14.12.2018
Kateřina Nohavová, Jan Hrabal

Zimní sportovní park v sobotu spoluotevře veteránské utkání

PARDUBICE — Dostihové závodiště se s nadcházejícími zimními měsíci k spánku neukládá již několik let. Letošní zima je však jiná. Domov Velké pardubické se proměnil v Zimní sportovní park Nadace pro rozvoj města Pardubice. Ledová plocha odpovídající rozměrům kanadského hřiště bude přístupná pro veřejné bruslení a další aktivity od prosince až do jara příštího roku, kdy se na závodiště vrátí „koňský provoz“. V sobotu 15. prosince 2018 dopoledne zde odehrají svá soutěžní utkání žákovské týmy Dynama proti Litomyšli, od 17.00 hodin nastoupí veteráni Pardubic a České republiky. Vstupné na akce na zahajovacím dnu je zdarma.

Projekt Zimního sportovního parku schválila Rada města Pardubic, které je vlastníkem areálu, v říjnu letošního roku a od té doby se na přípravě ledové plochy pracuje. Prioritně má sloužit k veřejnému bruslení, pořádat se tu ale bude také bruslení pro školy a školky, víceboj pardubických škol i hokejové zápasy. Kluziště si budou moci pronajmout také uzavřené skupiny bruslařů – amatérští hokejoví hráči nebo třeba firmy pro své zaměstnance.

„Veřejné bruslení ale bude mít největší prioritu. Chceme lidem z Pardubic, ale i z blízkého či dalekého okolí nabídnout další možnost zažít a prožít volný čas na dostihovém závodišti. Ledová plocha bude k dispozici také školám. Děti tu mohou strávit nejen netradiční hodiny tělesné výchovy, ale připravujeme také sportovní víceboj na ledě o zajímavé ceny,“ popsal záměry zimního parku místopředseda představenstva a výkonný ředitel Dostihového spolku Martin Korba.

HC Dynamo Pardubice

Dynamo v Zimním sportovním parku

Sobota 15. prosince 2018 bude v novém Zimním sportovním parku patřit lednímu hokeji. Dopoledne se zde utkají mladší i starší žáci Dynama s Litomyšlí. Vrcholem zahajovacího dne bude exhibiční hokejové utkání veteránů Pardubic a České republiky.

Za Pardubice nastoupí Richard Král, Tomáš Blažek, Jaroslav Kudrna, Michal Tvrdík, Robert Vršanský a mnozí další. V dresu veteránského národního týmu objeví Jaroslav Nedvěd, Josef Řezníček, Milan Chalupa, Jaroslav Bednář, Tomáš Vlasák a další. V brankách obou mužstev se vystřídá Dušan Salfický.

Sobotní program Zimního sportovního parku

  • 9.00 hodin: HC Dynamo Pardubice – HC Litomyšl (Liga mladších žáků)
  • 11.00 hodin: HC Dynamo Pardubice – HC Litomyšl (Liga starších žáků)
  • 17.00 hodin: HC Dynamo Pardubice – Česká republika (přátelské utkání veteránů)

Veškeré informace včetně online předprodeje vstupenek na veřejné bruslení a objednávacích formulářů pro hobby bruslení a uzavřené skupiny jsou od prosince k dispozici na mikrowebu Zimního sportovního parku Nadace pro rozvoj města Pardubice, který je umístěn na stránkách závodiště www.zavodistepardubice.cz. Vzhledem k tomu, že jde o nový projekt a zpočátku zkušební provoz, doporučujeme sledovat webové stránky.

Pokud budou přát meteorologické podmínky a napadne sníh, bude se na závodiště opět také lyžovat. Běžecká stopa bude v případě dostatečné sněhové pokrývky profesionálně připravena na dostihovém oválu, který měří 2200 metrů. Běžkaři ale musí počítat s tím, že dráha není nasvícená po celém svém obvodu. Lyžování je bezplatné a přístupné po celý den.

Ledová plocha je již osvětlena, a tak se tu bude bruslit od rána až do večerních či dokonce nočních hodin. „Dopoledne je od pondělí do pátku vyhrazeno pro bezplatné bruslení školkám a školám, odpoledne a víkendy jsou otevřené pro veřejné bruslení. Večerní časy jsou pak určeny pro hobby bruslení a případně pro uzavřené skupiny,“ shrnul rozvrh ledové plochy Martin Korba s tím, že o vánočních a jarních prázdninách bude kluziště plně k dispozici pro veřejné bruslení.

Zázemí včetně šaten, občerstvení a dalších služeb bude ve vestibulu hlavní tribuny D, ze které je přímý přístup na ledovou plochu a ze které je také možné pohodlně sledovat dění na ledě. „Stavební úpravy a vybavení tribuny přispěje po skončení provozu zimního sportovního parku i k většímu komfortu návštěvníků dostihů. Jde například o uzamykatelné skříňky nebo možnost vytápění celého vestibulu,“ doplnil ředitel Dostihového spolku. Parkování bude zdarma na zpevněné parkovací ploše, přímo k bráně závodiště budou zajíždět autobusy nově zřízené linky 80.

Každý den bude zimní park otevřen od 8.00 hodin a uzavírat se bude ve 21.00 hodin. Školky a děti do 6 let mají vstup zdarma, do 18 let si zabruslí za 20 korun na hodinu a dospělí zaplatí 30 korun. Provoz bude ukončen v únoru příštího roku.

Použitá technologie zaručuje kvalitní ledovou plochu až do teploty ovzduší 15 stupňů Celsia. Po demontování kluziště budou odborníci věnovat maximální péči dostihové dráze, aby se tu v květnu mohla naplno rozběhnout dostihová sezona. „Dostihy pro nás zůstávají prioritou, a to i přes celosezonní rozvojové aktivity. Známe už termíny dostihových mítinků a dalších akcí, připravujeme spuštění předprodeje vstupenek a permanentek na dostihy. Věříme ale, že díky zimnímu parku získáme přízeň dalších návštěvníků, kteří se k nám budou vracet nejen s bruslemi, ale také na dostihy,“ řekl místopředseda představenstva a výkonný ředitel Dostihového spolku Martin Korba.