základní části Tipsport extraligy...
S kluky jsem si sednul a jsem rád, že nám to takhle fungovalo. Moje asistence pramenily z toho, že jsme dávali hodně gólů, to se pak asistence sbírají lehce.

Jak se vám líbí v Pardubicích, kam jste se nyní po konci sezony přestěhoval z Prahy?
Je to tady skvělé. Kluci vždycky říkali, že je to hezké město a tím, jak jsem tu byl celý rok, tak jsem se o tom přesvědčil na vlastní kůži. Je tady hlavně větší klid než v Praze, a tak jsme se rozhodli, že se sem s celou rodinou přestěhujeme.

V průběhu vyřazovacích bojů jste podepsal s Dynamem novou dlouhodobou smlouvu až do ročníku 2026/207. Dává vám to klid do další práce a jistotu?
Nějaká jistota to je, ale člověk nikdy nemá nic jistého a bude záležet hlavně na výkonech, které budu podávat. Těším se na dalších pět let, co tu budu.

Za své výkony v sezoně jste byl odměněn pozvánkou do reprezentace, musel jste se však omluvit...
Pozvánku jsem musel odmítnout, protože mám paní v sedmém měsíci těhotenství, a ještě rizikovém, takže to není úplně sranda. Také mám doma ještě syna, který má dva a půl roku. Musím na něj dávat pozor, aby paní mohla odpočívat. Bohužel to vyšlo tak, že nikdo z rodiny nemá zrovna čas, takže jsem musel zůstat doma.

Věříte, že si to vynahradíte v další sezoně?
Já doufám, že to trenéři pochopí a nezavřu si tím dveře do reprezentace. Teď se musím doma postarat o rodinu a potom budu moct jezdit klidně pořád.

Jaké jsou aktuálně vaše plány po vypadnutí ve čtvrtfinále?
Hlavně teď zařídit domov, jelikož jsme se nedávno přestěhovali. A být co nejvíc doma s rodinou. Dám si pár týdnů volno a pak na to opět vlétnu.