7.3.2013
David Záruba

Pardubice obrat nedotáhly, Kladnu stačil jediný gól

KLADNO — Třetí krok hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice neudělali. V rozhodujícím pátém duelu na ledě Kladna sice byli po celou dobu lepším týmem, vytvořili si hromadu šancí, ale kotouč do branky nedostali. O postupujícím do čtvrtfinále rozhodla jediná branka Jasse z 32. minuty.

Tipsport extraliga, PRE5, čtvrtek 7.3.2013, ČEZ Stadion Kladno

Rytíři Kladno

Dynamo Pardubice

1:0
0:0, 1:0, 0:0
Branky a nahrávky: 31:41 Jass (Patera, D. Růžička; 5/4). Rozhodčí: Hribik, Polák – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 7:10 (2:3, 3:5, 2:2), navíc Brendl (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 6108. Střely na branku: 32:43 (11:16, 9:12, 12:15). Průběh utkání: 1:0. Nejlepší hráči: Jan Chábera – Dušan Salfický. Konečný stav série: 3:2.
Rytíři Kladno: Chábera – Procházka, D. Růžička, P. Hořava, Kužel, Doudera, Černošek, Kameš, Drtil – Eberle, Lukáč, Látal – Jass, Patera, Strnad – Valský, Dragoun, Kuchler – Dalecký, Melka, Kuchejda – Rudovský. Trenéři: Zdeněk Vojta, Petr Tatíček a Jiří Kopecký.
Dynamo Pardubice: Salfický – Benák, Kočí, Píša, Vašíček, Gawryletz, Ďaloga, Mocek, Drtina – Bartek, Cetkovský, Somík – Radil, Kousal, Buchtele – Brendl, Rolinek, Zohorna – Tybor, Semorád, Starý. Manažer: Miloš Říha. Trenéři: Jaroslav Landsman a David Pospíšil.

Komentář

Pátý zápas série na kladenském ledě už musel rozhodnout o postupujícím do čtvrtfinále play off. Pardubice poté, co dokázaly smazat dva kladenské mečboly, chtěly přidat i třetí výhru a popáté v řadě postoupit mezi osm nejlepších týmů.

Překvapivý tah přichystal manažer týmu Miloš Říha. Do brankoviště v klíčovém duelu poslal Dušana Salfického, který ve dvou vítězných zápasech v Pardubicích nechytal. Zraněného obránce Marušáka nahradil v play off poprvé hrající Marek Drtina.

Střelecká převaha Pardubic k brance nevedla

Pardubice rozjely rozhodující duel aktivněji, v první třetině vyhrály na střely 16:11. Oproti minulému utkání aktéři ani na jedné straně nijak neubrali na agresivitě, a tak zápas brzo nabral na tempu. Ze soubojů u mantinelů a před brankami bylo cítit, že se hraje o všechno.

Nebezpečné ofenzivní akce Východočechů táhl zejména Tomáš Zohorna, který hned třikrát během dvou střídání zakončoval ze slibné pozice. Hlavně druhá šance volala po přesnější střele. Kladno výrazněji zahrozilo pouze v přesilové hře, kdy kotouč putoval po celém obvodu útočného pásma, načež z první vypálil Melka. Salfický se stihl přesunout.

Hosté hrozili i v oslabení, Kladno své tři přesilovky nesehrálo vůbec dobře. Parádní změnou směru se Černoška zbavil Kousal, ale poté nezvládl zakončení ideálně. I Pardubice dostaly k dispozici dvě početní výhody, avšak s ranami obránců od modré neměl Chábera žádné velké starosti.

Východočeši zahazovali šance, Kladno využilo přesilovku

Pardubičtí hokejisté se i po přestávce nadále dostávali do gólových možností, ale proti stál bezchybný Chábera a v jednom případě i branková konstrukce. Hezký hokejový moment předvedl Brendl, který ze vzduchu trefil puk a protáhl tak kladenského brankáře. Chvíli poté při přesilovce napálil Bartek břevno. Ten samý hráč o pár vteřin později nedokázal za čáru zamést volně ležící puk v brankovišti.

Pardubice opět doplatily na nedisciplinovanost. Kladno hrálo v prostřední části pět přesilovek a jednu dokázalo využít. Rytíři využili jediné vteřiny, při které byli na trestné lavici dva pardubičtí hráči, a rozestavěli přesilovkový vzorec. Patera poté na modré napřáhl, načež přihrál přesně do strany, odkud Koba Jass propálil Salfického – 1:0.

Pardubice obdržená branka lehce rozhodila a těžko se dostávaly zpět do tempa. Výjimkou byla pasáž krátce po gó lu, kdy Kousal za brankou vykouzlil šanci pro Buchteleho, jehož ránu z mezikruží reflexivně vyrazil Chábera rukou. V závěru třetiny měl další tutovou šanci Bartek, ale v souboji o opuštěný puk u tyčky byl důraznější Kuchler.

Pardubice na vyrovnání nedosáhly

Honbu Pardubice za vyrovnáním přibrzdil v úvodu faul Mocka. I v oslabení ale měl dobrou střeleckou možnost Benák, který si poté vybil zlost na mantinelu a rozštípal o něj hokejku. Po krátké hře ve čtyřech měli početní výhodu i hosté. Do nadějné příležitosti si nabruslil Kousal, avšak prudkou ránu neumístil mimo dosah kladenského brankáře.

Až ve své desáté přesilovce si Kladno vytvořilo soustavný tlak. Eberleho ránu po vyjetí od zadního mantinelu zablokovali obránci, s rychlou střelou Doudery si poradil Salfický. Srovnání měl na hokejce při přesilovce Pavel Brendl, který po zaváhání kladenských zadáků ujížděl sám na Cháberu, ale ten se vytáhl parádním zákrokem lapačkou.

Situace Pardubice už byla vážná, a tak se hráči museli pořád více tlačit před Cháberu. Tím vznikaly díry v jejich obraně a jedné takové mohl využít Jass, ale rozhodl se podržet kotouč za pardubickou brankou. Osmdesát tři vteřin před koncem třetí třetiny si hostující střídačka vybrala oddechový čas a po něm se na led k vhazování před Cháberou vrátilo šest hráčů do pole.

Východočeši se ale nemohli dlouho dostat do pásma, a když už, tak jen na okamžik. Nadějnou akci půl minuty před koncem zhatil ofsajd. V posledních vteřinách sice dostal kotouč do brankoviště Kousal, ale k vyrovnání jeho akce nevedla.

Ohlasy po utkání

Jiří Kopecký (Rytíři Kladno): „Série byla absolutně vyrovnaná, asi dneska vyhrál šťastnější. Rozhodly tři věci – Chábera, domácí prostředí a neskutečná bojovnost našeho týmu. Vyhlášení expertů, že jsme outsider, mužstvu v podstatě pomohlo, protože nás to vyprovokovalo k velkému výkonu. Pardubice dneska měly několik velkých šancí, ale Honza Chábera byl nepřekonatelný. Jsme strašně šťastní. Někteří naši kluci hráli i nad svoje možnosti. Někteří hráči jako Kužel, Melka, kteří se v sezoně pořádně nedostali do hry, předváděli úžasné výkony. Stejně tak devatenáctiletý obránce Doudera.“

David Pospíšil (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Chci pogratulovat Kladenským k vítězství v sérii, protože hráli velice dobrý hokej a nakonec byli šťastnějším týmem. Série byla vyrovnaná, bojovná, měla všechno, co play off má mít. V dnešním utkání jsme byli paradoxně blíž k vítězství. Vytvořili jsme si spoustu šancí, bohužel nedáváme góly a jeden stačil, abychom páté utkání nezvládli. Cítíme zklamání, protože kluci se po příchodu Miloše Říhy neskutečně zvedli, začali hrát hokej na hranici svých možností. Tým začal šlapat, ale boj o předkolo v lednu a únoru ho stál asi moc sil. Pavlu Paterovi by měli už začít stavět na Kladně pomník, když tým potřebuje, tak vymyslí nějakou úžasnou přihrávku, něco nečekaného nebo dá gól.“

Zápasy v sezóně

přát., 13. 8. 2012
PCE - KLA
1:5
5. kolo, 26. 9. 2012
KLA - PCE
6:3
18. kolo, 2. 11. 2012
PCE - KLA
6:9
31. kolo, 19. 12. 2012
KLA - PCE
5:4
44. kolo, 27. 1. 2013
PCE - KLA
4:1
PRE1, 1. 3. 2013
KLA - PCE
2:1
PRE2, 2. 3. 2013
KLA - PCE
3:2p
PRE3, 4. 3. 2013
PCE - KLA
3:1
PRE4, 5. 3. 2013
PCE - KLA
3:2sn
PRE5, 7. 3. 2013
KLA - PCE
1:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 59 0 31 1
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Marek Drtina 0 0 0 0
Travis Gawryletz 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Petr Mocek 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Bartek 0 0 0 0
Pavel Brendl 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube