23.01.2023
Redakce

Dynamo vyzve úřadujícího mistra Třinec

Velká výzva čeká Pardubice v úterý 24. ledna, kdy svěřenci Radima Rulíka navštíví Werk Arenu, kde je přivítá tamní Třinec. Obhájce titulu Tipsport extraligy dokázalo Dynamo v této sezoně dvakrát porazit. Přidá do své sbírky i třetí výhru? Zápas začíná v 17:00.

41. kolo: HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice - sleduj ONLINE

Stojí za připomenutí

  • Poslední měření sil mezi oběma celky se odehrálo v enteria areně a vítězně z něj vyšli Oceláři, kteří na ledě soupeře zvítězili přesvědčivě 3:0. Předchozí dvě bitvy však ovládlo Dynamo. V té první, odehrané doma v září, rozhodoval na 4:3 v prodloužení obránce Tomáš Dvořák. O vítězi druhého duelu rozhodovala již základní hrací doba, v níž triumfovali Východočeši 3:2.
  • Třinec v posledních letech české nejvyšší hokejové soutěži kraluje. Od sezony 2018/19 získal titul pokaždé, tedy třikrát v řadě vzhledem k tomu, že play off v ročníku 2019/20 bylo kvůli pandemii covidu-19 zrušeno. Základní část přitom nevyhrál v těchto letech ani jednou.
  • V úterý se potkají dvě nejlepší obrany ligy. Pardubice obdržely dosud 78 branek, zatímco Slezané o jednu více.

Z kabiny Dynama

Dynamo se nachází ve skvělé formě. V kalendářním roce 2023 zvítězili v osmi z devíti dosud odehraných utkání, přičemž jediná porážka přišla doma proti Spartě, která vyloupila enteria arenu výsledkem 3:0. Kromě toho ale přemohli pardubičtí hokejisté druhé Vítkovice, Karlovy Vary, Kometu Brno, Liberec, Litvínov, Hradec Králové a dvakrát Kladno.

„První dvě třetiny jsme hráli velice slušně. Zápas jsme měli pod kontrolou a rozdíl ve skóre mohl být klidně i vyšší, než 3:0. Měli jsme dost šancí, které jsme neproměnili a ve třetí třetině jsme Kladno dostali do hry. Bohužel byla poslední dvacetiminutovka z naší strany taková lehkovážnější, dostali jsme 2 góly a pak jsme se dokonce chviličku strachovali, ale jinak si myslím, že jsme podali slušný výkon,“ komentoval výkon proti Kladnu asistent trenéra Richard Král.

Nyní však nestojí před Dynamem poslední tým tabulky, nýbrž trojnásobný úřadující mistr soutěže a současně čtvrtý Třinec. Muži Radima Rulíka si mohou eventuálním vítězstvím prodloužit sérii neporazitelnosti na šest. Zároveň budou chtít předejít výsledku z posledního vzájemného střetnutí, kde utrpěli prohru 0:3.

Sestava Pardubic z minulého utkání:

Klouček – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Bučko, J. Kolář, Hrádek, Chabada – Cienciala, L. Sedlák, Hyka – Mandát, Zohorna, Radil – Paulovič, Poulíček, T. Zeman – Rohlík, A. Musil, Vondráček.

Aktuálně od soupeře

Naopak navázat na tohle skóre budou chtít Oceláři, jež se navíc na rozdíl od Pardubic nenachází v nejlepší formě. V posledních třech utkáních výběr Zdeňka Motáka pokaždé odcházel s nulovým bodovým ziskem. Nejdříve na ledě Werk Areny zvítězila 3:1 nevyzpytatelná Olomouc, následně přemohly Třinec Mladá Boleslav 1:0 a České Budějovice 3:2.

„Myslím, že první třetina byla celkem slušná z naší strany. Šli jsme do vedení, potom jsme si nechali vstřelit zbytečný gól. Ve druhé třetině jsme dělali strašně moc chyb a soupeř nám odskočil do vedení o dva góly. V třetí třetině jsme měli hned na začátku dvě přesilové hry, které nám ale vůbec nevyšly a jako by nás to poznamenalo na dalších deset minut, když jsme se nedokázali dostat do tempa. Dali jsme pak kontaktní gól, ožili jsme, na konci jsme měli obrovskou šanci. Netrefili jsme prázdnou bránu a i proto dnes odcházíme s prázdnou,“ hodnotil zápas Třince s Českými Budějovicemi asistent kouče Vladimír Országh.

Poslední výhru ochutnali Slezané v domácí bitvě s Kometou Brnu, kterou rozdrtili 6:1. Stejným výsledkem skončilo i klání proti plzeňským Indiánům. Ve zbylých dvou zápasech roku 2023 také triumfovali a to v obou případech v prodloužení, nejprve proti Hradci Králové a poté s Litvínovem.

Hvězda v týmu soupeře:

Martin Růžička. Třetí nejproduktivnější hráč ligy se v letošní sezoně pyšní osmatřiceti body a na prvního Dominika Lakatoše z Vítkovic a druhého Petra Holíka z Brna tak ztrácí pouhý jeden bod. Shodně vstřelil 19 gólů a na 19 přihrál. Zároveň bodoval ve všech zápasech proti Pardubicím, při prohře 3:4 v prodloužení asistoval u první trefy Tomáše Marcinka, u porážky 2:3 nahrával Jakubu Jeřábkovi a u výhry 3:0 skóroval do prázdné brány.

Sestava Kladna z minulého utkání:

Kacetl – Havránek, Marinčin, Čukste, J. Jeřábek, M. Doudera, Roth, Mar. Adámek – Nestrašil, M. Roman, M. Růžička – Daňo, Hudáček, Hrňa – Chmielewski, Hrehorčák, Kurovský – Svačina, Haas, Dravecký.

Hráli v týmu soupeře

KLUBHRÁČI
HC Dynamo Pardubice

David Musil, David Cienciala, Daniel Rákos

HC Oceláři Třinec

Ondřej Kacetl, Tomáš Marcinko, Vladimír Svačina, Daniel Voženílek