27.01.2021
Redakce

Učí se od Linharta a sní o extralize. Chce ji hrát každý, nezastírá Jan Oliva

V minulé sezóně šéfoval obránce Jan Oliva kabině pardubické juniorky. Aktuálně už odchovanec Dynama pravidelně nastupuje v dresu partnerského Vrchlabí po boku zkušeného Tomáše Linharta. Jaký byl přesun do dospělého hokeje, co se za poslední rok změnilo a jaké jsou hlavní cíle do budoucna? „Chtěl bych si zasloužit novou smlouvu a probojovat se do A-týmu,“ sní dvacetiletý bek.

Vrchlabí prožívá skvělé období, když mu v Chance lize patří druhá příčka s jednobodovou ztrátou na první jihlavskou Duklu. Na posledním vítězství 9:0 nad Frýdkem Místkem se Jan Oliva podílel dvěma asistencemi.

Honzo, před rokem jsi pro klubový web poskytl rozhovor ještě jako hráč juniorky. Nyní už stabilně nastupuješ v Chance lize. Co se od té doby změnilo?
Změnilo se dost věcí. Začal jsem od této sezóny hrát hokej profesionálně. Momentálně působím ve Vrchlabí, což je taky změna. Musel jsem se osamostatnit, protože tady teď trávím více času než v Pardubicích. Naučil jsem se o sebe více starat. Změn je dost.

Jak těžký pro tebe byl přechod do dospělého hokeje?
Ten rozdíl je velký. Všechno je rychlejší, je to více takticky svázané, ale myslím si, že jsem si zvykl docela rychle. Stačilo pár zápasů a hned jsem si to osahal.

V pardubické juniorce jsi byl lídrem kabiny, nyní patříš mezi nejmladší hráče kádru. Co rozdíl v tomto ohledu?
Mám teď více povinností, které k tomu patří. Musím například sbírat puky po tréninku, ale jinak mi ta role nevadí. Kabina ve Vrchlabí funguje výborně, máme tu mnoho zkušených hráčů, kteří kabinu řídí dobře. Jsem rád, že se od nich můžu učit.

Ve Vrchlabí už nyní dostáváš spoustu času na ledě. S tím musíš být spokojený?
Určitě jsem spokojený, většinu zápasů jsem odehrál v první obraně s Tomášem Linhartem, který mi pomáhá. Jsem rád, že dostávám takové příležitosti. Jsem rád, že se nám daří.

Pomohlo ti, že jsi byl přiřazen do obranné dvojice právě se zkušeným Tomášem Linhartem?
Hodně. Už jen sledovat, s jakým klidem dokáže hrát, mi může pomoci na ledě i mimo něj. Myslím si, že to tak mají i ostatní mladí kluci z Pardubic

Učíš se od něho nové věci? Radí ti?
Radí mi při zápasech. Mluví se mnou, povzbudí mě, pochválí mě. Myslím, že je to pro mě důležité. Díky tomu můžu hrát v klidu.

Kádr Vrchlabí je složený z velkého počtu mladých hráčů Dynama, kteří se nevešli na soupisku prvního týmu. Je výhodou, že se znáte?
Se všemi jsem hrál už v mládežnických kategoriích v Dynamu, takže se známe už dlouho. Výhoda to určitě je, víme, co od sebe můžeme čekat. Hráli jsme spolu, všichni jsme kamarádi a máme dobrou partu, navíc nás kluci z Vrchlabí hned vzali mezi sebe. Jak jsem říkal, v kabině to funguje, má to velký podíl na dosavadních výsledcích.

Před začátkem sezóny asi nikdo nečekal, že nováček soutěže bude prohánět nejlepší týmy Chance ligy. V tomto ohledu musí panovat obrovská spokojenost?
Spokojeni jsme, povedlo se tady postavit super tým. Doufám, že budeme dále pokračovat v těchto výsledcích, tabulka je hodně vyrovnaná, musíme pokračovat a dále vyhrávat!

V mužstvu čas od času dochází k rotacím na základě nominace k zápasům Pardubic. Jak tohle ovlivňuje hru Vrchlabí?
Podle mě to moc velký problém není. Kostra většinou zůstává stejná, střídá se jen pár kluků a bývá to kus za kus, takže se kluci jen vymění.

Motivuje tě, když vidíš, že někteří spoluhráči nakukují do nejvyšší soutěže?
Určitě! Každý chce hrát extraligu, ale důležité je, abychom si plnili i svoje role ve Vrchlabí a co nejvíc pomáhali tady. Až pak může přijít přesun do Pardubic.

Je tohle tvůj cíl do budoucna?
Ano je. Chtěl bych si zasloužit novou smlouvu a probojovat se do A-týmu.

Sleduješ spoluhráče a dění v prvním mužstvu?
Zápasy sleduji, hra se mi líbí. Je vidět, že změna trenérů pomohla, kluci hrají atraktivní hokej, na který se hezky kouká.