30.04.2019
Autocentrum BARTH

BARTH Day zve lidi na unikátní závod v dostihovém areálu

PARDUBICE — Přeskočit si Irskou lavici, podívat se na triky freestyle motokrosaře Filipa Podmola, vybrat si z několika běžeckých závodů a poté otestovat automobilové novinky. Zábavným programem pro celou rodinu je BARTH Day, který se uskuteční 11. května 2019 v Pardubicích. Vrcholnou akcí je BARTH Run Velká pardubická na 10 kilometrů. Závodit se dá také na kole, koloběžce nebo s pejskem. Na účastníky nebo diváky pak čeká koncert populárního zpěváka Marka Ztraceného. „Jde o čtvrtý ročník, který bude suverénně největším,“ láká organizátor Miroslav Vraný.

BARTH Day

Už tradičně v květnu budou Pardubice čelit náporu rodin s dětmi. Lákadel je více než dost! V rámci BARTH Day bude předvádět své triky Filip Podmol, a to přímo nad nejtěžší překážkou Velké pardubické. Slavný Taxisův příkop přeletí nejlepší český freestyle motokrosař saltem na motorce. „Nepůjde však pouze o unikátní show, akce je koncipována pro aktivní rodiče s dětmi,“ prohlásil za organizátory Miroslav Vraný z Autocentra BARTH. Účastníci se mohou zapojit do charitativního rodinného běhu na jeden kilometr, dále do štafety nebo do BARTH Run Velká pardubická na pět nebo deset kilometrů.

„V minulém roce dorazilo do pardubického závodiště přes pět tisíc lidí. Očekáváme, že jejich počet se letos navýší. Otevřeno bude také zadní parkoviště,“ upřesnil Miroslav Vraný. Registrace běžců je do 8. května. Startovné zahrnuje novou kolekci sportovních triček z funkčního materiálu, pamětní medaili s motivem závodu, elektronické měření čipem a on-line zobrazení celkových výsledků SMS po závodě s dosaženým časem. Pro ty, kteří běhat nechtějí, je program více než bohatý… Soutěživé děti, které s hrací kartičkou obejdou všechna stanoviště, si odnesou dárky. Na konci dne se vylosuje ze všech kartiček jeden šťastlivec, který bude moci jet s rodinou na výlet karavanem z půjčovny BARTH Caravan.

V programu jsou však i další lákadla – skákací nafukovací dráha, jízda na čtyřkolce a závodní nafukovací dráha YAMAHA, obří trampolína, půjčovna koloběžek, malování na obličej, paintball, virtuální realita nebo zábavná show se Šmouly. V rámci BARTH Day si budou moct všichni vyzkoušet speciální nafukovací dráhu, která připomíná populární soutěž Ninja faktor. Na všechny čeká více než 100 metrů dlouhá obří dráha plná prolézaček, klouzaček a dalších šílených překážek. Tradičně bude možné si vyzkoušet automobilové novinky v rámci testovacích jízd.

Původně měl nejtěžší překážku v rámci dostihových závodů překonat Libor Podmol. Během závodu mistrovství světa v Mnichově si však nejlepší český freestyle motokrosař zlomil obě nohy a v květnu ho čekají ještě operace. Úspěšného závodníka tak nahradí jeho mladší bratr Filip Podmol. „Zpráva o zranění Libora Podmola nás zaskočila a šokovala. Určitě něco vymyslíme, abychom ho alespoň na dálku podpořili,“ prohlásil Michal Burkoň, hlavní organizátor BARTH Day.

Zraněného Podmola nahradí jeho mladší bratr Filip

Unikátní moment se rušit nebude. Legendární Taxisův příkop 11. května během BARTH Day přeskočí zcela poprvé freestyle motokrosař. Avizovaného Libora Podmola, který si při nešťastné nehodě během závodu Mnichově zlomil obě nohy, nahradí jeho mladší bratr Filip. „Chci touto akcí mého bráchu podpořit. V nemocnici bude překonávat následky svého zranění, já se zase pokusím překonat nejproslulejší dostihovou překážku. Myslím, že když se vše povede, tak mu to udělá radost. Stejně jako podpora od fanoušků,“ prohlásil Filip Podmol, který na pardubickém závodišti plánuje divákům ukázat nejtěžší triky a salta na motorce.

V pátek večer při závodě světového šampionátu v Mnichově si Libor Podmol přivodil nejtěžší zranění své kariéry. Po nepovedeném náročném triku spadl na zem a zlomil si na několika místech obě nohy. Talentovaný freestyle motokrosař Filip Podmol se toho závodu účastnil, jen se nedostal do finálové jízdy. „Stál jsem přímo v tunelu, odkud jezdci vyjíždějí na odrazové rampy. Hned, jak Libor vylétl do vzduchu, věděl jsem, že je to blbé. A začal k němu sprintovat. Po celou dobu jsem byl s ním, doktorům jsem pomáhal sundávat z něho boty,“ popisoval těžké momenty Filip Podmol, který se pravidelně účastní závodů MS.

Sám nepochybuje, že se jeho bratr uzdraví a bude opět na motorce řádit. „Momentálně má Libor na nohách zapíchané železné fixace, aby se mu nohy moc nehýbaly. V mnichovské nemocnici bude čekat dva až tři týdny na další operace. Poté by se mohl transportovat do České republiky,“ tvrdil Filip Podmol. „Máme dobré doktory kolem sebe, specialisty na rychloléčby. Doufám, že bude zpátky dříve, než si všichni myslí. Výhled je za šest měsíců.“

Filip: Pojďme z Pardubic vyslat Liborovi sílu

Oba bratry spojuje touha překonávat netradiční výzvy. V minulém roce Libor Podmol jako první Evropan přeskočil na motorce rodinný dům. Letos ho mělo čekat překonání vyhlášeného Taxisova příkopu, který je velkou hrozbou v tradiční Velké pardubické. O další historický moment se postará Filip Podmol. „Mám tyhle akce rád. Zároveň chci veřejnosti ukázat, jak náročný freestyle motokros je. Riskujeme zranění a život při každém triku, na to by se nemělo zapomínat,“ prohlásil Filip Podmol, který celou sportovně-společenskou akci BARTH Day v Pardubicích bere také jako podporu svému zraněnému bratrovi.

„Vím, že většina lidí přijede na tradiční běžecký závod na dostihovém závodišti. Pokud ale nikdo bude mít pro Libora vzkaz, rád mu ho pak předám. Podpora od fanoušků na sociálních sítí ho nyní velice těší. Nakonec se můžeme se všemi fanoušky v Pardubicích vyfotit a vyslat mu tak trochu síly,“ vyzval Filip Podmol, který si Taxisův příkop ještě pořádně nastuduje.