13.09.2022
Klub

Dynamo vstoupí do jubilejní sezony, premiérově s týmy v obou nejvyšších seniorských soutěžích

Pro pardubické Dynamo start výroční sezony již klepe na dveře. V pátek 16. září na ledě Kladna vstoupí do Tipsport extraligy A tým, ten byl posílen o celou řadu zkušených hráčů, které povede nový trenérský štáb. Již ve středu v Sokolově čeká premiéra v Chance lize nově vzniklý rezervní kádr Dynama. Sezona 2022/23 bude pro pardubický klub speciální, bude v ní totiž slavit výročí 100 let od založení. Fanoušci se ale mohou těšit také na tři speciální zápasové dny.

Posílený kádr na všech postech, včetně trenérského

Jako první posílily Pardubice na trenérských postech. Novým hlavním koučem se stal zkušený Radim Rulík, zpátky na východ Čech se vrátil z mistrovského Třince Marek Zadina a trojici doplňuje Richard Král, jenž vedl tým v minulém ročníku jako hlavní trenér a nyní se přesunul na pozici asistenta. Následně byly představeny také nové hráčské akvizice se zkušenostmi jak z NHL, tak vrcholných evropských lig nebo reprezentace.

Roman Will prožil v přípravě povedený start v novém působišti, ze tří utkání hned dvakrát udržel čisté konto. Obranné řady posílala trojice zkušených hráčů, nejlepší obránce uplynulého ročníku extraligy Peter Čeřešňák, spolu s ním trojnásobný šampion z Třince David Musil a další důrazný zadák Tomáš Dvořák. Zpět z hostování se vrátil slovenský reprezentant Martin Bučko. Z posil do ofenzivy složil trenérský štáb kompletně novou první útočnou formaci ve složení Tomáš Hyka, Tomáš Zohorna a Lukáš Radil, té se v produktivitě dařilo již v přípravě.

Pardubičtí hokejisté sehráli v přípravném období sedm utkání. V první polovině srpna vyrazili na Dolomiten Cup, z Itálie si po vítězstvích nad Augsburgem a Eisbärenem Berlin odvezli pohár pro vítěze. Následovaly Letní hokejové hry, z dvojzápasů s Mladou Boleslaví a Libercem odešlo Dynamo s bilancí dvou výher a dvou porážek. Na start soutěže se hráči naladili vítěznou generálkou proti Dynamu B, tu zvládli poměrem 7:0. Trenéry může celkově z přípravy těšit nízký počet obdržených branek, ze sedmi duelů totiž Pardubice inkasovaly jen šestkrát.

„Zatím to na mě působí pozitivně, ale vše ukážou až ostré zápasy. Náš cíl a naše priorita je, abychom tým posouvali, zlepšovali se čtvrtinu od čtvrtiny a nejlepší formu měli na play-off. To je to, co mě a celý trenérský štáb motivuje," přiblížil Radim Rulík.

„Do ligy přišlo sto nových hráčů a bude úplně jiná, než byla. Nějaké papírové předpoklady vůbec neexistují. Jsme v maximální pokoře a nejsme jediný tým, který posílil. Konkurence nelenila a posílala taky. Bude to o milimetrech a bude to bitva od prvního zápasu do posledního. A kdo si to neuvědomuje, tak na to hodně brzo přijde," doplnil hlavní trenér.

Vstup do sezony v Kladně, domácí premiéře bude předcházet fanouškovský festival.

Dynamo nový ročník TELH otevře tento pátek od 18:00 v Kladně. O dva dny později se pak od 16:30 utká s Třincem na domácím ledě. Prvnímu domácímu utkání v sezóně bude předcházet FanFest s generálním partnerem Fortunou. Ten nabídne rozsáhlou herní zónu se Stiga hokejem a 4 playstationy, kde budou na hráče dohlížet profíci z esportového týmu Dynamo Eclot. Aktivnější zábavu si bude možné užít na Dynamo hokejové střelnici, kam svůj měřič rychlosti střely zapůjčí sám Petr Sýkora. Hrát bude živá hudba - místní kapela Kevin s frontmenem Michalem Křečanem, trenérem místní mládeže. No a možná největším lákadlem by měla být autogramiáda legend Dynama. K podpisovým kartám totiž zasedne legendární formace: Bohuslav Šťastný - Jiří Novák – Vladimír Martinec, kterou doplní také legendární hráč a trenér Josef Paleček. Fanouškovský festival začíná před hlavním vchodem enteria areny tuto neděli ve 13:30.

Dynamo bude slavit 100 let od založení

Pardubický klub čeká výjimečná sezona, bude si v ní totiž připomínat výročí 100 let od založení klubu, které se datuje k srpnu 1923. V souvislosti s tímto významným jubileem klub připravuje celou řadu akcí v průběhu celého roku. Fanoušci se mohou těšit na film a knihu Bez frází, speciální poštovní známky, encyklopedii, slavnostní galavečer a také zápas legend. I nové zápasové dresy budou připomínat toto výročí, nebudou na nich totiž chybět motivy Dynamo 100.

Tři speciální dny v rámci domácích utkání

Mimo oslavných akcí připravuje Dynamo během sezony v rámci domácích utkání tři speciální dny. Prvním bude Dynamo děkuje, tedy druhý ročník akce, během které chce Dynamo poděkovat lidem z Pardubického kraje za nejrůznější dobré skutky. Ocenění budou nejen policisti, záchranáři, hasiči a vojáci, ale také fanoušci Dynama a za klub pan Milan Černický za desítky let práce pro pardubický hokej. Každý oceněný také vybere charitativní organizaci, na kterou klub pošle 20 000 korun. Akce bude součástí domácího klání s Olomoucí 3. listopadu.

26. ledna v rámci utkání s Plzní bude následovat premiérový ročník akce Den D, během níž se bude vzpomínat a také vyznamenávat. Uznání se dočkají ti, kteří se výrazně zasloužili o Dynamo. Bude také představena Dynastie Dynamo, ucelený seznam významných lidí z prostředí pardubického hokeje, který se každý rok rozroste o pár jmen.

Fanoušci se mohou také těšit na Dynamický den, premiérový ročník akce odkazující na budoucnost Dynama. Představíme mládežnické výběry, jejich úspěchy, trenéry a práci, kterou odvádí. Akce bude sloužit k propagaci mládežnického hokeje, zároveň bude spojena s esportem, který je také budoucností Dynama. Fanoušci se tak mohou těšit na přítomnost týmu Dynamo Eclot, aktuálně jednoho ze tří nejlepších esportových týmů v Česku.

Nově vzniklý B tým čeká premiérová sezona v Chance lize

Pardubický klub udělal v červnu důležitý krok k rozvoji svých mladých hráčů, po získání licence na Chance ligu vznikl nový tým Dynamo B, který bude působit v nedaleké Chrudimi. Mladí pardubičtí hráči budou mít možnost získávat herní praxi a zkušenosti ze seniorského hokeje, a to v blízké dojezdové vzdálenosti.

Sportovním manažerem B týmu se stala legenda pardubického hokeje Tomáš Rolinek a také trenéři jsou bývalí hráči Dynama. Hlavním koučem je David Havíř, jeho asistentem pak Jan Starý. Rezervní tým Pardubic odehrál v přípravě na premiérovou sezonu šest utkání s bilancí tří výher a tří porážek. V kádru najdeme hned několik zkušených hráčů, všichni kromě Martina Kadlece již v minulosti prošli Dynamem. Jedná se například o Marka Drtinu, Karla Nedbala, Jana Zdráhala a v útoku Daniela Rákose s Tomášem Kautem.

„Bylo to náročné léto, poprali jsme se s tím. Tým jsme složili tak, aby tam byly zkušenosti i dravé mládí. Chtěli jsme převážně pardubické kluky. Uvidíme, co sezona přinese," řekl o nově složeném B týmu Tomáš Rolinek.