07.06.2022
Redakce

NHL je splněný sen. Na Dynamo nikdy nezanevřu, hlásí po podpisu s Dallasem Blümel

Čerstvě dvaadvacetiletý útočník Matěj Blümel si podpisem dvouletého nováčkovského kontraktu v NHL splnil svůj sen. „Na Pardubice nikdy nezanevřu, budu je sledovat a přát jim úspěch. Dynamo je pro mě srdcovka a bude pro mě vždy číslo jedna,“ říká odchovanec pardubického hokeje.

Jaké jsou vaše první dojmy po podpisu smlouvy s Dallasem?
Pocity jsou neskutečné. Tahle smlouva je to, proč hráč dře, trénuje po dobu několika let, aby dosáhl tohoto milníku. Na druhou stranu tím trochu končí jedna kapitola a začíná druhá, což je dostat se do týmu a zahrát si NHL. Protože přeci jen podpisem to všechno začíná.

Mělo o vás zájem několik týmu z NHL, proč jste zvolil právě Dallas Stars?
Popravdě ani nevím přesný počet týmů, které o mě měly zájem. Protože všechno za mě řešili agenti Lukáš Hronek s Alešem Volkem, takže oni zanalyzovali všechny nabídky a potom když jsme vše shrnuli, tak jsme se domluvili, že Dallas bude pro mě tou nejlepší volbou. Teď tam skončili někteří hráči, jsou tam i hráči bez smlouvy na příští rok. Další věc, že tam je skvělé prostředí. V roce 2017 jsem byl v Dallasu s reprezentací, viděl veškeré zázemí, což se mi líbilo. Mluvil jsem například s Ondrou Válou, který mi říkal, že je to super organizace a budu tam spokojený.

Jaké byly na váš přestup do zámoří ohlasy z pardubické kabiny?
Psalo mi spoustu kluků, gratulovali mi. Bylo to skvělé, strašně jsem si to užil. Bylo vidět, že mě tady všichni podporují, přejí mi to. Za to jim moc děkuji a bylo super, že stojí při mně.

Byl jste zároveň rád, že vám Dynamo, kde jste měl stále platnou smlouvu, tuto možnost poskytlo?
Samozřejmě jsem rád, že mi to Pardubice umožnily. Na druhou stranu všichni ví, že NHL je sen každého hráče. Já věřím, že pro Pardubice to není jen to, že jim odchází odchovanec, ale i to, že bude vidět, jak to Dynamo umí s mladými kluky. Umí vychovat hráče, kteří mají šanci bojovat o NHL.

Můžete být vzorem pro pardubické kluky, kteří uvidí, že jste prošel celou mládeží a dotáhl to až k podpisu smlouvy v NHL?
Věřím, že to tak může být. Když trenéři budou věřit mladým klukům, dají jim prostor pro to se zlepšovat, tak to je jedině dobře. A to je za mě jediná cesta, jak dostat další kluky do boje o NHL.

Vy jste již strávil dvě sezony v zámoří v juniorce. Věřil jste, že se můžete z extraligy probojovat zpět?
Když jsem se vracel, tak jsem šel v devatenácti do Áčka, což pro mě bylo zase něco nového a skok dopředu. První sezona mi dala velkou lekci, hodně jsem se toho naučil a poznal, že mám ve všem deficity. Musím zesílit, být rychlejší. Věřím tomu, že když na sobě chce hráč makat, tak se může posouvat dál. Za mě byla NHL vždycky cíl a je jedno, z jaké ligy se do ní dostanete.

Co vám tři sezony v Pardubicích po návratu daly?
První rok byl náročný na psychiku, protože se v Pardubicích hrálo o všechno. Je super, že se udržela extraliga. Poté když přišli noví hráči, tak jsme začali bojovat o místo, chtěli jsme se ukázat, abychom si mohli extraligu zahrát. Byl tady nový majitel, nějaké změny. Za mě už to bylo lepší, byla tady konkurence a my jsme se museli zlepšovat. Bylo to těžší a za dva roky, kdy se změnil majitel a i podmínky, se to strašně posunulo dopředu. Pomohl mi také příchod Richarda Krále, který mi dal šanci se zase zlepšit a já věřím, že jsem mu to splatil.

V Dynamu jste prošel všemi mládežnickými kategoriemi, jak na mládežnická léta vzpomínáte?
V pardubické mládeži bylo hodně trenérů a já bych nechtěl na nikoho zapomenout. V Pardubicích jsem vyrůstal, každý rok mě strašně posunul a každý trenér mi něco dal. Na Dynamo nikdy nezanevřu, jako mladí jsme měli dost tréninků, možnost chodit do posilovny, sami se zlepšovat. Není to už jen o tom, že vám trenér bude stát pořád za zadkem, jde i o to ve svých volných chvílích makat sám. A potom dělat vše na plno na týmových trénincích.

Říkáte, že na Pardubice nezanevřete. Budete je tedy sledovat dál i ze zámoří?
Nechám si všechny upozornění v mobilu a budu Pardubice dál sledovat, jak se jim daří. Je tady skvělý tým, věřím, že je dobře poskládaný a je obrovská šance udělat nějaký úspěch. Určitě to budu všem přát, i fanoušci by si to zasloužili, protože jsou úplně skvělí.

Když jste se poprvé vracel z Ameriky, tak jste v rozhovoru odpovídal, že pro vás návrat do mateřského klubu byl první volbou. Bude to tak i při dalším návratu?
Určitě. Odmalinka v Pardubicích vyrůstám, jsem tady doma a je to pro mě srdcovka. Takže Pardubice budou vždy číslo jedna. Na druhou stranu doufám, že se budu vracet až za několik let, a ne hned po dvou letech, kdy mi bude končit aktuálně podepsaná smlouva.

Z Pardubic působil v Dallasu Aleš Hemský, plánujete se s ním spojit? Sledoval jste i nějaké další hráče z Dynama, kteří působili v NHL?
Abych řekl pravdu, tak jsem ještě toto vůbec neplánoval. Včera jsem podepsal, a ještě na toto nebyl čas. Samozřejmě bych ho moc rád viděl, osobně ho poznal. Protože jsem na něj koukal, když jsem byl malý a líbilo se mi, jak hrál. Samozřejmě byli i další jako Milan Hejduk, Petr Průcha.

Co vás při aktuálně náročném programu čeká v následujících týdnech?
Teď 16. června mě čekají státnice. Poté pojedeme s přítelkyní na dovolenou a pak bych chtěl začít hnedka trénovat. Ale jsem rád, že teď budu mít tři až čtyři týdny volno, protože sezona byla fakt dlouhá a náročná.