20.09.2006
Jan Hrabal

Kapacita ČEZ Areny přesáhne deset tisíc míst

Zhruba za rok bude v České republice stát první mimopražská aréna, do níž se na hokejová utkání vejde více než 10 000 diváků. Po Sazka Areně, kde hraje domácí zápasy Slavia Praha, a sparťanské T-Mobile Aréně, jí bude ČEZ Arena Pardubice. Dostavbě pardubického stánku už nic nebrání. „Včera zastupitelstvo města Pardubic jednoznačně podpořilo nás projekt dostavět halu. Během dvou dnů dostaneme stavební povolení. Legislativně nám již nic nebrání k uskutečnění našeho záměru,“ s radostí prohlašuje generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý.

Dostavba západního ochozu začne zhruba na začátku května příštího roku, dokončena by měla být do konce letních prázdnin tak, aby neohrozila start HC Moeller do příštího ročníku hokejové extraligy. „Vycházíme ze zkušeností z minulosti, tehdy se přestavovaly tři čtvrtiny haly. Stihnout tento termín nebude problém,“ je si jistý pardubický manažer.

Vznikne ucelený sportovně–společenský komplex

„Dostavěná ČEZ Arena bude vypadat krásněji. Během týdne až čtrnácti dnů dostaneme a zveřejníme vizualizaci celého projektu. V každém případě tam budou zajímavé architektonické prvky ze skla a betonu. Na západní straně navíc vznikne jakési podloubí pod prvním patrem arény,“ pokračuje.

„Nebudeme ale stavět na zelené louce, takže nikdo nemůže očekávat zázraky. V každém případě bude nová aréna splňovat západoevropské standardy a stane se z jednou dominant Pardubic,“ říká.


Takhle vypadal jihovýchodní ochoz pardubické arény těsně po první dostavbě.

Jednoduše popsáno: západní tribuna bude zevnitř vypadat podobně jako východní. „Dá se to říci, ale budou tam menší odlišnosti. Chodby ve vnějším okruhu budou užší, protože budeme limitováni místem, i vizuálně to bude vypadat trošku jinak. Každopádně aréna získá ucelený charakter. Půjde obejít arénu kolem dokola vnějším okruhem.“

Nové prostory k stání i sezení

V ČEZ Areně přibude zhruba tisícovka míst. „Určitě jich bude více, než uváděla média po zasedání zastupitelstva. U stání počítáme s nárůstem až tří set míst, více jich bude také v kategorii A a B. Raději se v propočtech držíme dole, nechceme mít velké oči. V každém případě kapacita stadionu přesáhne magických 10 000 míst,“ uvedl Zbyněk Kusý. Fanoušci se na západní tribuně mohou dále těšit na nové bufety.


Skica západní tribuny.

I na západní tribuně vyrostou pod stropem balkonu luxusní sky boxy. „Musíme přístavbu zaplatit z něčeho, nabízí se, abychom i na této straně udělali sky boxy a klubová sedadla pro naše významné partnery. Pro město Pardubice má dostavba největší význam v tom, že bude dokončena jedna z dominant Pardubic, město na ni nebude muset vůbec přispět. Způsob financování zajistí hokejový klub,“ tvrdí manažer HC Moeller.

Zastupitelstvo rozhodlo jednoznačně

Podle Zbyňka Kusého ponese náklady spojené s výstavbou HC Moeller Pardubice. „Sehnali jsme peníze a způsob ručení. Město Pardubice nepřispěje na dostavbou ani korunou. Jsem šťastný, jak se město Pardubice zachovalo k tradičnímu sportu, že nám dalo šanci. Rozhodnutí zastupitelstva bylo jednoznačné, to mě těší,“ říká generální manažer, podle něhož šlo o rozhodnutí napříč politickým spektrem.

Generální manažer HC Moeller Pardubice byl jednání zastupitelstva v úterý odpoledne osobně přítomen. Obhajoval celý projekt a zodpovídal dotazy zastupitelů. „Vysvětlil jsem a popsal velice podrobně náš záměr a obhájil ekonomické ukazatele celého projektu,“ prohlašuje Zbyněk Kusý.

Přesná částka na dostavbu arény prozatím není známa. Měla by se pohybovat okolo sta milionů korun. „Přesným číslem se teď budeme intenzivně zabývat. Přemýšlíme o digitálním pásu okolo balkonů, řešíme design vnitřku stropu arény, který je nyní takový dřevěný. Tím by náklady stouply ke stu milionů,“ zdůvodňuje výši částky manažer Kusý.


Skica pohledu od jihu.

Celá akce se podle pardubického manažera vyplatí i ekonomicky. „Je to standardní, do deseti let by se nám měly investované prostředky vrátit. Důležité je také říci, že přestavba neohrozí rozpočet klubu. Plzeň, Liberec i vítkovická hala navíc dostaly státní dotaci. My bychom si ji také zasloužili,“ konstatuje generální manažer. Injekce ze státního rozpočtu by pochopitelně celé akci pomohla a zaplatila ji dříve než za deset let.

Zázemí na západní tribuně se rozšíří

V aréně přibude více než tisícovka míst k sezení i stání. Na dostavbě vydělají nejen fanoušci HC Moeller Pardubice. „Dále při této rekonstrukci zrenovujeme mládežnické šatny. Plánujeme vybudovat kompletní rehabilitační linku pro mládež.“

Na dostavěné tribuně by měla vzniknout i nová občerstvovací zařízení pro fanoušky. „V této oblasti sdílíme názory fanoušků, kteří si stěžují na jejich dosavadní kvalitu. Alespoň v této části stadionu se úroveň těchto služeb musí rapidně zvýšit a jít vstříc požadavkům návštěvníků haly,“ uvedl.

Naopak na západní tribuně zmizí klasické vchody. Všichni diváci budou od nového soutěžního ročníku vcházet do ČEZ Areny hlavním vchodem u jižní tribuny. „U západní tribuny zůstanou pouze únikové východy. Kapacita vchodu na jihu bez problémů zvládne nápor vyprodané haly před i po skončení utkání. Počítalo se s touto variantou už během první přestavby,“ doplňuje generální manažer HC Moeller Pardubice.

Dostavbu arény ocení paradoxně i cestující, kteří využívají autobusové a trolejbusové zastávky „Zimní stadion“. „První patro bude čnít nad chodníkem a vznikne tam podloubí. Takže se lidé budou moci skrýt před nepříjemným deštěm,“ sděluje.

Klub plánuje postavit další kluziště

HC Moeller také uvažuje o vybudování třetí ledové plochy. ČEZ Arena se totiž stala zcela multifunkční halou, své zápasy v ní hrají basketbalisté, futsalisté a florbalisté. „Na jednání zastupitelstva se objevila kritika, že máme málo hodin ledu pro mládež. Proto si myslíme, že třetí plocha by byla žádoucí a i ekonomicky by měl tento projekt hlavu i patu,“ říká Zbyněk Kusý.


Skica pohledu ze severu.

„Vybudovat třetí ledovou plochu byl ale nápad jiných lidí, než těch, kteří o tom mluvili na jednání zastupitelstva. Už o tom déle diskutujeme s Městským rozvojovým fondem, vlastníkem haly,“ upozorňuje Zbyněk Kusý.

„Všech tři sta dětí se nemůže vejít do malé haly. Prostory okolo ČEZ Areny pro dobudování této plochy jsou, navíc kapacita mrazírenských zařízení by lehce utáhla třetí led. Celkově by tato investice vyšla na třicet až čtyřicet milionů korun,“ dodává manažer Kusý s tím, že tato akce by se uskutečnila v horizontu dvou let. Čili ne během dostavby západní tribuny.

Zdroj grafických zpracování: Prezentace technického řešení navržených v rámci projektové dokumentace
Autor: PPP, spol. s r. o.

Poznámka redakce: kompletní vizualizaci projetu zveřejníme na webových stránkách, jakmile to bude možné