18.08.2019
Jan Hrabal

Ladislav Lubina: Memoriál Zbyňka Kusého je parádním turnajem

PARDUBICE — Tři zápasy ve čtyřech dnech sehráli od úterý do pátku hokejisté Pardubic. Na domácím turnaji skončili druzí, když ve finálovém duelu podlehli Košicím 3:5. „Košice byly lepší v pohybu a v důrazu, to byly dvě nejpodstatnější věci, proč vyhrály,“ hledal důvody hlavní trenér Ladislav Lubina.

„V pátek na nás dopadla i tréninková únava. Musím upřímně doplnit, že jsme nepodřizovali tréninkový program naší účasti na turnaji, neustále jsme trénovali naplno. Proto jsem rád, že jsme dokázali bojovat až do konce, ve třetí třetině jsme se zlepšili a vydali ze všech sil. Utkání jsme dokázali také zdramatizovat,“ pokračoval ve svém hodnocení pátečního střetnutí, které zhlédlo takřka čtyři tisíce fanoušků, pro klubový YouTube kanál.

Košice vedly po dvou třetinách 3:1, nakonec zvítězily 5:3, když poslední dvě branky vstřelily při pardubických hrách bez brankáře. „Dělali jsme chyby i taktického rázu. Těsně před čtvrtým gólem jsme zablokovali střelu do prázdné brány, ale pak jsme nebyli dostatečně důrazní na kotouči a soupeř nám to tam ‚došmrdlal‘ do prázdné. Tam musíme být nekompromisní, je třeba být v takových situacích důrazný. A před pátým gólem, který jsme inkasovali do prázdné brány, jsme nebyli řádně důrazní ve forčekingu, nebo spíše lépe řečeno jsme nenapadali vůbec,“ poznamenal hlavní kouč Dynama.

Podle něj druhý ročník Memoriálu Zbyňka Kusého pomohl v přípravě na novou extraligovou sezonu. „Ve třech utkáních jsme chtěli vyzkoušet hráče na try outu, hráče, které jsme stáhli v závěru minulé sezony z juniorky nebo jiných prvoligových týmů. Chtěli jsme zjistit, zda s nimi můžeme počítat do základní sezony pro extraligový ročník. V neposlední řadě jsme chtěli hlavně v duelu s Košicemi poznat, jak se budou hráči jevit v únavě. Vše jsme si mohli po turnaji vyhodnotit a již jsme podnikli patřičné kroky včetně řezu kádrem, abychom od pondělí mohli trénovat v menším počtu,“ nechal se slyšet s tím, že vedení klubu oznámí realizované změny v kádru v nejbližší době.

Pro drtivou většinu hráčů A týmu šlo během memoriálu o první přípravné zápasy. „Zakončili jsme třínedělní období, další týden bude kompenzační. Budeme trénovat jednou denně s jedním utkáním v pátek. Nepodřizovali jsme turnaji náš tréninkový program, nepolevili jsme. I v den zápasu jsme měli klasický trénink, žádné rozbruslení. Celou dobu jsme jeli naplno!“ prohlásil Ladislav Lubina.

„Byl to parádní turnaj. Zúčastnilo se jej šest mužstev, účastník mezinárodní EBEL ligy, ze zahraničí slovenský klub a dva účastníci z Kontinentální hokejové ligy, podle mě bylo obsazení vynikající a bylo to i vidět na úrovni zápasů. Skupiny byly vyrovnané, rozhodovaly v nich pomocné body za nájezdy, to turnaji také slušelo,“ doplnil ke druhému ročníku Memoriálu Zbyňka Kusého.