4.9.2016
Robert Novotný, Jan Hrabal

Dynamo si z Wolfsburgu odvezlo půltucet

WOLFSBURG — Hokejisté Dynama sehráli na ledě Grizzlys Wolfsburg velmi nepovedené utkání, od německého vicemistra obdrželi šest branek a klesli v průběžném pořadí skupiny A na třetí pozici. Pro splnění cíle, tedy postupu ze skupiny, musí Východočeši svého nedělního soupeře ve středu porazit za tři body.

Liga mistrů, 3. kolo, neděle 4.9.2016, Eis Arena Wolfsburg

Grizzlys Wolfsburg

Dynamo Pardubice

6:0
1:0, 3:0, 2:0
Branky a nahrávky: 10:11 Haskins (Furchner, Foucault; 5/5), 21:23 Furchner (Dehner, Haskins; 5/4), 25:58 Sharrow (Pfohl, Mulock; 5/4), 33:03 Aubin (Voakes; 5/5), 41:06 Furchner (Aubin, Likens; 5/3), 46:32 Mulock (Riefers, Likens; 5/5). Rozhodčí: Bruggemann (Něm.), Sjöqvist (Švéd.) – Merten, Müller (oba Něm.). Vyloučení: 1:6 (0:2, 0:2, 1:2), navíc Sharow (Grizzlys Wolfsburg) 10 minut osobní trest. Využití: 3:0. Diváci: 1965. Střely na branku: 40:14 (15:4, 10:4, 15:6). Průběh utkání: 6:0.
Grizzlys Wolfsburg: Brückmann – Wurm, Likens, Dehner, Sharrow, Krupp, Dotzler – Voakes, Dibelka, Aubin – Foucault, Furchner, Haskins – Pfohl, Weiss, Höhenleitner – Riefers, Mulock, Karachun. Trenéři: Pavel Gross a Miloslav Hořava.
Dynamo Pardubice: Růžička – Schaus, Čáslava, Leduc, Havlík, Ovčačík, Rýgl, Bokroš – Sýkora, Hodgman, Hubáček – Zadina, Nahodil, Rolinek – Bárta, Tomášek, Klimenta – Mallet, M. Kaut, T. Kaut – Rapáč. Trenéři: Peter Draisaitl a Karel Beran.

Komentář

Převaha domácího týmu

Po trochu rozháraném úvodu utkání otevřel gólový účet Tyler Haskins. Toho našel pohotovou přihrávkou v akci 2 na 1 Sebastian Furchner a přestože americkému útočníkovi střela úplně nesedla, puk nakonec skončil za zády bezmocného Martina Růžičky – 1:0.

Ten se blýskl o necelou minutu později, kdy se na něj domácí řítili hned ve třech proti jednomu bránícímu hráči, pardubický gólman se ovšem stihl včas přemístit a předvedl fantastický poziční zákrok. Poté se probudili i pardubičtí hokejisté, jejich přečíslení 3 na 2 však skončilo po nepřesné přihrávce dříve, než vůbec začalo.

V závěru první třetiny se Wolfsburg držel takřka permanentně v útočném pásmu, ale skóre zůstalo zejména díky vynikajícím zákrokům Martina Růžičky stejné. Dvě minuty a jednu vteřinu před koncem prvního dějství byl za sekání vyloučen Petr Čáslava a sedm vteřin před sirénou za podražení Tomáš Bokroš.

Domácí trestali v přesilových hrách

Krátkou dvojnásobnou přesilovou hru domácí nedokázali využít, nicméně na začátku druhé třetiny v pěti proti čtyřem trestali. Sebastian Furchner zachytil puk ještě v útočném pásmu a svižnou střelou prostřelil Martina Růžičku, který měl v momentě střely zakrytý výhled – 2:0.

Po dobrém zákroku Růžičky proti Aubinově střele zápěstím zpoza obránce ale následovalo další pardubické vyloučení. Na trestnou lavici usedl za nedovolené bránění Martin Rýgl a přestože pardubické oslabení vypadalo ze začátku velice dobře a Michal Bárta se dokonce dostal k nebezpečné střele, domácí pět vteřin před jeho skončením přidali třetí branku.

Fabio Pfohl našel nádhernou diagonální přihrávkou perfektně najetého Jamese Sharrowa, který z první překonal Martina Růžičku. Gól ještě musel potvrdit videorozhodčí, jelikož brána byla při přechodu puku přes brankovou čáru vlivem zákroku Martina Růžičky mimo svou standardní pozici, ale dle nových pravidel byl tento gól naprosto regulérní – 3:0.

I přes velkou snahu Dynamo doplatilo na chyby v rozehrávce

Dynamo poté přidalo na aktivitě, ale i přes velký tlak dokázali domácí naprostou většinu střel zblokovat. Velkou zodpovědnost na sebe vzal v útočném pásmu Justin Hodgman, který sám obkroužil celé koncové pásmo Wolfsburgu a nakonec i branku Felixe Brückmanna, který se ale stihl včas přemístit.

Petr Čáslava pak ve čtrnácté minutě předvedl obrovskou chybu v rozehrávce, puku se zmocnil Mark Voakes, který našel křižným pasem Brenta Aubina, jenž neměl žádný problém se zakončením do poloodkryté brány – 4:0. Podobnou minelu zanedlouho předvedl Michal Bárta, Voakes to tentokrát zkusil sám, ale minul.

Dynamo v závěru přidalo na obrátkách, Schausovu nenápadnou střelu tečoval těsně před Brückmannem velice nebezpečně Petr Hubáček, ale německý brankář ukázal, že má velice rychlé reflexy a puk dokázal vyrazit vyrážečkou.

Po dalším vyloučení Wolfsburg navýšil vedení

V závěru druhého dějství předvedl další skvělý zákrok Martin Růžička, ihned poté Nicholas Schaus sestřelil Sebastiana Furchnera, sudí tento zákrok shledali nedovoleným a kanadský zadák se musel odebrat na trestnou lavici.

Na začátku druhé třetiny za ním putoval ještě Tomáš Bokroš a Grizzlys nabídnutou možnost dvojnásobné přesilové hry využili. Domácí předvedli nádhernou takzvanou tic-tac-toe akci, na jejímž konci stál Sebastian Furchner, jenž přidal svou druhou branku v zápase – 5:0.

Do další obrovské šance se dostal Björn Krupp, jehož našel zadovkou Tyler Haskins, ale syn legendárního Uwe Kruppa mířil mimo. Domácí se následně při přechodu do útočného pásma pohybovali na hranici ofsajdu, čároví ovšem zůstali klidní a Tyson Mulock přidal střelou do horního rohu brány poslední hřebíček do pardubické rakve – 6:0.

Závěrečný tlak Dynama ke gólu nevedl

Dynamo ovšem sympaticky nesložilo ani za tohoto stavu zbraně, a to jak na ledě, tak na tribunách. Ve dvaapadesáté minutě šli domácí do čtyř, Dynamo odehrálo kvalitní přesilovou hru, dlouho se drželo v útočném pásmu, ale kýžený úspěch se ne a ne dostavit.

Schausovu střelu osm minut před koncem utkání zlikvidoval Brückmann, který si následně poradil i s jedovatou střelou pardubického štírka Filipa Zadiny. Domácí si ovšem zbytek zápasu pohlídali a před svými fanoušky si došli pro cenné a vysoké vítězství.

Ohlasy po utkání

Pavel Gross (Grizzlys Wolfsburg): „Tým dnes dobře pracoval. Na oslavu vítězství nemáme příliš času, neboť ve středu nás čeká v Pardubicích druhý úkol, na který se musíme co nejlépe připravit.“

Peter Draisaitl (HC Dynamo Pardubice): „Předvedli jsme neuspokojivý výkon. Ve středu se musíme prezentovat úplně jinak.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 4. 9. 2016
WOL - PCE
6:0
4. kolo, 7. 9. 2016
PCE - WOL
6:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 34 6
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Martin Rýgl 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Bárta 0 0 0 0
Justin Hodgman 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Branislav Rapáč 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Filip Zadina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube