04.02.2023
Redakce

Šlágr kola! Dynamo se chystá na Spartu

Velký šlágr je tu. Dynamo zavítá podruhé v sezoně do pražské O2 Areny, kde vyzve tamní Spartu. Z posledního vzájemného utkání odcházel tým Radima Rulíka jako poražený. Dokáže tentokrát strhnout vítězství na svou stranu? Zápas odstartuje v neděli 5. února ve 14:45.

45. kolo: HC Sparta Praha – HC Dynamo Pardubice - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • Sparťané jsou jediným celkem, jemuž se podařilo Pardubice v kalendářním roce 2023 porazit. Stalo se tak 10. ledna v enteria areně, odkud brali tři body za přesvědčivou výhru 3:0.
  • Ve vzájemných střetnutích doposud vždy zvítězilo venkovní mužstvo. V prvním duelu, konaném poslední zářijový den roku 2022 ve východních Čechách, triumfovali muži Miroslava Hořavy 3:2 na nájezdy. Stejným výsledkem, ovšem po základní hrací době, vyhrálo Dynamo v listopadu v O2 Areně. A v lednu 2023 v enteria areně se radovala Sparta.
  • Východočeši se v pátek proti Olomouci stali prvním mančaftem, jenž v letošním ročníku dosáhl stobodové hranice.

Z kabiny Dynama

Dynamo pokračuje ve své fantastické formě a deklasuje jednoho soupeře za druhým. V pátek stála svěřencům Radima Rulíka v cestě Olomouc, která sice po prohře s Karlovými Vary a drtivé porážce v Mladé Boleslavi nedorazila v nejlepším rozpoložení, ale přesto dokáže své protivníky kdykoliv překvapit. Pardubice se však zaskočit nenechaly a Hanáky přejely s klidem 4:1.

„Prvních deset minut byla Olomouc lepší. Poté jsme se začali srovnávat, první třetina ale z naší strany nebyla vůbec dobrá. Od té druhé jsme se zlepšili. Tím, že jsme dali góly, hráčům se zvedlo sebevědomí, začali si věřit a bylo to znát. Druhou a třetí třetinu jsme pak sehráli velice dobře. Klíčové bylo, že jsme rychle odskočili na 3:1. Olomouc je nepříjemný soupeř, takže jsem rád, že jsme to zvládli a bereme tři body,“ hodnotil duel s Kohouty trenér Radim Rulík.

Východočeši budou chtít prodloužit svou sérii neporazitelnosti, která v tuto chvíli čítá už 10 vítězství v řadě. Před nimi ale stojí soupeř, který je právě tím posledním, kdo dokázal Dynamo okrást o body. Předchozí vzájemný zápas se lídrům extraligy vůbec nevyvedl. V prvním dějství je sice doprovázela smůla v zakončení, jenže v druhé třetině převzala iniciativu Sparta a od své první vstřelené branky utkání kontrolovala. Pardubice tak budou spíše chtít navázat na poslední klání v O2 Areně, odkud odcházeli s výhrou 3:2.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, J. Kolář, Bučko – Cienciala, L. Sedlák, Hyka – R. Kousal, Zohorna, Radil – Paulovič, Poulíček, T. Zeman – Mandát, A. Musil, Vondráček.

Aktuálně od soupeře

V dobré formě nicméně hrají i Pražané. Od Nového roku padli pouze dvakrát a to doma 2:5 proti Liberci a venku 4:3 na nájezdy proti Plzni. Skvěle tak využívají několika zaváhání druhých Vítkovic, které dokonce v páteční venkovní bitvě porazili 4:3. Na Rideru momentálně ztrácí už pouze dva body a k tomu mají výhodu zápasu k dobru.

„Musím říct, že Vítkovice dnes hrály výborně. My jsme měli i trošku štěstí, že se stalo, co se stalo. Pět minut přesilovka, tam jsme dali vítězný gól. To byl rozhodující moment. Jsme rádi, že jsme získali tři body,“ hovořil po mači ve Vítkovicích kouč Sparty Miroslav Hořava.

Svou velkou sílu ukázali Sparťané také v souboji s Karlovými Vary. V jednom bodě totiž prohrávali s Energií 1:3, ale díky úžasné třetí třetině, v níž nastříleli čtyři branky, výsledek strhli na svou stranu a zvítězili 6:3. Pražanům bude proti Dynamu chybět dlouhodobě zraněný útočník Dominik Simon a vedle něj rovněž obránce Jakub Krejčík a švédský kanonýr Erik Thorell.

Hvězda v týmu soupeře:

Michal Řepík. Zkušený čtyřiatřicetiletý útočník není jen třetím nejproduktivnějším hráčem Sparty v letošním ročníku, ale zároveň její největší hrozbou v utkáních s Pardubicemi. Rodák z Vlašimi prozatím bodoval ve všech vzájemných střetnutích. V prvních dvou zaznamenal asistenci a v posledním také sám skóroval.

Sestava Olomouce z minulého utkání:

J. Kovář – Němeček, Jandus, Kempný, Mikliš, Moravčík, Polášek – Tomášek, Horák, P. Kousal – Buchtele, D. Vitouch, Vauhkonen – Řepík, Sobotka, M. Forman – Kaše, G. Thorell, Konečný.

Hráli v týmu soupeře

KLUBHRÁČI
HC Dynamo Pardubice
Tomáš Dvořák, Jan Košťálek, Robert Říčka
HC Sparta Praha

Jan Buchtele, David Tomášek