16.05.2021
Redakce

Kariéra Richarda Krále? Plná individuálních ocenění a týmových úspěchů

Hlavní trenér pardubického Dynama Richard Král zažil opravdu bohatou kariéru plnou úspěchů. V neděli 16. května oslavil 51. narozeniny. V článku se ohlédneme za všemi individuálními a týmovými úspěchy, které si za svoji dlouhou kariéru připsal.

Richard Král začínal s hokejovou kariérou v rodných Pardubicích. Už v sezoně 1988/1989, ve svých osmnácti letech, naskočil poprvé za Teslu do tří zápasů a zaznamenal také první gól v nejvyšší soutěži. V té samé sezoně navíc slavila Tesla svůj historicky třetí titul.

V následujícím ročníku se už do základní sestavy dostával pod vedením trenérů Vladimíra Martince a Josefa Palečka pravidelně a sezonu zakončil s 19 kanadskými body. I další sezony pokračovalo Královo zlepšování a posouvání statistik na vysokou úroveň. Vše vyvrcholilo v sezoně 1993/1994, kdy výrazně pomohl Pardubicím k postupu do finále, svého prvního v kariéře. Vyhrál bodování základní části se ziskem 63 bodů v 42 zápasech, dalších jedenáct bodů přidal v play off. Skvěle si sedli s kolegou z útoku Markem Zadinou a z jejich spolupráce těžilo celé mužstvo. Východočeši ale ve finále nakonec nestačili na Olomouc a brali stříbrné medaile.

V dresu Pardubic strávil bývalý útočník ještě následující sezonu, něž se přesunul do Třince, kde strávil další vydařené hokejové roky. V sedmi z deseti sezon zde pokaždé vyhrál týmovou produktivitu a v sezoně 2002/2003 byl nejproduktivnějším hráčem a nejlepším nahrávačem. V ročníku 1990/2000 měl na svém kontě dokonce 77 bodů.

Po angažmá v Třinci následovala čtyřletá štace v Mladé Boleslavi, kterou vytáhl v sezoně 2007/2008 do extraligy. V jejím dresu dominoval nejvyšší soutěži i ve svých 40 letech. Postup Mladé Boleslavi do extraligy bylo z velké části právě zásluhou produktivního útočníka. Celkově posbíral v 178 utkáních za Boleslav neskutečných 174 bodů.

Hráčskou kariéru zakončil v sezoně 2013/2014 v polském týmu JKH GKS Jasterzbie.

Dlouhá léta byl také Richard Král držitelem rekordního zápisu v počtu nasbíraných bodů v základní části hokejové extraligy, konkrétně 808 bodů. Jeho rekord byl ale pokořen litvínovskou legendou Viktorem Hüblem, jenž zaznamenal letos ve 48. kole proti Spartě bod za asistenci, která označovala 809. extraligový bod. Ihned po zápase pardubický kouč na dálku novému rekordmanovi pogratuloval: „Ahoj Viktore, gratuluji ti k překonání rekordu a chtěl bych ti popřát ještě další body a doufám, že nebudou proti Pardubicím.“

Takhle úspěšná byla hráčská kariéra Richarda Krále a věříme, že na úspěchy dále naváže i jako kouč pardubického Dynama.