16.12.2021
Redakce

Richard Král o vítězné sérii, využívání odchovanců i návratu Camary do sestavy

Během reprezentační pauzy hovořil hlavní trenér Richard Král o šestizápasové sérii vítězství, vracel se k předešlé přestávce, zhodnotil výkony mladých hráčů v dresu prvního týmu i vyjmutí Anthonyho Camary ze sestavy. Nejen to se dozvíte v rozsáhlejším rozhovoru s šéfem pardubické střídačky, jenž vyhlíží návrat extraligy následovně: „Doufám, že se připravíme dobře na Spartu a budeme ve vítězné sérii pokračovat.“

Nemrzí vás trochu, že při sérii šesti výher přišla reprezentační přestávka?
Každý chce víc hrát než trénovat. Kdybychom pokračovali dál, tak by to pro nás bylo lepší. Na druhou stranu si mohou kluci odpočinout, doléčit mírná zranění a připravit se na zápasy před Vánocemi, takže je to víceméně jedno.

Po předchozí reprezentační pauze jste měli na svém kontě tři porážky v řadě. Jak se poté podařilo tým nakopnout k zmiňované vítězné sérii?
V minulé pauze jsme si řekli, že pojedeme hodně kondici. Tréninků bylo hodně. Řekli jsme si, že deset dní budeme vyloženě tvrdě trénovat, abychom byli připraveni na prosinec a na leden. I z toho hlediska to byl proti Varům špatný výkon, ale bylo to ovlivněné tím, že hráči toho měli dost. Teď to budeme směřovat do dynamiky a rychlosti, tréninky budou kratší. Stejný problém bychom po této pauze neměli mít. Doufám, že se připravíme dobře na Spartu a budeme ve vítězné sérii pokračovat.

Během minulé pauzy se k týmu připojil pardubický nováček Tomáš Urban, který je nyní s reprezentační dvacítkou. Co říkáte na jeho výkony?
Je to náš hráč. My jsme neměli možnost ho poznat, takže jsme ho chtěli vidět před srazem národního týmu do 20 let. Ten čas byl na to ideální. Navíc pomohl juniorce, kde odehrál velice dobré zápasy, přistoupil k nim fantasticky. U nás odehrál dvě utkání. Myslím si, že velice slušně a zhruba tak, jak jsem od něho čekali. Nyní uvidíme, co bude na dvacítkách. Až se vrátí, tak budeme řešit co dál podle toho, jaká bude sestava, jak se hráčům bude dařit.

Pardubice jsou na druhém místě v počtu odehraných minut hráčů ročníku 2000 a mladší v nejvyšší soutěži. Je právě toto vaše vize dávat prostor mladším a hlavně odchovancům?
Když jsem nastupoval k áčku, tak jsem se bavil s vedením a s majitelem, že bychom chtěli jít touto cestou. Samozřejmě, že je zde také obrovský tlak na výsledky. Myslím si, že se nám to daří. Mladí hráči tady mají možnost hrát, dostávají šanci a většinou se s tím dobře popasují, takže z toho nechceme ustupovat.

V reakci na zranění tým doplnili Michal Pochobradský a následně i Ondřej Matýs z Vrchlabí. Jak hodnotíte spolupráci s partnerským týmem?
Letos jsme chtěli, aby to fungovalo trochu jinak. Když už hráči ve Vrchlabí jsou, tak aby tam zůstali dlouhodobě, dostali nějakou roli. Aby to nebylo tak, že hrají dvakrát tady, dvakrát ve Vrchlabí a hráli stabilně. Michala jsme nebrali ani kvůli zranění, chtěli jsme ho vidět, tak se vyměnili s Filipem Kofferem, který tam šel na pár zápasů. Jsme spokojeni s tím, jak to tady odehrál a uvidíme dál. Ondřej Matýs odehrál velice kvalitní duel s Kladnem, hrál s Camem a Kousym, kteří měli fazónu. On je typově hokejista, který k nim sedí, je technický hráč, který vidí hru a dovolí si. Pokud budeme kompletní, budou zůstávat ve Vrchlabí. Když bude třeba, budeme je využívat.

Po dlouhém zranění se vrací Denis Kusý. Jak to vypadá s ním?
Denis nastoupil proti Plzni jako třináctý útočník, protože před zápasem měl David Ciencala zdravotní problémy. Šli jsme do utkání s šesti obránci a třinácti útočníky, kdyby se něco stalo. Teď se Denis stěhoval do Vrchlabí, kde bude nějaký čas nastupovat. Je jenom na něm, jak se do toho dostane a jaké výkony bude předvádět.

Anthony Camara po návratu do sestavy září, sbírá body. Sedl si ideálně s Robertem Kousalem a Adamem Musilem?
Oni už předtím hráli takhle spolu. U Anthonyho Camary šlo o to, že se nám nelíbil jeho projev na trénincích, ale i v zápase, kde měl strašně negativních emocí. Takhle nemůže fungovat. To by nepomáhalo týmu, takže jsme se rozhodli ke kroku, který jsme udělali. Mluvili jsme s ním, mluvil s ním sportovní ředitel Dušan Salfický a vrátil se úplně jinačí. Pokud takhle bude fungovat, tak nemáme sebemenší problém. Pomáhá týmu a předvádí to, co bychom si představovali.

Během Vánoc čeká Dynamo náročný program. Zápas se Spartou, hned druhý den souboj proti Kometě. Řešíte již toto?
Kometa je na tom stejně. Den předtím hrají v Boleslavi, takže na tom budou stejně. Dva zápasy za sebou nejsou žádná komplikace, hráči by to měli zvládnout. Program je o Vánocích nabitý každoročně, všichni to vědí a jsou na to připraveni.