15.12.2021
Redakce

Sedm výher v řadě. Sebevědomí šlo nahoru, chceme play off, tvrdí Marek Dvořák

Více než měsíc nenašli pardubičtí junioři přemožitele, tabulkou stoupají vzhůru. V současné době jsou po třiadvaceti kolech na třináctém místě a míří ještě výš. Po nepovedeném úvodu mohou být trenéři spokojeni, což potvrzují i slova asistenta Marka Dvořáka!

Jak se dá zhodnotit dosavadní juniorská sezona?
V přípravě jsme vypadali docela dobře. Těšili jsme se na mistrovskou soutěž, která nám na začátku ale příliš nevyšla. Nehráli jsme týmově. Doufáme, že se to zlomilo sérií v posledních kolech, a že jsme nastartovali správný směr a dostaneme se do play off.

Čím si vysvětlujete, že vám úvod extraligy nevyšel?
V přípravě kluci bojovali o své místo v sestavě a možná jsme se všichni lehce uspokojili, že nám to jde a neuvědomovali jsme si náročnost soutěže a to, že všechny týmy budou bojovat a hrát v plném nasazení. Pouze na hokejové umění jsme vyhrát nedokázali.

Kde byly největší problémy v úvodu sezony?
Nehráli jsme týmově. Hodně jsme věci přehrávali individuálně, sólovali. Teď už je ale na klucích vidět, že hrají mnohem týmověji, bojovněji a dají si říct. Spoustu zápasů jsme zároveň prohráli o branku. Odehráli jsme třeba dobré utkání, ale na pět minut jsme vypadli z rytmu, dostali jsme pár branek a už jsme na ně nedokázali odpovědět. To některé zápasy rozhodlo v náš neprospěch. To se už nestává.

Dá se tedy říct, že už v týmu panuje lepší nálada a psychika šla nahoru?
Určitě ano. Je znát, že se hráčům zvýšilo sebevědomí. Zároveň se zlepšilo soustředění na jednotlivé situace. Nejsme také tolik vylučovaní. To pramení z toho, že jsme na zápas mnohem lépe nastavení a připravení i po psychické stránce. Od půlky soutěže už hrajeme v play off módu a jdeme zápas od zápasu.

Jak vám pomohli hráči jako Michal Hrádek, Tomáš Urban, Michal Rouha?
Pomohli nám. Tomáš Urban je obrovská posila do útoku. Michal Rouha výborný na puku, což se dá říct vlastně o všech třech těchto hráčích. Jejich zkušenosti i nasazení jsou znát. Zároveň jsme si vytáhli z dorostu brankáře Lukáše Matěchu. Chodí s námi na tréninky od začátku sezony, ale chytal v dorostu. Když byl nemocný Michal Borovička, chytil příležitost za pačesy a odvedl nadstandardní výkony.

Z týmu dostává hned několik hráčů reprezentační pozvánky, berete to jako ocenění práce?
Samozřejmě nás moc těší. Sice to trochu komplikuje tréninkový proces, ale jsme opravdu rádi, že se mladí kluci prosazují v reprezentaci. Je to výborná vizitka klubu. Doufáme, že se jim bude dařit a budou platnými členy reprezentace.

Bude pro vás komplikací, že pravděpodobně na MS U20 odjede Pavol Štetka? Zároveň odletí i Michal Hrádek a Tomáš Urban.
Komplikace to je. Zrovna Pavol Štetka se rozehrál do výborné formy a jeho formace rozhodovala zápasy. Určitá komplikace to být může, ale máme široký kádr a musíme se s tím poprat, může se stát, že o hráče přijdeme i v běžném režimu.

Na čem pracujete v této poměrně dlouhé reprezentační pauze?
Máme kluky odjeté na osmnáctkách a dvacítkách, nejsme kompletní, takže trénujeme hlavně kondici. Také jsme zařadili nějaké hry a zkoušíme modelové situace ze hry. Trénink zase tak odlišný není, jen je více prostoru právě pro kondici a hry.

Jaké jsou cíle pro další část sezony?
Dostat se do play off. Odehrát závěr základní části trochu v klidu, abychom se do posledního zápasu nemuseli klepat o postup. V playoff samozřejmě chceme dojít co nejdále.

Kluci z juniorského týmu dostávají šanci v A týmu, jako poslední se z juniorů v áčku objevil proti Mladé Boleslavi Robin Kaplan...
Myslím si, že zrovna Robin Kaplan si pozvánku určitě zasloužil, protože si o to říká svými výkony a přístupem od začátku sezony. Pokud áčku někdo vypadne, tak to směrem k nám komunikují. My jim někoho můžeme nabídnout, ale konečné slovo má vždy Richard Král.

Junioři se objevují i na trénincích A týmu, jsou i toto pro ně cenné zkušenosti?
Určitě jsou. Osahají si tempo, kvalitu a tvrdost seniorského hokeje a já věřím, že je to pro ně motivace do další práce, aby se mohli v Áčku v dalších letech ukázat.

Foto: Kateřina Kundertová