08.07.2019
Jan Hrabal

Rekordman Petr Sýkora končí úctyhodnou extraligovou kariéru

PARDUBICE — 897 extraligových utkání, v nich 385 vstřelených branek a všechny za Pardubice! Na této unikátní bilanci se zastaví extraligová čísla útočníka Petra Sýkory. Čtyřicetiletý střelec se rozhodl ukončit svou nádhernou kariéru v české nejvyšší soutěži, nadále však bude pracovat svůj mateřský klub.

„Petr Sýkora je jednou z nejvýraznějších postav novodobé historie pardubického hokeje. Jeho kariéra i bilance je úctyhodná, navíc nikdy nehrál v extralize za jiný klub. Beru ho jako velkého patriota a jsem moc rád, že i po skončení profesionální kariéry chce pomáhat u mládeže vychovávat své následovníky,“ řekl generální ředitel klubu Martin Sýkora.

Po skončení sezony dostal nejúspěšnější střelec historie pardubického hokeje čas na rozmyšlenou ohledně případného pokračování profesionální kariéry. „V týdnu jsme se s Petrem sešli a sdělil nám své rozhodnutí. Máme velkou radost, že nadále chce pracovat pro pardubický hokej a pomáhat naší mládeži. Jsme připraveni využít jeho osobnost a výjimečné hokejové dovednosti ve výchově našich nadějí,“ doplnil s tím, že Dynamo připravuje oficiální rozloučení s extraligovou kariérou Petra Sýkory.

Pardubický rodák a odchovanec působil v české nejvyšší soutěži pouze na východě Čech. Svému mateřskému klubu pomohl dosáhnout na řadu úspěchů. „Cítil jsem, že přišel správný čas uzavřít jednu hokejovou kapitolu. Chtěl bych poděkovat klubu za trvalou důvěru a fanouškům za podporu. Těším se na novou práci pro Dynamo, budu se snažit být maximálně nápomocen výchově našich nadějí,“ uvedl Petr Sýkora.

Petr Sýkora

Rekordman v počtu nastřílených branek v české nejvyšší soutěži je odchovancem pardubického hokeje. Svou extraligovou premiéru si odbyl již ve svých sedmnácti letech. Včetně baráže nastoupil k 919 utkáním v české nejvyšší soutěži, vstřelil v nich 393 branek a přidal 280 nahrávek. I bez prolínací soutěže jsou jeho čísla skvostná: 897 zápasů – 385 gólů a 268 asistencí.

Hned ve svých dvaceti letech zamířil na zkušenou do zámoří se snahou se prosadit se v nejslavnější lize. Za Nashville Predators odehrál dvě utkání, poté se vrátil do Pardubic a v sezoně 2000/2001 se stal s 21 brankami nejlepším střelcem soutěže. Při listopadové výhře Pardubic 9:1 na ledě pražské Sparty se blýskl třemi brankami a stejným počtem nahrávek při sedmi kladných bodech v hodnocení +/−.

V roce 2003 Pardubice vyhrály základní část s rekordním ziskem 111 bodů, tahounem týmu byl opět Petr Sýkora. Východočeši tehdy dotáhli sezonu až do sedmého finálového utkání, na svůj zlatý úspěch si ale museli počkat o dva roky později. Ve zlaté sezoně 2004/2005 nastřílel Petr Sýkora včetně play off 28 branek, z toho sedm jeho tref bylo vítězných. Začátek následného ročníku strávil ve Washingtonu Capitals, za který sehrál 10 utkání, v nich vstřelil dva góly a na stejný počet jich přihrál.

V počtu nastřílených branek byla jeho rekordní sezona 2006/2007, kdy Pardubice dosáhly na stříbro. V základní části se radoval z 37 přesných zásahů, dalších 12 přidal ve vyřazovacích bojích, osmkrát se přitom trefil v oslabení. V tomto ročníku byl vyhlášen hokejistou sezony a zahrál si i na mistrovství světa.

V roce 2008 si poprvé vyzkoušel angažmá v Davosu a hned pomohl žlutomodrým získat mistrovský titul. Stejný úspěch si zopakoval v následné sezoně 2009/2010 v Pardubicích, když se 12 brankami v play off se stal nejlepším střelcem play off, které dvanácti výhrami v řadě ovládla parta okolo Dominika Haška.

V následných třech letech opět bojoval v dresu HC Davos, povedlo se mu v roce 2011 opět získat švýcarský titul, navíc byl se 35 góly v základní části nejlepším střelcem základní části. Navrch získal ocenění pro nejlepšího útočníka soutěže. O rok později, kdy získal nejvíc plusových bodů v NLA, pomohl svému švýcarskému týmu k zatím poslednímu vítězství na Spenglerově poháru, navíc byl zvolen členem all stars týmu tohoto prestižního turnaje.

V roce 2014 se vrátil do Pardubic, aby završil svou nádhernou kariéru, hned v první sezoně po comebacku byl jejím nejlepším střelcem s 26 zásahy, o rok později se zasloužil o osm vítězných branek svého týmu, tedy nejvíce mezi všemi hráči.

Petr Sýkora dosáhl na řadu skvělých úspěchů, již během ní se stal jednou z nejvýraznějších postav historie pardubického hokeje, kterému zůstává věrný i po skončení profesionální hráčské kariéry.