29.01.2020
Redakce

Dominik Hašek slaví padesáté páté narozeniny

PARDUBICE — Přesně před deseti lety v sezoně 2009/2010 vedl pardubické hráče na cestě za mistrovským titulem. Dnes rodák z Pardubic a odchovanec našeho klubu slaví padesáté páté narozeniny. Hokejový klub Dynamo Pardubice se přidává s gratulací a přáním pevného zdraví do dalších let. Oficiálně svému nejslavnějšímu hráči pogratuluje během utkání se Zlínem, které se bude konat 16. února.

Dominik Hašek odchytal za pardubický klub deset sezon, v letech 1987 a 1989 a po návratu v roce 2010 pomohl východočeskému týmu získat mistrovský titul. Do pardubické branky naskočil poprvé ve svých šestnácti letech, o rok později se propracoval na post jedničky. V osmnácti letech už chytal za československou reprezentací. Za národní tým nastoupil dohromady ke 135 utkáním (124 za Československo, 11 za Českou republiku).

Už v osmdesátých letech přispěl ke třem bronzovým medailím československého výběru na mistrovství světa. Jeho největší moment ale přišel na olympiádě v Naganu v roce 1998, kde svým fantastickým výkonem podržel český tým a přispěl k zisku zlaté medaile Čechů. Svůj životní turnaj odchytal s průměrem 0,97 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 96,13 %.

Pardubický rodák zářil také v zahraničí. Během svého působení v zámořské NHL získal s Detroitem dvakrát Stanleyův pohár v letech 2002 a 2008 a několik individuálních ocenění. V roce 2014 byl jako první Čech uveden do hokejové síně slávy v Torontu, jeho čísla, se kterými chytal, byla slavnostně vyřazena v Pardubicích (9) i Buffalu (39). Svoji velmi úspěšnou kariéru ukončil před osmi lety.