28.10.2015
Jan Hrabal

500 zápasů v extralize. Přijďte v neděli zatleskat kapitánovi!

PARDUBICE — Významné hokejové narozeniny oslaví o nadcházejícím víkendu obránce Dynama Petr Čáslava. Šestatřicetiletý zkušený zadák má nyní na svém kontě 499 extraligových zápasů, čeká na něj tedy překonání půltisícové hranice. Před druhou třetinou nedělního duelu s Chomutovem obdrží dres s číslem pět set.

Extraligové statistiky Petra Čáslavy
Zápasy Góly Asistence Body +/− Tr. minuty
499 32 90 122 +75 521

„Někteří kluci mají pětistovku v sedmadvaceti, já se jí dočkal na konci kariéry. Je to hezké číslo, ale zase tak obrovské ne,“ pousmál se pardubický kapitán poté, co se dozvěděl, že již v příštím utkání překoná tuto metu.

Petr Čáslava naskočil do naší nejvyšší soutěže poprvé 18. ledna 1998 v Třinci, prohře 2:5 nezabránil, hrál s číslem 98. „Tehdy jsem spíše přemýšlel, abych se udržel v silném kádru Pardubic. Vezměme si, že zde hráli borci jako Michal Sýkora, Libor Zábranský nebo Petr Mudroch. Tehdy mi hodně pomohl Tomáš Pácal, který se o mě staral, vozil domů, byl takovým mým ochráncem,“ zavzpomínal na dřívější časy.

Kapitán Dynama získal s Pardubicemi titul v roce 2005, rozehrál na východě Čech také mistrovskou sezonu 2009/2010, v letech 2002 až 2015 nastoupil za český národní tým dohromady k 201 zápasům, v roce 2010 se stal mistrem světa, dále pak má ve své sbírce dvě bronzové medaile ze světových šampionátů.

Do Pardubic se vrátil v roce 2013 po úspěšných letech v Kontinentální hokejové lize. Nyní je základním pilířem obrany Dynama, dále pak se věnuje hokejové mládeži, například pravidelně dochází na kurzy bruslení v pondělí a ve středu. „To mě moc baví! Kluci si to užívají a já s nimi také. Je to sranda s nimi,“ pousmál se.

Jak těžké byly začátky v Pardubicích? Komu vděčí za nastartování úspěšné kariéry? Co by poradil rodičům, kteří vedou své děti k lednímu hokeji. Odpovědi nejen na tyto otázky si budete moci přečíst v obsáhlém rozhovoru v nedělním vydání magazínu PUK.