02.07.2021
Redakce

Mládežníci Dynama se účastní reprezentačních kempů. Štetka s Formánkem uspěli na juniorském draftu

Talentovaní hráči pardubického Dynama se v minulých dnech zapojili do kempů mládežnických reprezentací před novou sezonou. Pozvánku do kategorie U20 obdržel obránce A-týmu Michal Hrádek, s U17 absolvovali kemp brankář Lukáš Matěcha a útočník Adam Fiala. Za dva týdny se koná ještě kemp U18, kam se dostal útočník František Formánek, se kterým jsme si popovídali v krátkém rozhovoru.

Nejstarším účastníkem reprezentačních kempů je devatenáctiletý obránce Michal Hrádek, který dostal pozvánku na přípravný kemp reprezentace U20 ve Velkých Popovicích. Zkušenosti z této kategorie už má z minulé sezony, kdy dokonce byl při dvou zápasech proti Slovensku asistentem kapitána. Pravidelně reprezentoval už v minulých letech v kategoriích U17 a U18.

Michal Hrádek na srazu reprezentace do 20 let. Foto: Karel Švec

Do nově formující se kategorie U17 se podívalo na dvoudenním kempu celkově 34 hráčů, z nichž dva oblékají dres Pardubic – brankář Lukáš Matěcha a útočník Adam Fiala. Matěcha se navíc ještě v polovině července zúčastní čtyřdenního kempu pro nejlepší mladé brankáře v zemi. Pro oba mladíky se jedná o první reprezentační účast.

V kategorii U18, která se rozjede kempem v Rokycanech od 17. července, reprezentuje pardubický hokej útočník František Formánek. Mezi náhradníky figuruje také útočník Dominik Pavlata. „Na reprezentaci se cítím připraven. Měli jsme velmi kvalitní letní přípravu, ze které určitě budu brát. Rozhodně mám radost z nominace do U18, musím se teď předvést, abych byl potom nominován na zápasy se Švýcarskem (odehrají se 21., 22. a 23.7. – pozn. redakce) a poté na Hlinka Gretzky Cup,“ vypráví František Formánek.

V šestnácti letech nastoupil poprvé za A-tým v posledním kole na ledě Komety a hned se blýskl nádhernou a přesně zakončenou individuální akcí. „Vzpomínám na to hrozně rád, je to nezapomenutelný zážitek,“ vypráví pardubický talent s odstupem času. „Doufám, že přidám i další takové góly,“ dodává.

Sedmnáctiletý útočník byl i pravidelným členem kádru partnerského Vrchlabí, za které nastoupil i v play off, a celkem zaznamenal pět bodů. „Největší rozdíl je v rychlosti, musí se dělat všechno hned jinak, protože jsou u vás už hráči. Hráči tam měli samozřejmě mnohem více zkušeností než já, ale díky tomu jsem je mohl sbírat od nich, což si myslím, že mi hodně pomohlo,“ hodnotí největší rozdíly mezi seniorským a mládežnickým hokejem.

Ve středu Formánka a celý český hokej navíc potakala skvělá zpráva, když byl v CHL Import Draftu vytažen týmem Red Deer Rebels z WHL na 14. pozici jako první český hráč. „Jsem hodně šťastný, že jsem byl draftován, ještě k tomu jako první Čech. Je to skvělý pocit, že se o mně ví hodně v zahraničí. O tom, že bych měl být draftován, jsem věděl už dopředu od svého agenta,“ prozrazuje.

Na CHL Import Draftu uspěl také další pardubický útočník Pavol Štetka, kterého si vybral tým Chicoutimi Saguenéens z quebecké juniorky ve druhém kole.