11.01.2022
Redakce

Tomáši Rolinkovi se splní brankářský sen

Tomáš Rolinek už je sice nějaký ten pátek po konci hráčské kariéry, přesto ho nyní čeká jedna velká hokejová premiéra. Zachytá si krajskou ligu za Třebechovice! „Je to pro mě obrovská výzva,“ říká před svým debutem, který je jeho splněným snem.

Jako útočník prožil skvělou hokejovou kariéru. Národní tým dovedl k poslední zlaté medaili z mistrovství světa, vyhrál titul s Pardubicemi a zahrál si KHL. Celou kariéru ho ale provázel jeden sen, zápas chtěl zažít také v kůži brankáře. Nyní se mu splní, jako gólman nastoupí za Třebechovice pod Orebem. „Je to hlavně díky Jardovi Kudrnovi, který v Třebechovicích trénuje. Když na tréninku neměli gólmana, tak mi zavolal, abych přijel chytat. Díky tomu, že jsem s nimi absolvoval nějaké tréninky, tak vznikl nápad, že bych s nimi naskočil do zápasu. V první řadě jsem z toho byl velmi překvapený, nečekal jsem takovou nabídku. Je to pro mě ale obrovská výzva a úplně jiný pohled, než když jsem vždycky hrál jako útočník. Sice jsem nějakými bloky zabraňoval gólům, ale tohle je jiné. Je to můj dlouhotrvající sen, že jsem si v zápase chtěl zachytat,“ říká Tomáš Rolinek o okolnostech své brankářské premiéry.

Kdo Tomáše zná, nejspíše to pro něho nebude žádné překvapení. Brankářem chtěl být už od dětství. „Když jsem byl malý a hráli jsme před barákem hokej, vždycky jsem se cpal do brány. Vyráběl jsem si svoji výstroj z kartonu,“ vzpomíná.

Soutěžní zápas odchytá současný manažer A týmu poprvé, v exhibici si ale už zachytal během angažmá v Rusku. „Už i před koncem kariéry jsem chytal. Mám doma dlouho brankářskou výstroj. I když jsem hrál ještě extraligu, tak jsem měl sen, že bych chtěl naskočit jako brankář, ale to bylo samozřejmě nereálné. Povedlo se mi odchytat třetinu na exhibici v Magnitogorsku, kde jsme slavili 60 let hokeje, to je 7 let zpátky. Každý rok jsem se na nějaký vánoční trénink nebo zápas oblékal do brankářské výstroje.“

Jeho obětavost v oslabeních a spousta zblokovaných střel v dobách aktivní kariéry nebyly tou hlavní motivací obléknout brankářskou výstroj. „Vždycky když jsem hrál, tak v oslabení jsem střely spíše chytal, než blokoval. Ale neřekl bych, že díky tomu mě to lákalo do brány. Mělo to vývoj, už jako malý jsem furt chodil do branky,“ vysvětluje Tomáš Rolinek.

Ze své vlastní zkušenosti uznává, že být brankářem není vůbec jednoduché. „Je to něco jiného, zatížení je veliké. Člověk furt chodí dolů a nahoru, je to strašně těžké. Já nemám žádný styl, hlavně si dávám za cíl puk chytit jakkoliv, aby z toho nebyl gól. Samozřejmě spoustu střel nevidíte, nebo jsou tečované. Je to těžší, i když chodím s veterány, snažím se neprohrát a je to o mně, jestli gól pustím nebo ne. Je to větší tlak, všechno záleží jen na vás. Když tomu zabráníte, tak jste za hvězdu a když pustíte bramboru, je to špatné.“

Brankářské rady nyní dostává také od kolegy z realizačního týmu, trenéra brankařů Dynama, Františka Brázdila. „Máme k sobě blízko, on jako trenér brankářů a já jako začínající brankář po kariéře. Radí mi, ale ten můj styl už předělat nejde,“ směje se. V době nemoci gólmanského kouče dokonce Rolinek převzal jeho úlohu. „Když tady František nebyl, tak jsem vzal jeho práci a brankáře připravoval. Všechno jsem s ním ale konzultoval, jeli jsme v jeho stopách. Strašně mě to bavilo, byl jsem tomu brankářskému řemeslu strašně blízko.“

Jako brankář absolvoval tréninky s krajskými Třebechovicemi pod Orebem, ale také s pardubickým A týmem. „Je to jiné. V extralize jsem nějaké střelecké tréninky absolvoval a je to jednodušší. Hráči mají dobrou střelu, dá se na to připravit, odhadnout směr střely. V kraji je to jiné, je problém chytit horší střelu, protože to sotva letí a někde to propadne. Navíc je tam spousta času a ten gólman má takovou reakci, že hopsne na každé naznačení, nebo alespoň já. Pro mě je těžší chytat veterány nebo kraj než tady trénink s áčkem,“ usmívá se.


Na přípravu před zápasem ale už moc času nemá. „Ta doba do zápasu je strašně krátká, takže formu úplně nevyladím, ale uvidíme, co z toho vznikne. Doufám, že to z mojí strany nebude blamáž a bude to dobré.“

Svoje brankářské vystoupení chtěl původně před svým okolím utajit. „Já to tajím, protože jsem si chtěl jet zachytat zápas, aby nikdo nevěděl, že jsem to já. Teď se to bohužel profláklo,“ dodává s úsměvem sobě vlastním.

Gólmanská premiéra v soutěžním zápase Tomáše Rolinka čeká už zítra! Ve středu od 18:00 nastoupí v Třebechovicích pod Orebem v dresu domácích Třebechovic proti Opočnu. Hodně štěstí, Tomáši!