6.1.2008
Vladimír Gregor, Jan Hrabal

Vyhráli, ale nenadchli. Pardubice porazily nováčka po nájezdech

PARDUBICE — Až samostatné nájezdy musely rozhodnout utkání 38. kola O2 mezi Pardubicemi a Ústím nad Labem. Slovan předvedl v ČEZ Areně velmi sympatický výkon, ujal se dokonce vedení. Dvanáct sekund před koncem první třetiny srovnával Tomáš Blažek. Ve druhém dějství ale hosté opět jednogólové utekli, aby pět minut před koncem srovnal na 2:2 Michal Tvrdík. Šedesát minut hry a následné prodloužení nepřinesly rozhodnutí, pomoci tak musely až nájezdy. V nich kralovali brankáři až do šesté série, kdy Petra Přikryla prostřelil Tomáš Blažek a zajistil Moelleru dva body.

O2 extraliga, 38. kolo, neděle 6.1.2008, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Ústí nad Labem

3:2sn
1:1, 0:1, 1:0 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 19:48 Blažek (Tvrdík), 54:16 Tvrdík, rozhodující samostatný nájezd Blažek – 16:33 Pazourek (Pojkar), 25:52 Špirko (Novotný). Rozhodčí: Minář – Guth, Rittich. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6913. Střely na branku: 37:38. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, M. Šeda, Kolář II, Nikolov, Posmyk, Linhart, Koma – Tvrdík, Rolinek, Blažek – Sýkora, Pucher, Hlinka – Kolář, Koukal, Somík – Cetkovský, Starý, Ondřej. Trenéři: Jiří Šejba a Ladislav Lubina.
Ústí nad Labem: Přikryl – Pojkar, Gýna, Zeman, Klobouček, Novotný, Evan – Čaloun, Pazourek, Hašek – Janků, Martinec, Šaffer – Novák, Špirko, Havel – Míka, Nedorost, Šagát. Trenéři: Jan Votruba, Miroslav Mach a Josef Březina.

Komentář

On line přenos Statistiky zápasu Zápis o utkání Referát ČTK

Moeller si schoval úvodní trefu do šatny

Slovan vstoupil do utkání o poznání živěji a hned po 15 vteřinách se mohlo měnit skóre, kdyby Pazourek jen o trochu lépe umístil Čalounovu nezištnou přihrávku. Pardubice, do jejichž sestavy se zapojil i uzdravený střelec Petr Sýkora, působily unaveným dojmem a nechaly se zatlačit až před Lašáka. Vzápětí navíc Pucher vyhodil kotouč přes hrazení a byla z toho úvodní přesilovka.

Ústí se prezentovalo několika povedenými kombinacemi a po kolmé přihrávce Novotného chyběly Šafferovi centimetry, aby poslal puk do odkryté branky. Domácí se osmělili až na sklonku páté minuty. Cetkovský nejprve z pravé strany otřel kotouč o tyčku a v pokračující akci po drzém výpadu před Přikryla vybojoval faul na svoji osobu. První početní výhoda Moelleru ale domácím příznivcům mnoho radosti neudělala. Za zmínku stojí snad jen teč Hlinky.

Lvi se soustředili především na kvalitní defenzívu a ve středním pásmu čekali trpělivě na chyby Pardubic. Po jedné z nich se dostal ke střele z levého kruhu Špirko, Lašák se ale zaskočit nenechal. Stejně tak Přikryl na druhé straně v pohodě zasáhl proti dvěma pokusům Blažka. Do náznaku skutečné šance se probil Jan Kolář, jenže sám před Přikrylem zamířil hodně nepřesně.

V patnácté minutě byl poslán za katr podruhé v utkání jinak málokdy vylučovaný Pucher a tentokrát se dvouminutového odpočinku nedočkal. Vše začalo chybou Linharta na obranné modré čáře. Pojkar v přečíslení 2 na 1 vypálil zleva na vzdálenější tyč a Lašákem vyražený puk dorazil do sítě výstrojí dojíždějící Pazourek – 0:1. Pardubice přeci jen v závěru třetiny zvýšily úsilí a dvanáct vteřin před sirénou bylo srovnáno. Tvrdík vystřelil po ledě od mantinelu a Přikryl vykopl puk přímo na hůl Tomáše Blažka, jemuž nečinilo problém zavěsit do prázdné branky – 1:1.

Ústí bylo nebezpečnější a znovu šlo do vedení

O přestávce probíhalo v pardubické kabině zřejmě mytí hlav, neboť domácí hokejisté do druhé části hry vlétli jako uragán. Přikryl musel likvidovat několik nebezpečných ran a když Klobouček zahákoval rozjetého Sýkoru, mohli pardubičtí zúročit svůj tlak i gólově. V přesilovce zaujala pouze rána Sýkory po sehrané situaci, tu však Přikryl se štěstím zachytil. Hosté si ale dlouho v plném počtu nezahráli. Starý se dostal za obranu Lvů a jen díky lapačce ústeckého brankáře se neměnil stav. Za předchozí faul nicméně dostal dvě trestné minuty Pazourek.

Páté vyloučení v zápase se přeci jen zúročilo i gólově. K upřímnému šoku většiny přihlížejících ale na opačné straně. Po sérii nepřesností v pardubické obraně Špirko odrazem o Lašákova záda poslal Lvy ve vlastním oslabení znovu do vedení – 1:2. Pardubická mizérie pokračovala a hosté zasypali Lašáka sprškou ran. Namátkově zblízka mezi betony zkoušel štěstí Pazourek, hned po buly donutil pardubického gólmana k preciznímu zákroku Janků.

Hosté nadále kontrolovali hru a hokejkám pardubických hráčů jakoby chyběla i ta trocha klidu, potřebná pro základní herní vzorce a kombinace. Ze série bezobsažných minut vybočila až ta pětatřicátá a v ní hezká akce Koukala, který se zpoza branky pokusil nadvakrát dostat puk do ústecké branky. Z protiútoku tečoval po akci Nováka těsně před Lašákem Hašek, jenž však vzápětí odešel na trestnou lavici spolu s pardubickým Ondřejem.

Varianta 4 na 4 více vyhovovala domácím barvám. Pardubice se natlačily před Přikryla a soustředěnou palbou se snažily propálit obranný val. Ústí ovšem stačila vteřinka nepozornosti a přes celé hřiště předvedl parádní přímočarou akci hostující kapitán Novák. Ten si stihl položit i Lašáka, ve velké rychlosti a z úhlu už ale nestačil zvednout kotouč nad jeho položený beton. Třetinu uzavřela půlená přesilovka po faulu Kloboučka, jenže Moelleru se tentokrát husarský kousek s vyrovnáním v posledních vteřinách nezdařil.

Moeller vydřel alespoň vyrovnání

Dohrávanou přesilovou výhodu zakončila rána Somíka do hrudi Přikryla po hezké individuální kličkované Puchera. Po ubráněném oslabení se hosté vydali znovu na zteč pardubického obranného pásma a hned si vynutili faul. V početní výhodě musel Lašák čarovat na brankové čáře proti pokusům Pazourka a Haška, nepřišel si na něj ani Šaffer, jenž zakončoval svůj únik blafákem do bekhendu.

Povislý prapor Východočechů se pokusil trochu zvednout Tvrdík, který si vybruslil mezi kruhy, ale jeho rána jen prosvišťěla vedle pravé tyče. Ještě blíže brance byl po samostatné akci Somík. Ten se natlačil až před Přikryla, jenže ústecký gólman odolal a ještě stihl kotouč ustřelit před hokejkou dotírajícího Puchera. Možnost dalších útočných kreací dočasně pozastavila poškozená reklama na mantinelu, jejíž oprava znamenala neplánovanou pětiminutovou přestávku.

Umělá pauza jakoby ještě více rozmělnila již tak dost neurovnaný hokej. Slovan se zatáhl ještě hlouběji před Přikryla a soustředil se zejména na odpalování puků směrem k pardubické brance. Přílišná pasivita se ale hostům nevyplatila. Odražený kotouč napálil z otočky od modré čáry na hostující branku Tvrdík a ten překvapivě skončil až v síti – 2:2. Moeller ožil a hned po vhazování si vynutil faul Haška a přesilovou hru.

Její začátek byl hodně slibný a probudili se konečně i diváci, kterých se vměstnalo do ochozů 6 913. Bohužel pro domácí rány Snopka ani Posmyka brankou neskončily. Moeller bojoval o tři body, ale mohl přijít i o ten jeden. Minutu před koncem ujela obraně dvojice Martinec-Šaffer a druhý jmenovaný mohl rozhodnout. Na remízovém stavu nezměnila nic ani teč Cetkovského a utkání tak stejně jako v prvním měřené obou soupeřů v ČEZ Areně dospělo do prodloužení.

Lašák udržel naději na druhý bod

Prodloužená nijak nevybočila ze slabé úrovně celého utkání a hokejové trápení mohl po dvou minutách ukončit Nedorost. Ten už zblízka dával do prázdné branky, když se najednou kdesi z časoprostoru vynořila lapačka Lašáka a kotouč se do ní schoval jak capart mamince pod sukni. Na řadě byly nájezdy.

Blažek znovu opanoval dovednostní disciplínu

Jako první se rozjel k exekuci penalty úspěšný autor druhé branky Slovanu Špirko, ale blafákem do bekhendu minul. Za Pardubice se rozjel navrátilec Sýkora, jenže jeho střela na lapačku postrádala razanci i moment překvapení. Jan Čaloun znající Lašáka víc než dobře zkusil malou kulišárnu, ale také on si vylámal zuby. Střelou na lapačku neuspěl ani Tvrdík a šlo se do třetí série. Blafák do bekhendu podruhé a tentokrát z toho byla tyč a smutný Novák. Rozhodnout mohl fantóm nájezdů Blažek, ani on ale neuspěl.

Následovala náhlá smrt. Otočilo se pořadí nájezdů a Pucher blafákem nedal, stejně jako na druhé straně Pojkar. Napodruhé znovu neuspěl střelou pod lapačku Sýkora a v páté sérii Ústí poslal puk do boční tyčky Čaloun. Až v té šesté se ochozy dočkaly branky. Blažek složil reparát úspěšně střelou nad lapačku. Když vzápětí trefil Špirko jen horní tyč, zůstal druhý bod přeci jen v Pardubicích.

Ohlasy po utkání

Ladislav Lubina (HC Moeller Pardubice): „Bohužel jsme v utkání ztratili bod, ale díky zákrokům Lašáka v prodloužení můžeme být rádi alespoň za dva body.“

Miroslav Mach (HC Slovan Ústečtí Lvi): „Podali jsme obětavý výkon. Škoda, že jsme neproměnili šanci v poslední minutě třetí třetiny, kdy jsme mohli rozhodnout. Dohrávali jsme na pět obránců, stálo nás to hodně sil, proto jsme spokojeni alespoň s bodem.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 4, 14. 8. 2007
UNL - PCE
3:4sn
THC 6, 17. 8. 2007
PCE - UNL
2:0
12. kolo, 14. 10. 2007
UNL - PCE
1:4
25. kolo, 25. 11. 2007
PCE - UNL
4:5p
38. kolo, 6. 1. 2008
PCE - UNL
3:2sn
51. kolo, 17. 2. 2008
UNL - PCE
2:4
UDR3, 7. 3. 2008
PCE - UNL
1:2
UDR6, 16. 3. 2008
UNL - PCE
4:3sn
UDR9, 28. 3. 2008
PCE - UNL
4:3
UDR12, 1. 4. 2008
UNL - PCE
2:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 65 0 36 2
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 0 1 0
Michal Šeda 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jaroslav Koma 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 0 0
Angel Nikolov 0 0 0 0
Marek Posmyk 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Blažek 2 0 2 0
Michal Tvrdík 1 1 2 0
Tomáš Rolinek 0 0 2 0
Jan Kolář 0 0 0 2
Zdeněk Ondřej 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Peter Pucher 0 0 -1 4
Miroslav Hlinka 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube