12.11.2018
Jan Hrabal

Hokejisté Dynama navštívili SENSE ARENU

PARDUBICE — Čtveřice hráčů – dva akademici a dva hokejisté A týmu – vyplnili program reprezentační přestávku návštěvou SENSE ARENY v Praze. Tento tréninkový nástroj slouží rozvoji hokejového myšlení pomocí virtuální reality.

„Vezmete si hokejku do ruky a na prostoru šestkrát šest metrů se po nasazení brýlí objevíte v hokejové aréně. Hokejisté Dynama si vyzkoušeli základní cvičení – střelbu po přihrávce, agility cvičení a další včetně zakončení. Před měsícem jsme přišli na trh s první verzí, která je určena pro týmy a tréninková centra. Ve vývoji pokračujeme dál. Na přelomu roku budeme mít verzi pro domácnosti,“ vysvětlil zakladatel SENSE ARENY Bohdan Tetiva.

Akce se zúčastnili sportovní manažer Pavel Marek, šéftrenér mládeže Petr Hemský, hlavní trenér Akademie Českého hokeje Richard Král, obránce Josef Hrabal, útočník Jan Mandát a akademici Matěj Kloz s Ondřejem Rohlíkem.

„Toto setkání s vámi pro nás bylo užitečné, chceme mít co nejvíce kontaktů s profesionály, abychom obsah formovali dle názorů, každá taková poskytnutá zpětná vazba je pro nás velmi cenná,“ poznamenal Bohdan Tetiva.

Jako první si z hráčů vyzkoušel hokej ve virtuální realitě Matěj Kloz. „Ze začátku jsem dělal tři cvičení na střelbu, pak na uvolňování a nahrávky. Nejvíce se mi líbila střelba, je to tu fajn,“ uvedl nejlepší nahrávač dorosteneckého týmu Dynama v rozeběhnuté sezoně.

Junior Ondřej Rohlík si pochvaloval realističnost obrazu: „Zkoušel jsem si střelbu z jedničky a z mezikruží na brankáře a bago na kruhu. Ukázalo mi to, v čem bych se ještě měl zlepšit při střele z první. Rád si to ještě vyzkouším.

Útočník Jan Mandát si novinku užíval, podle něj může pomoci mladším hráčů při jejich tréninkovém procesu. „Docela jsem se u toho zapotil. Za mě byly nejzajímavější nahrávky a střelba. Je to hodně podobné tomu, co se děje na ledě,“ pousmál se.

Obránce Josef Hrabal se dle svých slov o podobné technologie zajímá, i proto se na návštěvu SENSE ARENY těšil. „Byl jsem překvapený, jak je to věrné. Hodně se to již vyrovnává realitě. Vyzkoušel jsem si tréninky dva na jednoho. Je to vhodný doplněk pro tréninkový proces. O tyto aparáty se zajímám, prvně jsem měl na hlavě takto profesionální přístroj. Překvapila mě realističnost pohybů. Cokoliv jsem udělal, hned se to promítlo. Kdyby mi navolili, že si na Miami střílím do branky, tak bych tomu i věřil,“ nechal se slyšet.

Vábení technologické novinky neodolal ani Pavel Marek, sportovní manažer pardubického klubu. „Je to velmi zajímavé – člověka to vtáhne. V takových doplňcích vidím budoucnost. Zkusil jsem si střelbu z přihrávky. Hned jsem se do toho vžil a bylo to náročné,“ prohlásil.