07.05.2021
Redakce

Těším se na novou výzvu a fanoušky. Chci hrát o nejvyšší příčky, hlásí Jan Košťálek

Šestadvacetiletý obránce Jan Košťálek v mládí navštěvoval zápasy Dynama a nyní přichází do Pardubic jako výrazná posila obranných řad. Jeden z nejproduktivnějších beků extraligy se těší na pardubické fanoušky a rád by s týmem bojoval o ty nejvyšší mety. „Pardubky jsou pěkné, skoro každý zápas je super atmosféra. Už se těším na novou sezonu, věřím, že bude zajímavá,“ říká po svém příchodu na východ Čech.

Jaké jsou vaše pocity po příchodu do Dynama Pardubice?
Těším se na novou výzvu, kousek od Pardubic jsem vyrostl, takže se těším zpátky. A už se těším na sezonu, věřím, že bude zajímavá.

Nepřicházíte tedy do pro vás zcela nového prostředí, města. Jak se vám líbí Pardubice a stadion?
Trošku to tady znám, jak město, tak zimák. Od malička jsem do Pardubic jezdíval, i jsme tam často hráli, takže to znám. Pardubky jsou pěkné, je to hlavně super v tom, že skoro každý zápas je plno a je tam super atmosféra.

V dětství jste s tátou jezdil do Pardubic na hokej, bude to pro vás v prvních zápasech trochu nostalgie, zavzpomínání na mládí?
Ano, těším se, až si budu moci zahrát před výbornou atmosférou. Na fanoušky se moc těším, jsem na to zvědavý, pokud nám je pustí na zimák.

Po náročné sezoně si můžete užívat ještě poslední dny volna, jak je trávíte?
Čas po sezoně zatím trávíme s rodinou, chystáme se ještě na Šumavu. Zatím si ještě užívám volno, ale příští týden bych už měl začít trénovat v letní přípravě. Teď ještě užíváme, o víkendech vždy někam vyrážíme s rodinou.

Když se chcete na chvíli odreagovat od hokeje, jaké jsou vaše záliby?
Máme s kluky takovou skupinu a hrajeme padel tenis, chodíme také na tenis a občas si jdu zahrát golf. Mým koníčkem jsou i auta, která mě baví a užívám si, když mohu to své vylepšovat. A pak se s tím jde člověk projet, svézt.

V základní části i následném play-off uplynulého ročníku jste byl jedním z nejproduktivnějších obránců soutěže, přicházíte tedy do Dynama v roli spíše ofenzivního obránce?
S trenéry jsme zatím nic neřešili, jen jsme se pozdravili, na to je ještě času dost. A co mi řeknou, to budu dělat.

Strávil jste šest let v zámoří, kde jste si zahrál jak juniorskou soutěž, tak AHL. Je jedním z vašich cílů předvádět v Pardubicích takové výkony, které by vás odrazily k možnosti zabojovat o šanci v NHL?
Určitě ano. Rád bych si to ještě zkusil, protože se mi v Kanadě nepodařilo dostat se do NHL, ale kdybych měl šanci, tak bych to ještě šel zkusit.

Co vás lákalo na možnosti obléknout pardubický dres a jaké jsou v něm vaše cíle?
Řešil jsem ještě nějaké možnosti v Evropě, ale to pak nakonec padlo. Měl jsem dobrou nabídku z Pardubic, tak jsem ji rád přijal. Cíle jsou určitě se umístit vysoko, hrát zase o ty nejvyšší příčky a o medaile.

Pro řadu hokejistů není letní příprava příliš oblíbenou částí sezony, berou ji jako povinnost a už se těší na led, jak je to u vás?
Spíše je to taková povinnost, když mě pustí na led, tak je to lepší. (usměje se)