26.05.2021
Redakce

Doufám, že v dalších zápasech naši formu potvrdíme, hlásí z Rigy Bučko

Pondělní duel s Ruskem znamenal pro Slováky historickou výhru. Svůj podíl na ní měl také hokejista Pardubic Martin Bučko, pro kterého to byla famózní premiéra na mistrovství světa. Co říká na průběh šampionátu? Jak se cítí ve slovenském nároďáku? A o čem si píše s českým reprezentantem Matějem Blümelem?

Během dvou měsíců odehrál jediné utkání, a to 7. května v přípravě proti Česku. Od té doby čekal Martin Bučko na šanci, která přišla až proti favoritovi mistrovství. A dopadla báječně. „Dojem ze zápasu mám úžasný,“ září jednadvacetiletý hokejista, který do Dynama přestoupil již před třemi lety.

Odehrát první utkání zrovna proti Rusku, navíc po šestnácti dnech bez ostrého zápasu, to asi nebylo nic jednoduchého…
Připadalo mi, že jsem se do toho dostával během celého zápasu. Před Ruskem jsem měl jako náhradu za utkání tři kondiční tréninky, jeden z nich (den před zápasem) ani nebyl na ledě. Takže jsem do toho skočil a nějak si zvyknul na zápasové tempo. Hlavně, že se vyhrálo.

Kdy jste se dozvěděl o nominaci na utkání? A jak jste se připravoval?
Trenér mi to řekl den před zápasem. Snažil jsem se nevnímat tlak, jít do toho s čistou hlavou. Věděl jsem, že v defenzivní činnosti umím být platný, takže jsem chtěl být v klidu a hrát svoji hru. Ale i tak jsem byl první třetinu ohromně nervózní, což podle mě bylo i vidět. Potom už jsem se do toho dostal a hrál v pohodě.

A co pocity ze zápasu a výhry 3:1?
Dojem ze zápasu mám úžasný, odehrál jsem nějakých devět minut a závěr utkání byl neskutečný. Tam bylo tolik pocitů a emocí, že se to ani nedá popsat.

Jaká byla zpětná vazba od trenéra Ramseyho?
Trenér hodnotil náš výkon velmi pozitivně, protože viděl, že jsme hráli jako tým. Líbil se mu náš přístup a já bych řekl, že jestli to takhle půjde dál, tak máme šanci na ještě větší úspěchy.

Zaznamenal jste po utkání ohlas dvaatřicetiletého brankáře Hudáčka, který vás chválil za předvedený výkon?
Starší kluci jsou úplně skvělí, nás mladé hrozně moc podporují a jdou nám příkladem. Tiskovku jsem viděl a bylo to velmi příjemné slyšet. Pro každého mladého hokejistu je taková pochvala skvělou motivací do dalšího zápasu.

Jak moc napřed je světová úroveň oproti české soutěži?
Je to celé rychlejší a přesnější. Na druhou stranu nemůžu říct, že by se česká extraliga nějak extrémně lišila. Jde jen o detaily v podobě rychlosti provedení, většího důrazu. Extraliga je velmi kvalitní soutěž.

Vy navíc v týmu máte hned sedm extraligových hokejistů…
V sezoně jsme v kontaktu nebyli, ale o soutěži jsme se už navzájem bavili. Někteří kluci tam teď navíc přestupují, takže se těšíme, až si zahrajeme i proti sobě.

Navzájem se tedy znáte, jste zvyklí na stejný typ hokeje. Může i to být důvodem, proč podáváte tak dobré týmové výkony?
Je to hlavně o tom, jak se hráči podřídí týmu a budou plnit úlohu, kterou jim dá trenér. A to jsme všichni do puntíku splnili, což je klíč k úspěchu. Všichni naši hráči jsou velcí srdcaři a zápase proti Rusku obětavě padali do střel, bojovali o každý metr ledu. To byl tak týmový výkon, že jsme si prostě zasloužili vyhrát.

Co říkáte na výsledky ostatních týmů ve skupině A?
Celá tabulka je zamotaná a výsledky na turnaji jsou zatím neskutečné. Kdyby mi před turnajem někdo řekl, že bez ztráty bodu zůstaneme po dvou zápasech jen my a Němci, určitě bych mu nevěřil (směje se). Doufám, že v dalších zápasech naši formu potvrdíme.

Jste během šampionátu v kontaktu s Matějem Blümelem?
Ano, s Matějem si píšeme a plánujeme nějaký sraz. Probíráme spolu vývoj turnaje a výsledky, bavili jsme se i o vzájemném zápase, který nás čeká 1. června.

Sledujete tedy utkání ostatních týmů na turnaji?
Zatím jsem koukal jen na zápasy českého týmu. Myslím, že tam něco chybí, možná jen kousek štěstí. Protože tým je skvěle složený a když vidím ta jména, tak vůbec neodpovídají postavení v tabulce. Podle mě je pouze otázka času, kdy se Čechům začne dařit a zvednou se jak výkonnostně, tak i výsledkově.

Jak zvládáte karanténu?
První dny byly náročné, nemohli jsme ani vyjít na chodbu. Teď už máme volnější režim a můžeme alespoň chodit po hotelu. Nemůžeme jít sice ven, ale zvládnout se to dá.

Titulní fotografie: Markéta Křížová/Esports.cz