15.01.2022
Redakce

Tušil jsem, že se proti Kladnu prosadím, prozradil po premiérové trefě Urban

Teprve devatenáctiletý Tomáš Urban pomohl premiérovou trefou v extralize nastartovat obrat pardubického Dynama v utkání proti Kladnu. Červenobílý tým nakonec vyhrál 4:3 po prodloužení a domácí talent si nemohl svoji první branku vynachválit: „Za ten gól jsem strašně rád. Myslím si, že nám v zápase hodně pomohl,“ těšilo odchovance kladenských Rytířů.

První extraligový gól jste vstřelil proti svému bývalému týmu, stejně jako v minulé sezoně v Chance lize, jak si toho ceníte?
Za ten gól jsem strašně rád. Vloni jsem dal první branku v Chance lize taky Kladnu, tak jsem trochu doufal, že by se to mohlo stát i dneska a povedlo se. Jsem za to strašně rád.

Už dopoledne před utkáním jste říkal, že dnes dáte gól, vzpomněl jste si na to poté?
Vzpomněl a doufal jsem, že jste si na mě tedy vsadil. (usmívá se)

Jak byste svůj první extraligový gól popsal?
Věděl jsem, že Ondra Matýs jel s Lukášem Andělem dva na jednoho. Už jsem se radoval, že dali gól, ale nebylo to tak. Pak se to najednou odrazilo před branku a z otočky jsem se snažil střílet nad beton.

Je branka o to cennější, že dopomohla k obratu ve skóre?
Určitě! Bylo super, že jsem dal gól na 1:2 a znovu nás to nakoplo. Myslím si, že nám to v tom zápase hodně pomohlo.

Bylo to fyzicky náročné střetnutí plné potyček a vyloučení, jak vám to sedělo?
Bylo to hodně vyhrocené. Když jsem hrál s Kladnem i za Kladno, tak hodně zápasů bylo vyhrocených. Je opravdu těžké proti nim hrát.

Kvůli četným vyloučením jste se nedostával pravidelně do hry a odehrál jen šest minut. Jak to ovlivnilo váš výkon?
Já se snažím jít do každého střídání naplno, nechat tam všechno a odmakat ho na sto procent. Každého pobytu na ledě si vážím.

Na Kladně jste se nedostal do áčka, ale v Pardubicích ano. To je celkem paradoxní vzhledem k podobě tabulky...
To ano, člověk neví, co kariéra přinese. Je to i o tom, jak se co vyvine a kde komu přeje štěstí.

Nastupujete i za pardubickou juniorku, v lednu už to pro vás byl šestý zápas, pomáhá vám větší zátěž?
Každý zápas je lepší než trénink. Jsem rád, že můžu hrát. Čím více zápasů, tím pro mě líp, protože zápas dá určitě více než trénink.

V Pardubicích jste už více než měsíc, jak se vám zde líbí a stihl jste už alespoň trochu poznat město?
Abych pravdu řekl, nějak extra jsem neměl nějak čas si Pardubice projít. Protože jsem furt na zimáku a trénuji, jinak jsem na hotelu a odpočívám. Ale byl jsem tady ve dvou restauracích, párkrát jsem se byl jen tak projít venku. Z toho, co jsem zatím viděl, je to moc hezké město a moc se mi tady líbí.

Cítíte, že vás extraligový hokej posouvá více dopředu než když jste působil v Litoměřicích? Jaké jsou největší rozdíly?
Rozdíl je to velký. Celkově asi ve všech ohledech, ale hlavně bych řekl, že je to silovější, tvrdší, hráči jsou tady o dost zkušenější. Někteří hráči sice nejsou tak rychlí, ale jsou vždy tam, kde mají být. Extraliga je taky určitě rychlejší. Hráči si lépe kryjí kotouč, takže je mnohem těžší jim to vzít, nezbavují se zbytečně puku. Je to prostě o level výše. Já vždycky zůstávám po týmovém tréninku na ledě a buď třeba bruslím navíc nebo se snažím pilovat zakončení. Vždycky se snažím nedělat, co mě zrovna napadne, ale zaměřuji se přesně na to, co zrovna potřebuji zlepšit. Snažím se chodit trénovat i odpoledne, kdy většinou chodím do posilovny a pak si chodím míchat hokejkou s kuličkou.

Asi zatím nemůžete litoval, že jste si před sezonou vybral právě Dynamo, že? Už v rozhovoru po vašem příchodu jste zmiňoval, že zde budete mít od koho se učit...
Vůbec toho nelituji! Je to skvělý klub se super lidmi a je super tady hrát. Já se snažím trénovat, co to jde, a hrát jak nejlépe umím. Kdybych měl říct od koho se přiučuji a kdo mi pomáhá, tak bych řekl, že jsou to všichni kluci. Protože je tady super parta kluků, každý z nich se mi snaží pomáhat a já se naopak od nich snažím vzít to nejlepší, co mají. Ale kdybych měl jmenovat, tak Adam Musil se kterým se snažím po tréninku na ledě makat ještě navíc. A pozorovat ho, jak se chová i jak hraje v zápasech i na tréninku. On sám mi dal už pár super rad, které mi hrozně pomohly. A ještě Matěje Blümela, jenž sice patří k mladším klukům, ale prezentuje se hokejem, kterým bych se chtěl jednou prezentovat také já. Tak se ho snažím pozorovat a i on mi hodně pomáhá jak v tréninku, tak i po tréninku, kdy spolu trénujeme střelbu. A moc za to všem klukům děkuji!