10.08.2021
Redakce

Břeclav jsem si moc užil. Cílem je teď mistrovství a draft, hlásí Formánek

Ve dvou dorosteneckých sezonách dominoval s průměrem dvou bodů na zápas. V uplynulém ročníku pak František Formánek nakoukl i do seniorského hokeje. A jeho hra ve Vrchlabí ho vynesla až na Hlinka Gretzky Cup.

Tradiční srpnový turnaj talentů do osmnácti let je pro Formánka první velkou reprezentační akcí. Svými výkony ve skupinové fázi rozhodně nezklamal, předepsanou roli v týmu poctivě plnil a připsal si i přihrávku na gól.

Co se naučil od těch nejlepších hráčů svého ročníku 2004? A jaká ho čeká sezona v Dynamu?

Jak na vás zapůsobila atmosféra v Břeclavi?
Bylo to úžasné, konečně jsme si mohli zahrát před fanoušky. Povzbuzovali nás každý zápas, byli neskuteční. Pomáhali nám, i když se nedařilo.

Nebyli jste kvůli nim i o trochu více nervózní? Před tolika diváky hrála většina z vás poprvé…
Ani si nemyslím, soustředili jsme se na vlastní hru. Pokud fanoušci nějak ovlivnili náš výkon, tak jedině pozitivním směrem. Super bylo taky to, že se na mě mohla přijet podívat rodina.

V týmu osmnáctky jste měl odlišnou roli než dosud v pardubické juniorce. Jak vám pozice ve čtvrté formaci vyhovovala?
Byl jsem na ni zvyklý už z Vrchlabí, kde jsem plnil podobné úkoly. Cílem bylo nedostat branku, podržet puk, hrát tvrdě a unavit protihráče, aby naše první dvě lajny mohly skórovat. Myslím, že se nám to s Markem Soukupem a Adamem Barešem docela dařilo.

Umíte hrát nepříjemně, díky svým fyzickým parametrům výborně zvládáte hru do těla. Několikrát jste se i pošťuchoval se soupeři. Tahle role vás asi taky baví.
Díky tomu, že už jsem si ji vyzkoušel v dospělém hokeji, tak vím, co mám na ledě dělat. Do budoucna bych se ale rád probojoval i do prvních dvou formací, zahrál si přesilovku, dával góly a měl v reprezentaci co nejdůležitější roli. Naše čtvrtá lajna ale dobře odváděla tu špinavou práci. Makali jsme pro tým a pomáhali mu i trochu jinak.

Jak celkově hodnotíte turnaj?
Je škoda, že jsme neporazili Finy. Mohli jsme mít jistý postup, takhle jsme o něj museli bojovat s Ruskem. Pokazili jsme druhou třetinu a pak už bylo těžké obracet vývoj utkání. Turnaj ale nekončí, máme před sebou souboj s Amerikou o páté místo. Bude to hodně důležitý zápas, máme jim co vracet z přípravného zápasu. Osobně se na ně moc těším.

Na Hlinka Gretzky Cupu se střetáváte s elitou svého ročníku. Jak si myslíte, že jste v porovnání s nimi obstál?
Neřekl bych, že za těmi hvězdami nějak moc zaostávám. Ale pilovat se dá všechno, do budoucna musím pracovat na střele, rychlosti i bruslení.

Ukázaly vám tohle už tréninky s A-týmem v Pardubicích?
Samozřejmě, i ve Vrchlabí. Bylo to pro mě hodně rychlé, musel jsem se adaptovat na styl hry dospělých. Ale v poslední době už jsem si na to dost zvykl.

Máte už nějaké informace od trenérů, ohledně své pozice v Dynamu?
Měl bych pomoci pardubické juniorce k co nejlepšímu umístění v tabulce, chceme hrát na vrcholu a postoupit do playoff. Když se mi bude dařit, tak věřím, že dostanu šanci i v extralize.

Taková příležitost se vám už naskytla. V posledním extraligovém kole v Brně jste dokonce hned při debutu vstřelil krásný gól. Jaký to byl pocit?
Bylo to naprosto úžasné, moc jsem si to užíval. Chtěl jsem co nejvíc zaujmout, předvést se, abych měl lepší pozici do nové sezony. Snad se mi to povedlo a trenérům se budu líbit i letos.

Jak vidíte šance juniorů Dynama v nové sezoně?
Do nižší soutěže můžou spadnout až čtyři týmy, bude to velký boj. Podle mě nás čeká hodně kvalitní soutěž, protože všichni budou chtít hrát nahoře a stáhnou si všechny talenty z dospělých soutěží. My ale máme hodně kvalitní tým, takže tu vidím velkou naději na úspěch.