30.05.2017
Jan Hrabal

Tipsport arena hostí hokejbalové mistrovství světa

PARDUBICE — Letošní mistrovství světa v hokejbale se bude konat od 1. do 10. června v pardubické Tipsport areně. Češi touží jej vyhrát a navázat na své dva dosavadní triumfy z Litoměřic v roce 1998 a Plzně o jedenáct let později. Fanoušci se mohou těšit na dohromady devadesátku utkání, které doprovodí pestrý program ve fanzóně a velkolepá show uvnitř haly. Akce se koná pod záštitou primátora statutárního města Pardubice Martina Charváta a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

„Každá sportovní akce s mezinárodním přesahem je velkým přínosem nejen pro město, ve kterém se koná, ale pro celý širší region. Proto jsme také od samého počátku podporovali kandidaturu Pardubic na pořádání seniorského hokejbalového mistrovství světa,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a doplnil: „Jsem přesvědčený, že rozhodnutí Mezinárodní hokejbalové federace o přidělení pořadatelství našemu krajskému městu je správné. Po osmi letech a potřetí v historii tak zamíří světová hokejbalová elita do České republiky. Doufám, že pardubické mistrovství bude pro naše barvy stejně úspěšné jako předchozí domácí turnaje v Plzni a Litoměřicích, ze kterých si naše mužská reprezentace odvezla vždy nejcennější kov.“

„Hostit světový šampionát je pro město Pardubice obrovská čest i výzva. Vždyť Pardubice se na 10 dnů stanou centrem světového hokejbalu a budou v hledáčku zájmu mnoha tisíc fandů tohoto sportu po celém světě. Ti všichni budou upínat zrak k našemu městu, respektive k špičkovým výkonům nejlepších týmů. Přál bych si také, aby návštěvníci Pardubic našli čas projít si naše město, aby ho poznali a ochutnali. Jednoduše, aby zjistili, že Pardubice jsou skvělým místem v srdci Evropy pro aktivní odpočinek plný sportu, relaxaci i zábavu,“ uvedl primátor statutárního města Pardubice Martin Charvát.

Návštěvníci se rozhodně nebudou nudit. Na každého čeká desetidenní hokejbalový maraton. Do Pardubic přijede 28 týmů z celého světa a těšit se můžete na obhájce titulu ze Slovenska, Kanadu, Finsko, USA, Indii, Švýcarsko a nebudou chybět i exotické státy jako jsou Bermudy a Kajmanské ostrovy. „Na světovém šampionátu se představí i ženy. Naše reprezentantky budou chtít navázat na svůj skvělý výkon z posledního mistrovství světa v Zugu, kde skončily na druhém místě,“ uvedl Martin Komárek, předseda Českomoravského svazu hokejbalu, který je pořadatelem turnaje.

„Přijeďte na 10 dní do Pardubic a nudit se nebudete,“ zve David Kantor, člen organizačního výboru. V tomto termínu kromě mistrovství světa se koná řada velkých akcí, se kterými úzce spolupracujeme, jako je Aviatická pouť, Pernštýnská noc, Dětský super den, Zrcadlo umění nebo Den Pardubického kraje.

Mistrovství světa bude nabízet řadu doprovodných akcí. Pardubice budou v průběhu desetidenního šampionátu žít nejen hokejbalem. Na parkovišti u arény vyroste velká fanzóna s dvěma mobilními hřišti, kde budou denně turnaje pro děti a mládež, turnaje pro školy, řada dětských atrakcí včetně hokejbalové střelce, zábavný program, prezentaci města, kraje a připravované Olympiády dětí a mládeže, game zóna a také odpolední a večerní kulturní program. Celá fanzóna a Tipsport arena jsou pokryty WiFi připojením zdarma od společnosti Edera. Ve stanu s občerstvením si můžete zdarma dobít telefony v chargeboxech.

Jednotlivé dny jsou doplněny dalším zábavným programem, hlavně ty víkendové, tedy 3., 4, a 10. června 2017. Malí fanoušci se mohou těšit na klauna Ronalda, Madagaskar postavičky a samozřejmě maskota Bendyho, tedy postavičku inspirovanou hokejbalovým míčkem. Jeho jméno vybrali fanoušci na facebooku. Má jasně oranžovou barvu a zdobí ji široký úsměv.

Vstup do fanzóny, kde bude zajištěno bohaté občerstvení a fanshop mistrovství, je zdarma. Účast přislíbili i známé osobnosti, především hokejisti, kteří si také často zahrají rekreačně hokejbal – Dušan Salfický, Milan Hnilička, Richard Král, Petr Průcha, Jaroslav Kudrna a další.

Hymna, jejíž autorem je vypsaná fiXa zazní poprvé v den slavnostního zahájení mistrovství světa – ve čtvrtek 1. června 2017 v 17.00 hodin, na něj naváže první utkání české reprezentace. Pardubická kapela vystoupí ve fanzóně v sobotu 3. června 2017. Děda Mládek Illegal Band vystoupí večer před finálovým dnem, tedy v pátek 9. června 2017. Finálovým dnem o týden později vás provede známý moderátor Pavel Cejnar. Každý den se můžete těšit na koncerty a večerní diskotéku pod otevřeným nebem.

Děti mohou fandit zdarma

Předprodej lístků na nadcházející světový šampionát jede naplno. Od středy 17. května 2017 jsou v prodeji také v Informačním centru Pardubice. Permanentní vstupenky na celé mistrovství stojí 600 korun, jednodenní vstupné činí 100 korun. Děti do výšky 120 cm mají vstup zdarma, nad ni mohou přijít za 50 korun. Vstupné na semifinálový a finálový den činí 200 korun. Infocentrum je otevřené každý den včetně víkendů od 9.00 do 18.00 hodin.

Pardubice jsou vyhlášeným hokejovým městem, pořadatelé věří, že hokejbal vyvolá u místních příznivců stejné nadšení. „Úzce spolupracujeme jak s hokejovým klubem, tak fanklubem Dynamo fans. Věříme, že i hokejoví fanoušci přijdou fandit našim hokejbalistům. Můj smělý odhad je pět tisíc lidí na zahajovací utkání,“ řekl člen organizačního výboru Radek Mašík.

Český národní tým vstoupí do mistrovství hned v první hrací den, kdy ve čtvrtek 1. června 2017 od 18.00 hodin změří síly se silným Švýcarskem. Pořadatelé chystají před začátkem tohoto utkání velkolepý ceremoniál, který uvede celý turnaj.

Brány hlediště velké haly Tipsport areny se proto otevřou už v 16.30 hodin, o dvacet minut později začne bohatý program. Fanoušci se mohou těšit na strhující show včetně pyrotechnických efektů, ta je naladí na první utkání pořadatelské země. Přímo na hrací ploše vystoupí před prvním utkáním české hokejbalové reprezentace kapela vypsaná fiXa, která představí hymnu šampionátu. Českou státní hymnu zapěje pardubický Chlapecký sbor Bonifantes.

Český tým pro mistrovství světa čítá pětadvacet hokejbalistů

Trenéři mužského týmu s předstihem oznámili finální nominaci na domácí šampionát. Šanci dostane již dříve avizované brankářské trio Lukáš Heczko, Jan Jirotka a Jan Šimara. V Pardubicích se pak bude prohánět osm obránců a čtrnáct útočníků. Sestava nabízí mix zkušenosti a dravého mládí. Kapitánem českého výběru bude pardubický útočník Pavel Kubeš.

Přípravy národního týmu na ostře sledovaný domácí šampionát začaly již před dvěma roky. Realizačnímu týmu reprezentační družiny prošlo rukama nespočet šikovných hokejbalistů, z nichž v neděli 14. května vzešla jména vyvolených, kteří se na začátku června poperou o titul mistrů světa před zraky domácích příznivců! „Během dvouletého cyklu nám prošlo pod rukama zhruba čtyřicet až padesát hráčů. Do závěrečné přípravy jich pak vstupovalo zhruba třicet,“ zamýšlel se před oznámením konečné nominace trenér reprezentace Drahomír Kadlec.

Na předposlední soustředění do Příbrami nemohli dorazit všichni hokejbalisté. Jednalo se o favority na konečnou nominaci v podobě dvojnásobného mistra světa Adama Roušala, nadaného dravce z Plzně Michala Průchu či benjamínky Martina Kohouta s Josefem Česákem. „Pár z nich vypadlo kvůli zranění a ve finálním výběru se rozhodovalo nakonec o dvou hráčích, kteří na mistrovství nepojedou,“ prozradil těsně před vyřknutím finální podoby výběru Kadlec a doplnil: „Všichni dostali stejnou šanci a vybrali jsme ty, kteří mají aktuálně dle našeho názoru nejlepší formu.“

Pouze dva hráči tak na přípravném campu v Příbrami obdrželi Černého Petra v podobě konečné cesty v národním týmu před startem světového šampionátu. Do konečné nominace se nedostalo výše zmíněné kvarteto kvůli zranění či studijním povinnostem. Na předposledním soustředění pak v reprezentaci skončil obránce mistrovského Kert Parku David Šperl a opora pardubického Autoskla Petr Filip.

O víkendu 19. až 21. května 2017 proběhl v Příbrami poslední přípravný kemp pro reprezentaci žen, na kterém se rozhodlo o konečném složení týmu. Již dříve známé trio brankářek Tupá, Teplá a Zechovská, doplnilo sedm obránkyň a třináct útočnic. V týmu pro domácí šampionát je hned sedm nováčků, ale také několik juniorek, které si svým výkonem řekly o nominaci. „Věřím, že zkušená děvčata jim pomůžou jak na place, tak i mimo něj,“ říká hlavní trenér Karel Manhart.

Konečná nominace české mužské hokejbalové reprezentace na mistrovství světa v Pardubicích 1. – 10. června 2017:

Brankáři: Lukáš Heczko (Imperial Vitamins Martin, Slovensko), Jan Jirotka (HBC ALPIQ Kladno), Jan Šimara (SK Hokejbal Letohrad).

Obránci: Ondřej Benedikt (HBC Plzeň), Michal Dědič, Tomáš Kudela, Jan Pospíšil, Tomáš Rejthar (všichni HBC ALPIQ Kladno), Michal Slanec (SHC Grenchen-Limpachtal, Švýcarsko), Petr Švanda (Elba DDM Ústí nad Labem), Lukáš Vlasák (HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice).

Útočníci: Jan Bacovský (HBC Hradec Králové 1988), Dominik Barnošák, Daniel Hnízdil, Martin Špaček, Radim Štěpáník (všichni HBC ALPIQ Kladno), Jan Bílý, Ondřej Březina, Pavel Kubeš (všichni HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice), Tomáš Fejfar, Martin Kruček, Tomáš Wróbel (všichni HC Kert Park Praha), Ondřej Lux (SK Hokejbal Letohrad), Richard Peschout, Lukáš Soukup (oba Elba DDM Ústí nad Labem).

Realizační tým: hlavní trenér: Drahomír Kadlec, asistenti trenéra: Tomáš Friml a Jaroslav Pavlík, vedoucí mužstva: Adam Karnet, kustod: Tomáš Diblík, maséři: Evžen Buščík a Michal Válek.

Konečná nominace české ženské hokejbalové reprezentace na mistrovství světa v Pardubicích 1. – 10. června 2017:

Brankářky: Aneta Tupá (HC ŠD Písek), Kateřina Teplá (HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice), Kateřina Zechovská (HC Slavia Praha – ženy).

Obránkyně: Lucie Rejlová (HBC Hradec Králové 1988), Kateřina Držmíšková (TJ Lokomotiva Česká Třebová), Kateřina Němcová (HBC Karviná), Jana Fričová (HBC CSKA Karlovy Vary), Petra Herzigová, Veronika Volková, Karolína Kosinová (všechny HC Slavia Praha – ženy).

Útočnice: Petra Kvasničková, Linda Hyksová (obě TJ Lokomotiva Česká Třebová), Michaela Rullová, Pavlína Horálková, Barbora Patočková, Lucie Manhartová, Denisa Křížová, Vendula Přibylová, Aneta Lédlová (všechny HC Slavia Praha – ženy), Lucie Kubínová (TJ Sokol Poruba), Tereza Palová (HBC Karviná), Aneta Kábrtová (HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice), Martina Topičová (HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice).

Náhradnice: Petra Outratová (HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice), Barbora Martínková (TJ Lokomotiva Česká Třebová), Michaela Radová (HBC Plzeň-Litice), Adéla Pížová (TJ Sokol Poruba), Kristýna Kaltounková (HC Slavia Praha – ženy).

Realizační tým: hlavní trenér: Karel Manhart, asistenti trenéra: Michal Broulík a Ondřej Almaši, vedoucí družstva: Lukáš Grebeníček, fyzioterapeut: Jiří Tvrdík.

Rozpis turnaje

Jednotlivá utkání naleznete na www.pardubice2017.com: