27.12.2006
Jan Hrabal

Oslabené Pardubice poprvé vyloupily Tipsport arenu

AKTUALIZOVÁNO O FOTOGRAFIE A AUDIO ZÁZNAM! Bitva jako řemen! Kdo byl na hokeji v Liberci zhlédl akční podívanou, na jejímž konci se radoval HC Moeller Pardubice, který jako třetí v pořadí dobyl v liberecké Tipsport areně. Domácí mužstvo se dostalo v 5. minutě do vedení proměněnou přesilovkou. Jenže ve druhé třetině hosté zcela otočili! Dva brejky proměnil František Mrázek, přehled v brankovišti prokázal Dušan Andrašovský. V úvodu třetího dějství sice Liberec snížil, ale bojovný výkon HC Moeller podpořený výborným brankářem Jánem Lašákem byl odměněn sladkým vítězstvím 3:2!

O2 extraliga, 35. kolo, středa 27.12.2006, Tipsport arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

2:3
1:0, 0:3, 1:0
Branky a nahrávky: 4:03 Plodek (Víšek), 42:41 Žabka (Pletka) – 22:53 Mrázek (Blažek), 23:25 Andrašovský (Starý), 33:23 Mrázek. Rozhodčí: Husička – Guth, Rittich. Vyloučení: 13:17 navíc Zíb, Čermák, Krstev – Pivko všichni 10 minut. Využití: 2:0. Diváci: 7675 (vyprodáno). Střely na branku: 41:31. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3.
Bílí Tygři Liberec: Hnilička – Jiruš, Moravec, Krstev, Čutta, Zíb, Rýgl, Žabka, Kočí – Vaic, Podkonický, Novák – Klimenta, Plodek, Víšek – Čermák, Šachl, Pletka – Procházka, Pabiška, Hruška. Trenéři: Josef Paleček, Vladimír Čermák a Miroslav Kapoun.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Havíř, Snopek, Čech, Linhart, Čáslava, Koma, Šeda – Mrázek, Hlinka, Blažek – Čaloun, Pivko, Andrašovský – Ondřej, Cetkovský, Koukal – Starý, Jindřich, O. Nakládal. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Rohlík.

Komentář

Statistiky zápasu Zápis o utkání Referát ČTK

Liberec využil úvodní přesilovku

Vyprodaná Tipsport arena sledovala vyrovnanou první třetinu. Pardubičtí hokejisté, kteří nastoupili nově bez Petra Sýkory a Tomáše Rolinka, drželi Bílé Tygry na uzdě pouze čtyři minuty. Domácí hokejisté totiž potrestali první faul Moelleru – Jan Plodek tečoval střelu Jana Víška a Ján Lašák nestačil na změnu směru kotouče zareagovat.

V 8. minutě se do nadějné příležitosti probíjel Dušan Andrašovský, ale když přebíral kotouč, byl faulován. Z šance tak sešlo, hostující mužstvo neuspělo ani v následné přesilovce.

Okolo poloviny prvního dějství se více vylučovalo než hrálo, rozhodčí Husička postupně vyloučil čtyři hráče, po dvou výtečnících na každé straně. Libor Pivko navíc zinkasoval desítku za protesty. Nestandardní počty na obou stranách ale změnu skóre nepřinesly.

HC Moeller byl Liberci v první třetině vyrovnaným soupeřem, šanci si vypracovali třeba Miroslav Hlinka, který nebezpečně dorážel Píšovu střelu při přesilovce, přes dva hráče se málem do solidní šance proháčkoval Jan Čaloun. Moelleru v první třetině nepomohly ani čtyři přesilovky, v prvním dějství se další změny skóre nedočkal.

Proměněné brejky zcela otočily stav

Vstup do druhého dějství se hokejistům HC Moeller Pardubice povedl na podtrženou jedničku. Už ve 23. minutě ujela dvojice Tomáš Blažek – František Mrázek proti jedinému bekovi Bílých Tygrů. „Bláža“ doslova nabil „Ferrymu“ a ten propálil gólmana Hniličku – 1:1.

Pardubice byly pokropeny živou vodou a dál se hnaly do útoku. Po dalším, bezprostředně po vhazování, musel Milan Hnilička řešit spletitou situaci ve svém brankovišti. V něm se ale nejlépe a hlavně nejrychleji zorientoval Dušan Andrašovský a po 32 sekundách otočil stav na 1:2 z pohledu domácích.

Liberec se ale nevzdal. Ve 29. minutě byl za hákování vyloučen David Havíř a domácí rozpoutali doslova peklo před Jánem Lašákem. Pardubický brankář i s pomocí spoluhráčů a i štěstí všechny nebezpečné situace ustál. I v této fázi byl velkou oporou HC Moeller Pardubice.

Naopak ve 34. minutě se Východočechům povedlo rychlé přečíslení. František Mrázek v situaci dva na jednoho nevolil přihrávku, ale překvapivě střelu. Tu Milan Hnilička vystihl, máchl po puku lapačkou, ale kotouč mu stejně propadl do klece – 1:3.

V závěru druhé třetiny po trochu hlušší fázi se Bílí Tygři dostali k ostřelování Jána Lašáka při další přesilovce, ale hostující obrana odolala. Moeller vyhrál druhou třetinu 3:0!

Moeller ubránil přesilovky, oba týmy se i porvaly

Od prvního vhazování v poslední dvacetiminutovce se Bílí Tygři pustili do soupeře. Ján Lašák byl v samé permanenci. Liberci také pomáhaly fauly hostujících borců. Nutno dodat, že některá posouzení hlavního arbitra byla poněkud diskutabilní.

Hned úvodní vyloučení Jiřího Cetkovského za vražení na hrazení potrestalo přesné nahození Borise Žabky od modré čáry. Ján Lašák nemohl kotouč vidět, po inkasování branky na 2:3 z pohledu domácích mohl jen pokrčit rameny.

Pardubice se snažily hrát co nejdále od své branky, Liberec naopak podnikal prakticky neustálé nájezdy do obrany HC Moeller. Východočeši, kteří nastoupili i bez velkých opor Petra Sýkory a Tomáše Rolinka až neskutečně bojovali. Velkým příkladem byl kapitán Miroslav Hlinka.

V čase 47:54 došlo v Tipsport areně k obří bitce mezi oběma tábory. Leoš Čermák při jednom ze soubojů povalil branku na Jána Lašáka a strhla se mela. Nerovný boj svedl Jan Čaloun s Angelem Krstevem. Pardubický útočník neměl proti jiné váhové kategorii šanci. Překvapeny byly Pardubice po verdiktu Radka Husičky, ve finále totiž hrály v oslabení. To ale s vypětím všech sil ustály…

Liberec se nadechl k mohutnému náporu, Ján Lašák, který si musel vytrpět své, ale vše ukočíroval. Odpočinout si mohl okolo 53. minuty, kdy HC Moeller měl téměř minutu a půl výhodu přesilovky pět na tři. Východočeši ale tuto velkou výhodu nevyužili.

Pardubice si zkomplikovaly dramatický závěr dvěma vyloučeními. V čase 54:51 byl potrestán David Havíř za držení, pardubičtí bojovníci ale vydrželi. A další komplikace přišla v čase 57:35. Viníkem za napadení Lukáše Pabišky byl Aleš Píša.

Závěr této přesilovky vylepšila liberecká power play, ale domácí mužstvo už nestihlo vyrovnat. Pardubičtí hokejisté doslova vybojovali velmi důležité tři body z vedoucího Liberce. Potvrdit je mohou už v pátek v domácím souboji s aktuálně druhým celkem tabulky – českobudějovickým Mountfieldem.

Fotogalerie z utkání

Autorem je Vladimír Škorpík, fotografie jsou chráněny autorským zákonem! Kliknutím na náhled se vám zobrazí fotografie v plné kvalitě.

Ohlasy po utkání

Josef Paleček (Bílí Tygři Liberec): „Nehráli jsme špatně, alespoň bod jsme si zasloužili. Pardubicím však vyšly některé věci, na které jsme naše hráče upozorňovali. Ve druhé třetině jsme udělali dvě hrubky na červené čáře a soupeř z toho vytěžil maximum, poté už to zabetonoval. V závěru jsme tlačili, chtěli jsme vyrovnat, avšak štěstí se od nás tentokrát odklonilo.“

Pavel Rohlík (HC Moeller Pardubice): „Smekám před našimi hráči, kteří odevzdali absolutní maximum, ačkoliv jsme nastoupili bez Petra Sýkory a Tomáše Rolinka. Obětovali jsme tomu taktiku včetně pomalého střídání. Přesto si myslím, že zápas se divákům musel líbit, i když v něm bylo dost šarvátek, ale to k hokeji patří.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

9. kolo, 29. 9. 2006
LIB - PCE
4:3
22. kolo, 15. 11. 2006
PCE - LIB
1:0
35. kolo, 27. 12. 2006
LIB - PCE
2:3
48. kolo, 3. 2. 2007
PCE - LIB
1:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 39 2
Obránci G A +/- TM
Jan Snopek 0 0 1 8
Martin Čech 0 0 1 4
David Havíř 0 0 1 4
Aleš Píša 0 0 1 2
Petr Čáslava 0 0 1 0
Tomáš Linhart 0 0 1 0
Jaroslav Koma 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
František Mrázek 2 0 2 0
Dušan Andrašovský 1 0 1 2
Tomáš Blažek 0 1 2 2
Jan Starý 0 1 1 0
Miroslav Hlinka 0 0 2 2
Jan Čaloun 0 0 1 0
Libor Pivko 0 0 0 12
Jiří Cetkovský 0 0 0 4
Ondřej Nakládal 0 0 0 2
Ladislav Jindřich 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Zdeněk Ondřej 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube