06.11.2019
Redakce

Juniorský reprezentant Blümel: Pokud dostanu pozvánku, budou to ty nejlepší Vánoce!

Pardubice - V derby s Hradcem Králové byl jeho gól na začátku druhé třetiny rozhodujícím momentem. „Samozřejmě je to super pocit, ale nejlepší je, že jsme vyhráli a máme cenné tři body,“ těší Matěje Blümela. Zatímco zbytek týmu si po náročném zápase odpočine během reprezentační pauzy, devatenáctiletý útočník bude chtít přesvědčit trenéry národního týmu o nominaci na Mistrovství světa do 20 let, které se koná 26. prosince až 5. ledna v Ostravě a Třinci. „Derby bylo splněný sen, ale hrát za svou zemi je to nejvíc, co jde,“ rozpovídal se pardubický odchovanec v rozhovoru pro klubový web Dynama.

Matěji, proti Hradci jste odehrál své první seniorské derby, jak jste se na ledě cítil?

Zápas byl velice těžký, hlavně ze začátku, pro mě osobně asi jedno z nejrychlejších utkání, které jsem kdy hrál. Ale poté, co jsme přehráli jejich počáteční tlak, tak už to bylo lepší a lepší.

Jaký je to pocit, vstřelit klíčovou branku v takto sledovaném zápase?

Samozřejmě je to super pocit, ale nejlepší je, že jsme vyhráli a máme cenné 3 body. Pro mě osobně má derby obrovskou váhu, protože v mládeži jsme s Hradcem hráli od malička a vždycky byl můj sen zahrát si takový zápas i mezi dospělými.

Uplynulý týden byl pro vás náročný, navíc hned po derby jste odjel na soustředění reprezentace do dvaceti let. Jak si vážíte možnosti reprezentovat?

Samozřejmě všichni víme, co se stalo, navíc jsme nyní měli už třetí zápas, to bylo také náročné. Ale i kdybych těch zápasů hrál pět za týden, tak bych jel na reprezentaci, protože hrát za svou zemi je to nejvíc co jde.

S jakým cílem poletíte do Finska po kempu v Praze?

Tak cíl je vyhrát samozřejmě, ale bude to náročné, protože tohle je poslední turnaj před mistrovstvím a všichni hráči ostatních týmů se budou chtít ukázat...

Turnaj čtyř zemí v Helsinkách trenérům hodně napoví ohledně podoby konečné nominace na domácí juniorské mistrovství světa, jak vnímáte své šance?

Vzhledem k tomu, jak je turnaj důležitý, si myslím, že všichni nominovaní mají stejnou šanci se na mistrovství dostat. Já samozřejmě nevidím do hlavy trenérům, ale udělám vše pro to, abych se na mistrovství podíval.

Do kádru pro mistrovství světa jste se málem probojoval již minulý rok...

Ano, bylo to blízko, ale na to se už teď nikdo ptát nebude. Je škoda, že to nevyšlo, ale o to větší motivaci mám letos.

Myslíte, že má letošní výběr větší sílu, než ten loňský?

Myslím, že máme větší týmovost, což muže být v dnešním hokeji lepší, než když máte v týmu deset kluků vybraných v prvním kole draftu.

Letos se mistrovství hraje na domácím ledě. Český výběr bude působit v Ostravě, to je velká motivace k úspěchu...

Určitě, je to přesně tak, prý už je na všechny naše zápasy vyprodáno. Takže bychom se chtěli ukázat fanouškům. Doufám, že vytvoří skvělou atmosféru, díky které budeme předvádět lepší výkony.

Když jsme u té atmosféry, jaké bylo z tohoto pohledu derby?

Byl to asi jeden z nejvypjatějších soubojů, které jsem zažil. Pro hráče je to super. Ale hrálo se v Hradci... Nemůžu se dočkat na to, co předvedou ti nejlepší fanoušci u nás, až se bude doma hrát derby číslo tři.

Jak jste připravoval na letošní ročník? Předpokládám, že mistrovství světa je pro vás vrcholem sezony, změnil jste kvůli němu něco?

Ano, rozhodl jsem se, že budu poprvé trénovat mimo klub s kondičním trenérem Ivanem Svědíkem a myslím, že přípravu považuji za velmi úspěšnou. Trénoval se mnou i Kuba Nakládal a oba jsme byli moc spokojení. Pan Svědík odvedl výbornou práci!

Díky tomu, že jste se v říjnu vrátil do Pardubic, můžete být i více s rodinou. Je to velké plus?

Tak kdo by nechtěl mít navařeno, uklizeno a vypráno, že... Nevadilo mi být sám v Americe, ale určitě je velká výhoda, když mám své nejbližší u sebe.

V USHL jste odehrál dvě sezony, jak svoji zkušenost hodnotíte? A jaké jsou největší hokejové rozdíly mezi Evropou a Amerikou?

Zkušenost je to obrovská, dalo mi to hrozně moc jak do hokejového, tak i do osobního života. Největší rozdíl je v zápasech, už v juniorce hrajete přes sedmdesát zápasů za sezonu, protože se vás snaží připravit na NHL, v tom je to super. Musím říct, že jsem si tam našel cestu, jak se těšit na zápasy, protože dřív se mi někdy stávalo, že jsem se těšil jen na trénink a na zápas vůbec. Další obrovský rozdíl je v návštěvnosti. Na juniorku v Česku přijde 200 lidí... V Americe utkání sledují i čtyři tisíce fanoušků. V těch městech, kde se hraje je hokej ve většině případů na nejvyšší úrovni, takže si to ti lidé užívají, přestože jsme pořád náctiletí.

Pokud vás trenér Varaďa nominuje, klidné Vánoce s rodinou si asi moc neužijete, čtyři zápasy během šesti dnů a souboj s Kanadou na Silvestra, tomu se říká náročný konec roku.

Já myslím, že když dostanu pozvánku, tak to budou ty nejlepší Vánoce!

Mistrovství světa je i šancí ukázat se klubům z NHL. Vás letos draftoval Edmonton, sledují vás jeho zástupci i v extralize?

S Edmontonem jsem v kontaktu víceméně jednou týdne, takže vědí, co a jak. Myslím, že zde určitě mají někoho, kdo soutěž sleduje, ostatně asi většina týmů z NHL, protože přeci jen extraliga je velmi kvalitní.

Jako jeden z mála extraligových hráčů studujete i vysokou školu, jak to zvládáte skloubit se sportem na profesionální úrovni?

Určitě je to těžké, ale vybral jsem si takovou cestu a jsem za to moc rád, protože mě studium baví. Jen doufám, že to zvládnu. Studuji obor Ekonomika a management podniku a některé předměty jsou docela náročné.