21.09.2022
Redakce

B jako Dynamo

Ve fotbale i jiných sportech běžná věc, ale v hokeji spíše vzácná: B-tým. Pardubické Dynamo se ale rozhodlo od nové sezony odklonit od tradiční cesty v podobě farem, tedy partnerských klubů, a vytvořit své vlastní béčko, které bude hrát v nedaleké Chrudimi.

V posledních dvou letech spolupracoval pardubický hokejový klub s Vrchlabím. Právě v něm dostávali v druhé nejvyšší Chance lize šanci mladí hráči, kteří se ještě nedostali do A-týmu, nebo ti, kteří byli na jeho hraně a potřebovali mít zápasové zatížení.

Cesta ke změně započala právy na II. ligu, tedy třetí nejvyšší domácí soutěž, které Dynamo získalo od Dvora Králové. V létě následně došlo k dalším škatulatům, když si právě tuto licenci vyměnilo s Vrchlabím za tu prvoligovou na Chance ligu.

„Z dlouhodobého hlediska je to nejlepší řešení pro oba kluby. První ligu budeme mít pár kilometrů od Pardubic, a ve Vrchlabí dostanou ve druhé lize prostor odchovanci,“ nechal se po dokončení celého procesu slyšet Petr Dědek, majitel Dynama.

Ten věří, že nově nastavený koncept přinese Dynamu do budoucna spoustu výhod proti ostatním extraligovým týmům: „Sportovní úsek Dynama se výrazně posune. Už teď, při diskuzích s realizačními týmy ohledně skládání kádrů, se nám nabízí mnoho možností. Spousta mladých hráčů využije starty v Chance lize jako potřebný mezistupeň na cestě do velkého hokeje. Postupem času by právě tato skupina hráčů mohla tvořit jádro budoucího A-týmu.“

V červnu tak oficiálně vznikl tým Dynamo Pardubice B, který dostal manažersky na starost Tomáš Rolinek. Do trenérského štábu byl za Dynamo nominován jako hlavní kouč David Havíř, kterému bude dělat asistenta Jan Starý. A okamžitě se začalo pracovat na tvorbě kádru.

„Stejnou pozici jsem si vyzkoušel již minulou sezonu ve Vrchlabí, takže se pro mě nic nemění. Budeme pracovat na dalším růstu a rozvoji hráčů ať z juniorů nebo mladých hráčů, kteří hráli už v minulé sezoně ve Vrchlabí. Abychom jim pomohli v hokejovém i životním růstu při přechodu z mládežnických kategorií do seniorských,“ říká Jan Starý.

Vše půjde výrazně snáz s ohledem na vzdálenost mezi oběma stadiony, kterou autem zvládnete za 20 minut. Hráči tak budou mnohem flexibilnější než v posledních dvou letech, kdy jste na přejezd do 85 kilometrů vzdáleného Vrchlabí potřebovali hodinu a půl.

„Je to super s ohledem na dojezdovou vzdálenost. Když se cokoliv stane v Pardubicích u A-týmu, kluci si mohou ráno rychle sbalit v Chrudimi věci a do Pardubic přijet. A pokud my budeme potřebovat nějakou výpomoc a A-tým nebude hrát, tak zase naopak. Pro kluky to je, co se týče dojezdové vzdálenosti, naprosto parádní,“ pochvaluje si Starý.

Celý text naleznete ve 4. čísle Magazínu Dynamo.

Čtvrté číslo magazínu Dynamo seženete v našem oficiálním fanshopu, online ZDE, v knihkupectví Amipa v Přelouči a na novinových stáncích v OC Grand a Hlavním vlakovém nádraží v Pardubicích. Cena jednoho výtisku je 98 korun.