04.04.2021
Redakce

Je obdivuhodné, jak letošní sezonu rodiče zvládli, říkají mládežničtí trenéři Dynama

Junioři Dynama v této sezoně sehráli šest utkání, dorostenci pět. Smutná bilance hokejového ročníku, který byl pod tíhou vládních opatření neplnohodnotný. Trenéři i mladí hráči Pardubic se ale společně semkli a využili všech dostupných možností k tréninku. Jak fungovaly online tréninky a co na sezonu 2020/21 říkají samotní trenéři?

Když v březnu 2020 vypukla pandemie koronaviru v Česku, zastavilo se veškeré sportovní dění a hokejová sezona zůstala nedohraná. Přes léto se ale situace zlepšila a všichni sportovci vkládali velkou naději do dalšího ročníku.

Již v létě získala hokejová mládež Dynama první úspěchy. V polovině srpna junioři Pardubic vyhrávají domácí Turnaj O pohár primátora. Týden poté jejich úspěch napodobí dorostenci, když rovněž vítězí v kvalitně obsazeném domácím turnaji. Mladší hokejisté Dynama v té době trénují bez omezení a těší se na první soutěžní zápasy.

Mládežnická sezona 2020/21 v září skutečně začala bez problémů, tento stav ale nevydržel dlouho. Již po šesti týdnech vláda vyhlásila přísnější pravidla a sport dětí má od té doby stopku.

Trenéři mladých nadějí Dynama Pardubice tudíž museli najít alternativní cestu, jak své talenty udržet v kondici. „Klukům ve sportovních třídách a základně se snažíme dělat co nejpestřejší program. Pracujeme s hráči on-line a k tomu se snažíme vymýšlet všemožné výzvy, kluci se natáčejí nebo trénují s aplikací Teams. Trenéři také jezdí za hráči po Pardubicích a dávají jim zpětnou vazbu,“ popisoval na podzim 2020 fungování mládeže její šéftrenér Petr Hemský.

V Česku se tehdy mohlo trénovat maximálně v šestičlenných skupinách, junioři a dorostenci ale kontakt s ledem potřebovali, a tak vyrazili na pětidenní soustředění do Polska, kde platila mírnější nařízení. Ve Svídnici měli hokejisté Dynama k dispozici ledovou plochu, fotbalové hřiště, tenisové kurty i atletický ovál. Obě kategorie hokejové akademie tak mohly absolvovat devět tréninků na ledě a osm mimo led. „Hráčům to vlilo novou krev do žil,“ uvedl Hemský, mimo jiné také trenér juniorů.

Právě do této kategorie věkově patří devatenáctiletý obránce Adam Nedelka. „Po dlouhé době jsme s klukama zase byli na ledě. Už jen samotná možnost trénovat společně byla k nezaplacení,“ zhodnotil soustředění pardubický odchovanec.

Na začátku prosince následně česká vláda uvolnila restrikce, na což vedení Dynama rychle reagovalo. Podařilo se mu prosadit zprovoznění venkovní ledové plochy na pardubickém závodišti. Pardubická hokejová mládež tak znovu mohla trénovat na ledě, i když jen v rouškách a po skupinách.

Na chvíli se mladí hráči objevili i na ledě enteria areny. Jenže po třech uvolněných týdnech Vláda ČR znovu zpřísnila nařízení. A od Vánoc se situace nezměnila. „Bohužel, od té doby už jsme mohli trénovat jen venku, a to konce února,“ uvedl Petr Hemský s tím, že Dynamo využívalo i ledové plochy ve Svitavách a Ústí nad Orlicí.

S cílem vynahradit svým svěřencům nedostatek pohybu tak trenéři nadále vytvářeli online tréninky.

„Pro nás bylo nejtěžší vymyslet kvalitní a pestrý online program, aby dával smysl a kluky to bavilo,“ popsal úskalí internetového prostředí trenér třetích tříd Jakub Martinec. „Pro hráče zas bylo těžké provést některé cviky, protože tam není osobní kontakt s trenérem, a ne každý rodič umí pomoct se správným provedením,“ doplnil.

Přístup rodičů si ale vedení Dynama celkově pochvaluje. „Aktuálně pracujeme na děkovném videu, ve kterém chceme poslat velké díky rodičům i hráčům za jejich odhodlání. Je obdivuhodné, jak tuto sezónu zvládli,“ uvědomuje si Hemský. A dodává: „Nebylo to lehké z logistického i morálního hlediska, děti téměř celý rok nehráli zápasy.“

Alespoň trochu však dětem pomohly internetové výzvy, do kterých se zapojili hokejisté napříč všemi mládežnickými kategoriemi Dynama. Během nich mezi sebou hokejisté z každého ročníku soutěžili o co nejlepší výkon.

Celé to fungovalo následovně: trenéři vytvořili výzvu v Klubovém informační systému, kam zadali i požadované parametry, obtížnost, a věkovou kategorii. Hráči pak nahrávali videa či fotografie a pokud výzvu splnili, tak je o tom systém informoval. Zpětnou vazbu pak dostali i od trenérů.

Hráči s nejlepšími výsledky se pak v únoru mohli setkat s trenéry A-týmu, kteří jim za odměnu předali hodnotné ceny z fanshopu Dynama. „Výzvy se snažily plnit všechny děti, byla to pro ně zábava,“ uvedl šéftrenér mládeže Hemský. Z této pozice tak mohl zhodnotit i aktivitu svěřenců: „O soutěživost mezi hráči nouze nebyla. Ceny navíc sloužily jako extra motivace.“

Teď v dubnu už je ale neobvyklá sezona u konce, a trenéři Dynama už tak směřují všechny síly k přípravě na příští ročník. „Zatím plánujeme sezonu běžným způsobem, doufáme, že už bude bez omezení. Máme však připravené další varianty, které zohledňují situaci z letošního roku,“ vysvětluje Petr Hemský.

„Pokud by byla situace stále stejná, tak je načase se zamyslet a zhodnotit, jak hráčům pomoci. Dva roky bez klasické sezony by pro hráče byly likvidační,“ myslí si šéftrenér mládeže.

A doplnil: „Kluci potřebují trénovat, a to nejen v rámci suché přípravy, ale především na ledě.“