18.05.2021
Redakce

Tomáš Zohorna o své čtvrté účasti na MS: Dokazuju sám sobě, že na to mám

V třiatřiceti letech je nejstarším hráčem českého výběru. Tomáš Zohorna navíc do nadcházejícího mistrovství světa vstoupí jako asistent kapitána. „Nejsem ale ten typ, který by dělal zlého mazáka,“ vysvětluje Zohorna. Co dalšího o sobě prozradil před startem turnaje?

Jak jste zvládal karanténu v Rize?
Něčím podobným jsem si už prošel, když jsem na konci září prodělal Covid. Takže jsem se cítíl podobně, protože jsme nemohli z pokoje ani na chodbu. Bylo to tak ale jen na dva dny, v úterý dopoledne už jsme trénovali.

Jak trávíte čas na pokoji?
Snažím se všechno dělat pomalu, aby čas utíkal (smích). Od kondičního trenéra jsme dostali tréninkový plán, takže každý z nás individuálně cvičil. Kromě toho hodně času trávím s jídlem, koukám na filmy, čtu. Z okna jsem se i rozhlížel po okolí a kochal se krásným parkem, na který je vidět z hotelu.

Rigu už asi znáte, ale letos je tu hodně změn…
Naše hala byla dostavovaná na poslední chvíli, dokonce prý na místě původní atletické haly. Jsem zvědavý, jak bude vše probíhat. Kustodi se nám ale snaží připravit co nejlepší podmínky.

Jaký je váš názor na absenci fanoušků, minimálně během základních skupin MS?
Bylo to těžké už na klubové úrovni. Je mi to moc líto, protože atmosféra na mistrovství bývá vždy skvělá. A Lotyšsko není tak daleko, takže by určitě přijelo i hodně fanoušků z Česka, kteří by nám pomohli. Ale pro nás nejde o nic nového, musíme se o to víc soustředit na týmové věci. A motivovat se a podporovat i mezi sebou.

Co říkáte na to, že jste nejstarším hráčem českého výběru?
Vnímal jsem to už před nominací. Když vedle sebe vidím dvacetileté kluky, uvědomuji si, že nějaký věk už mám. Na tréninku jsme navíc jezdili nájezdy v pořadí podle věku. Takže začali trenéři, a čtvrtý jsem hned jel já. Ale při hře na „stáří“ nijak nemyslím, cítím se dobře. Na mladé hráče v národním týmu se každopádně kouká skvěle, celé kariéry ještě mají před sebou.

Tomáš Zohorna v dresu České reprezentace. Foto: Jan Beneš

Máte chuť ukázat, že se jim bruslařsky i dovednostně zvládnete vyrovnat?

To si chci dokázat spíše sám sobě. Že nejsem starej a zvládnu hrát na téhle úrovni.

Trenér vás postavil do role zkušeného centra mezi dvě mladá křídla Filipa Zadinu a Filipa Chytila.
V NHL je sleduji, na svůj věk hrají skvěle a já jsem rád, že s nimi mohu nastupovat. Zatím jsme spolu trénovali jen na jednom tréninku, pak jsme šli rovnou do zápasu. Bylo super, že jsme hned přispěli ke dvěma vstřeleným gólům, ale pokud spolu v jedné lajně vydržíme, určitě si nacvičíme více detailů.

Útočné formaci podle zvyklostí šéfuje centr? I vzhledem k vašim zkušenostem se to přímo nabízí.
Říká se to, ale já úplně nejsem typ člověka, který by dělal mazáka. Normálně se bavíme, otevíráme diskusi. Rozhodně jim nic nepřikazuji.

A jaký máte vztah s Filipem Pešánem?
Už jsem pod ním hrál na turnaji Euro Hockey Tour ve Finsku. Tam jsme se poznali, v dubnu mi pak volal, že by chtěl, abych se zapojil do přípravy. Odpovídal jsem, že bych moc rád, ale že mám malého syna. Přeci jen výchova malého dítěte není jednoduchá, takže jsem chtěl svoji účast na MS probrat s rodinou. Manželka s tím nicméně souhlasila.

Co se týče další sezony, už víte, jaká bude vaše hokejová budoucnost?
Společně s agentem to průběžně řeším, ale momentálně ještě nikde podepsáno nemám.

Je ve hře i společné angažmá s Vaším bratrem Hynkem?
Něco se objevilo v médiích. V tom článku ale nebylo napsáno nic, co bych doopravdy řekl. Vyšla jen nějaká spekulace. Na druhou stranu s bráchou to řešíme, chtěli bychom spolu hrát a být v jednom týmu. Ale momentálně to není prioritou, museli bychom mít i štěstí, aby se něco takového povedlo.