19.07.2021
Redakce

Dynamo zahájilo úvodním tréninkem přípravu na ledě

Po třítýdenním odpočinku se pardubičtí hokejisté znovu vrhli do přípravy na nový extraligový ročník, v pondělí vyjel na led malé haly takřka kompletní kádr, který byl rozdělen na dvě poloviny. Jak hodnotili úvodní den Jan Košťálek, Patrik Poulíček a trenér Richard Král?

Richard Král: První týden bude seznamovací, poté už začneme dvoufázově

Úvodní tréninkovou jednotkou skládající se z tréninku na ledě i v posilovně zahájilo téměř kompletní mužstvo pod vedením trenérského štábu v čele s Richardem Králem přípravu na ledě. „Máme ještě nějaká zranění – Denis Kusý, Robert Kousal má problém s kotníkem. Michal Hrádek je s reprezentací, ale jinak jsme kompletní,“ uvedl hlavní trenér pardubického Dynama.

Do přípravy se již zapojili také Kanaďané Dennis Robertson a Anthony Camara. „Konečně jsme spolu a tým se bude dávat dohromady, hráči se vzájemně. Celý týden bude takový více seznamovací a od příštího týdne začneme normálně trénovat,“ říká bývalý úspěšný útočník.

Úvodní duel odehraje Dynamo 3. srpna, kdy nastoupí proti Vítkovicím. Jak bude vypadat program do té doby? „První týden pojedeme jednofázově, víceméně takové zapracování. Druhý týden už budeme trénovat dvoufázově, kdy budeme i hrát. Poté už budeme kádr trošičku zužovat, někteří odejdou po prvním týdnu, někteří tady budou ještě druhý týden a pak uvidíme, kdo půjde do přáteláků“ nastínil Král. „Dneska to bylo rozdělené do dvou skupin – na mladší kluky a ty, kteří nebyli na ledě vůbec, a na starší hráče,“ doplňuje.


Pardubice přes léto výrazně doplnily kádr, aby byl konkurenceschopný na každé pozici: „Určitě máme v hlavě, co od každého hráče můžeme očekávat, proč jsme je sem brali, takže víme, kam s kým počítáme. Akorát budeme ladit složení jednotlivých dvojic, trojic. V hlavě už samozřejmě něco máme, ale to ještě uvidíme. Máme několik přátelských zápasů, uvidíme je na trénincích. Někteří hráči si mohou sednout lépe, někteří méně, takže na to máme ještě spoustu času.“

Do tréninku se už také zapojily zmiňované posily z Kanady. „Oba si jeli přípravu sami, jsou to profíci. Cam tady byl s námi už loni myslím, že byl připravený v pohodě. A to samé Dennis Robertson, myslím, že budou dobře připravení. Pořád jsou ještě dva měsíce do startu, takže fyzičku ještě mohou nabrat. Navíc Robertsonovi nepřijela komplet výstroj, ztratila se někde na letišti, takže měl cizí věci, bylo to pro něj samozřejmě těžké.“ dodává kouč Král.

Jan Košťálek: Na přípravu proti zahraničním týmům se těším

Bývalý obránce Sparty přišel před novou sezonou posílit obranné řady. Jak se cítil po prvním dni na ledě? „Bylo to super. Být v novém prostředí je úplně něco jiného, první trénink za námi, za mě super,“ hodnotila pardubická posila.

V pražské Spartě patřil poslední tři sezony k lídrům a klíčovým obráncům. Na otázku, zda jsi přišel do Dynama trochu odpočinout od tlaku, odpověděl jasně. „Na Spartě jsem tlak nevnímal, protože jsem tam vyrostl a prostředí znal. Na Spartu mi nepřišel nějaký tlak, akorát se od ní čekají výsledky, což všichni chtějí. Do Pardubic jsem rozhodně nepřišel odpočívat od tlaku, chceme hrát o co nejvyšší pozici, takže žádný odpočinek to nebude,“ je si vědom Košťálek.

„S rodinou jsme byli na horách v Česku, máme to rádi, takže odjedeme od Krkonoš a jsme tam třeba celý týden, odpočíváme. K moři jsme letos nikam nejeli, zatím jsme zvolili Česko,“ popsal svou dovolenou bek, který v loňské sezoně zaznamenal 34 kanadských bodů.


Do přípravy na nový ročník vstoupil prakticky ve stejné výstroji jako každý rok. „Vždycky je po létě náročné zase skočit na led, je to zase jiný pohyb. Výstroj neměním, maximálně brusle. Vezmu si nové kalhoty, helmu, co musím mít týmové, jinak vše mám pořád svoje už deset let.“

Přípravné duely začínají Dynamu 3.8. proti Vítkovicím. Od 25. do 28.8. čeká na tým konfrontace se švýcarským Bielem, Servette Ženevou a německým Krefeldem, za což je Košťálek rád. „Vždycky je to o tom se připravit co nejlépe na sezonu. Zahraniční turnaj je lepší než hrát jen s extraligovými týmy, když se s nimi vidíme pak celou sezonu. Je to změna, není to takový stereotyp, že furt jezdíte jen po České republice.“

Patrik Poulíček: Jsem rád za prodloužení smlouvy, mám to tu rád a chci si splnit dětský sen

Odchovanec pardubického hokeje už zažil příprav s A týmem celou řadu. Jak si zvykal na návrat na led tentokrát? „Je to jako každý rok. Měli jsme to štěstí, že jsme letošní suchou přípravu mohli chodit na led. Pro ty, co to absolvovali, to bylo lepší, nebyl to takový šok. Dva měsíce bez bruslí a bez specifického pohybu je vždycky znát a je to těžší se po létu vrátit. Ať už bolí nohy v bruslích nebo trpí přitahovače, třísla, tak o to to je snazší.“ uvedl Patrik Poulíček a doplnil pocity po první tréninkové jednotce na ledě: „Já mám vše staré kromě rukavic a kalhot, takže pro mě to bylo snazší. Trochu mě bolely nohy v bruslích, ale žádná katastrofa. Myslím, že jsem to prošel v klidu.“


Začátkem měsíce prodloužil působení v Dynamu novou dvouletou smlouvou, hrát zde bude do konce ročníku 2023/2024. Jak se sní vstupuje do přípravy? „Lépe. (smích) Mám klid na svoji práci a jsem za to rád, že to ulevilo mému tlaku. Na druhou stranu to zase zvýší tlak na výkony a celkový projev, ale jsem rád že můžu být po psychické stránce klidnější, protože jsem si něco vybudoval. Jsem rád za projevenou důvěru vedení,“ vypráví spokojeně specialista na vhazování. „Já jsem měl smlouvu ještě na tuto sezonu a asi jsem mohl zkusit risknout bez smlouvy a počkat na nějaké nabídky, ale já to tu mám rád. Jsem rád, že jsem se naplno dostal do A týmu a chtěl bych si splnit svůj dětský sen – vyhrát titul. Takže o to bylo snadnější rozhodování tady zůstat a zvednout pardubický hokej,“ upřesňuje.

Jak vnímá Patrik Poulíček doplnění kádru před novou sezonou? „Věřím tomu, že ti kluci, které vedení přivedlo, zapadnou do týmu. Už přes léto bylo vidět, že si k nám ostatním výborně sedli a nemusí se ani snažit, aby zapadli, protože mají výborný charakter. Vůbec netrvalo dlouho, abychom se spřátelili,“ chválí útočník své spoluhráče.

V minulé sezoně si připsal 28letý forvard i přes svoji skvělou defenzivní činnost rekordní bodový příspěvek. V 58 utkáních vstřelil 20 gólů a na dalších sedm přihrál, přesto by rád svůj příspěvek ještě vylepšil. „Chtěl bych zvednout svůj výkon týkající se bodové stránky. Chtěl bych ještě týmu víc pomoct k úspěchu. Osobní cíle si ale nechám pro sebe,“ říká.