7.10.2011
Jan Hrabal

Venku opět vítězně. Pardubice vezou cennou výhru z ledu Slavie

PRAHA — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice dokázali zvítězit utkání 9. kola Tipsport extraligy v pražské O2 areně 2:1. Východočechy poslal do vedení proti Slavii Martin Bartek, v úvodu prostředního dějství se navíc trefil Tomáš Zohorna. Poctivou hrou dozadu získal hostující celek celý zápas a potěšil své příznivce.

Tipsport extraliga, 9. kolo, pátek 7.10.2011, O2 arena

Slavia Praha

Dynamo Pardubice

1:2
0:1, 1:1, 0:0
Branky a nahrávky: 30:29 Kuboš (Roth, Růžička) – 11:39 Bartek (Zohorna, Nakládal), 23:18 Zohorna (Rákos, Benák). Rozhodčí: Hribik, Kalivoda – Bejček, Charvát. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:0. Diváci: 4486. Střely na branku: 26:26. Průběh utkání: 0:2, 1:2. Nejlepší hráči: Petr Kuboš – Tomáš Zohorna.
Slavia Praha: Kopřiva – Kolařík, Šulc, Kuboš, Krejčík, Roth, Vašíček, Špelda – Kalus, Jelínek, Tomica – Svoboda, Růžička ml., Čermák – Kůrka, Hertl, Sklenář – Micka, Jaškin, Doležal. Trenéři: Vladimír Růžička st., Jiří Čelanský a Josef Beránek.
Dynamo Pardubice: Růžička – Kolář II, Píša, Kočí, Sičák, Borer, Benák, Nakládal – Kolář I, Kousal, Starý – Somík, Elkins, Bartek – Sim, Zohorna, Rákos – Nahodil, Radil, Buchtele. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Do O2 areny přišla nejmenší návštěva v historii vzájemných zápasů, ani sektor pro fanoušky hostujícího týmu nebyl zcela zaplněn. I tak se hokejisté Pardubic odměnili svým fandům druhou výhrou na ledě Slavie Praha v řadě. Vloni v prosinci zde vyhráli 5:1.

Martin Bartek proměnil rychlý brejk

Úvod zápasu nebyl vůbec opatrný, oba celky se do sebe pustily s plnou vervou a libeňská hala si mohla užívat pohledné podívané. Její začátek ovlivnily dvě po sobě jdoucí přesilovky na obou stranách. Žádná z nich nebyla využita.

Nejprve dostaly početní výhodu Pardubice po Šulcově podražení Radovana Somíka. V ní se do největší šance dostal najetý Jan Starý, svou slibnou akci po křídle však nedotáhl do gólového konce. Na druhé straně měl plné ruce práce Martin Růžička po Tomicově dorážce předchozí střely od modré, ale vše vyřešil.

Pardubice pak ujely do dvou brejků a druhý proměnily v gól. Nejprve unikla dvojice Radovan Somík – Martin Bartek, ale svou akci nesehráli nejpřesněji. O chvíli později nahrával slovenskému střelci Tomáš Zohorna a pardubický kanonýr se trefil přesně k tyči do protipohybu gólmana Kopřivy – 0:1.

Hra se poté uklidnila, hosté mírně zatáhli střední pásmo, až v poslední minutě se oba gólmani museli výrazně činit. Nejprve ten hostující po nepříjemné Kůrkově střele, po něm Miroslav Kopřiva čelil nebezpečí dvojice Tomáš Zohorna – Jonathan Sim, ale nemusel zasahovat, neboť přihrávka neprošla skrze slávistického beka.

Tomáš Zohorna zvýšil přesnou střelou, Slavia kontrovala v přesilovce

Začátek druhé periody se nesl ve znamení přesilovky Pardubic po Růžičkově podkopnutí Jonathana Sima. V ní se Corey Elkins ze strany natlačil až ke gólmanu Kopřivovi, kotouč pak poskakoval na brankovišti, ale první u něj byl slávista Sklenář a odpálil ho z obranné třetiny.

Co se Pardubicím nepovedlo v početní převaze, vyšlo v následné hře pět na pět. Tomáš Zohorna si najel do mezikruží a po Rákosově příhře mířil přesně – 0:2. Pardubice pak mohly navýšit vedení v další přesilovce, faul kolenem Tomáše Mertla ale neztrestaly.

Slavii pomohla přesilová hra v polovině základní hrací doby. Václav Benák byl vyloučen za nedovolené bránění, ale hned po dvaceti sekundách se vracel mezi mantinely. Puk na modrou dostal Petr Kuboš a slávistický bek jej napálil přesně nad Růžičkovu lapačku – 1:2.

Východočechům mohl vedení vrátit před brankou operující Václav Kočí. Pardubický bek si sjel do nebezpečného prostoru při přesilovce po Vašíčkově vyloučení, ale obě dorážky za Kopřivova záda nepropasíroval. Chvíli na to při rovnovážném počtu hráčů neuspěl Radovan Somík v zajímavé příležitosti.

Do třetí třetiny se díky aktivní hře hostí přehoupl trest Jakuba Nakládala. Ten v čase 38:20 nedovoleně bránil Tomáše Svobodu při jeho svižné akci, Pardubice však nedovolily domácím dostat se trvaleji do pásma.

Pardubice udržely těsné vedení

Slávisté sice přesilovku nezužitkovali ani na začátku třetí dvacetiminutovky, i tak se pardubická obrana musela v její první polovině pořádně otáčet po nápaditých akcích domácího týmu.

Ten měl velkou příležitost ve 46. minutě, dvojice Jakub Sklenář – Tomáš Mertl si vyměnila puk u pardubického brankoviště, ale jejich blesková souhra ke srovnání nevedla.

Východočechům pomohly ke konsolidaci sil dvě přesilové hry. V nich si srovnali systém a hlavně otupili rostoucí tlak Slavie. Přesto měli domácí ve vlastní nevýhodě po špatném střídání v čase 57:11 šance k vyrovnání, Martin Růžička ale Doležalovu akci pokryl. Na druhé straně mohl rozhodnout Daniel Rákos, ale jeho souboj s Miroslavem Kopřivou dopadl vítězně pro vyjetého brankáře domácích.

Ohlasy po utkání

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): „Sledovali jsme atraktivní utkání, které se mi bohužel nehodnotí dobře. Třetí domácí zápas nebereme ani bod, což je pro nás špatné. Nicméně hru, kterou jsme předváděli, takovou bychom chtěli hrát. Samozřejmě, zklamali jsme opět v koncovce.“

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Myslím si, že jsme viděli divácky velmi zajímavé utkání s napětím až do konce. Pro nás trenéry je to trošku horší, ale divákům se určitě líbilo. Vytvořili jsme si více gólových příležitostí a vítězství jsme si zasloužili. Hráče bych chtěl pochválit za to, jak zápas zvládli a odbojovali. Jsme rádi, že po úterní domácí prohře s Mladou Boleslaví jsme hned na Slavii vyhráli.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 7. 10. 2011
SLA - PCE
1:2
22. kolo, 18. 11. 2011
PCE - SLA
2:3
35. kolo, 30. 12. 2011
SLA - PCE
2:6
48. kolo, 19. 2. 2012
PCE - SLA
4:5sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 25 1
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 1 2 2
Jakub Nakládal 0 1 1 2
Jan Kolář 0 0 1 2
Casey Borer 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Vladimír Sičák 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Zohorna 1 1 2 0
Martin Bartek 1 0 1 0
Daniel Rákos 0 1 2 0
Jonathan Sim 0 0 1 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Corey Elkins 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube