06.03.2020
Redakce

Neuvěřitelné! Je to pro mě víc než titul, zářil nadšením Tomáš Rolinek

Pardubice – Jeho letošní příběh by se dal nazvat pohádkou, má totiž dobrý konec. Tomáš Rolinek v Brně společně s celým Dynamem zvládl zabránit pádu do nižší soutěže a pro město perníku tak vybojoval extraligu i do dalších let. „Klobouk dolů před celým mančaftem, jak se dokázal vzchopit. Pro mě, pro kluky i pro fanoušky byla záchrana extraligy ohromně důležitá,“ tvrdí Rolinek, pardubický srdcař, v pozápasovém rozhovoru.

Duel s Kometou byl ohromně napínavý, Dynamo po většinu zápasu drželo hubené vedení 1:0. „Neřekl bych, že to byl opatrný zápas. My jsme věřili v naši sílu, několik posledních utkání jsme odehráli skvěle, tudíž jsme celých 60 minut doufali, že to dobře dopadne,“ uvedl Rolinek, když po souboji v Brně sděloval novinářům svoje pocity. Dynamo sice mělo mírně navrch, důležitý byl ale také výkon Pavla Kantora, který vychytal své první čisté konto v pardubickém dresu. „Snažili jsme se nefaulovat, věděli jsme, že Brno má dobré přesilovky. Nakonec byla jen jedna, i tak ale v zápase Kometa měla pár šancí, z kterých mohly padnout góly,“ uvědomoval si Rolinek, který ani nesledoval duel Kladna s Litvínovem. „Ostatní kluci se o výsledky zajímali, já jsem to ale vůbec nechtěl vědět. Navíc jsme vedli a já věřil, že si to uhrajeme sami.“

Výtečnou formu v posledních střetnutích neměl jen Pavel Kantor, ale i celé Dynamo. „Za těch pár zápasů se vše změnilo, v každém z nich jsme bojovali naplno, hráli na krev. „Věděli jsme, že nesmíme klopýtnout, v některých chvílích jsme ztráceli opravdu dost bodů, i proto je úžasné, že se nám nakonec povedlo sestupu vyhnout,“ shrnuje povedený závěr extraligy mistr světa z roku 2010. „Nikdo by nevěděl, co by se s hokejem v Pardubicích stalo,“ připomněl Rolinek závažnost situace v případě sestupu. Ten však byl ale v Brně odvrácen i díky jeho brance do odkryté klece v závěru utkání. „Po svém návratu jsem měl obavy, protože jsem čtyři měsíce netrénoval na takové úrovni. Ale věřil jsem týmu a doufám, že jsem mu nakonec pomohl,“ řekl Rolinek.

Další trasti spojené se se sestupem již ani on zažít nechce. „Strašně těžké to bylo hlavně psychicky, stres byl obrovský. Hodně záleží na tom, jak jsou hráči mentálně připravení. My jsme měli obrovskou sílu,“ podotkl nejzkušenější člen týmu. „Několik sezon po sobě se v euforii mluví o tom, co je potřeba změnit. Já to teď nechci hodnotit, jsem jen moc rád za záchranu,“ odpovídal pardubický matador na otázku, co je potřeba k lepší budoucnosti hokejových Pardubic, do kterých se během sezony vrátil z druholigového Vrchlabí.

„Jsem za ten návrat strašně rád, byl jsem šťastný už v lednu, že jsem dostal znovu šanci hrát za Dynamo. Věřil jsem, že se povede nejvyšší soutěž udržet, nicméně hodně pro to udělalo i vedení, příchod Michala Vondrky byl pro nás důležitý, i díky němu jsme to zvládli,“ potvrdil Rolinek a doplnil, že je pro něj takový moment důležitější, než vyhraný titul. „Určitě to oslavíme, pro mě je toto vrcholem kariéry. Hlavně psychicky si ale potřebuji odpočinout, určitě pojedu do lázní,“ okomentoval s úsměvem brzký konec sezony Rolinek. Zda ale v té další bude pokračovat i on, je ve hvězdách. Sdělit novinářům své rozhodnutí čtyřicetiletý útočník nechtěl. „To je dobrá otázka, v tuto chvíli ale nevím,“ ukončil rozhovor po posledním zápase sezony Rolinek.