15.3.2009
Vladimír Gregor

Tuhá bitva skončila. Moeller padl ve druhém prodloužení

PARDUBICE — Ve čtvrtfinále skončila cesta hokejistů HC Moeller Pardubice v této sezoně. Východočeši prohráli sedmý zápas prvního kola play off gólem ve druhém prodloužení, vyprodaná aréna viděla skvělou bitvu. Nakonec však slzela.

O2 extraliga, ČF7, neděle 15.3.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Plzeň

3:4p
2:2, 0:0, 1:1 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 0:57 Kolář I (Pivko, Lojek), 14:32 Pivko (Divíšek), 55:52 Pivko (Kolář II) – 3:42 Straka (Vlasák, Smrek), 12:30 Vostřák (Straka), 40:14 Vostřák (Čakajík), 86:07 Adamský (Straka). Rozhodčí: Hradil, Husička – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 8:13, navíc Kolář I – Nedvěd oba 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 50:40. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4. Nejlepší hráči: Libor Pivko – Martin Straka. Konečný stav série: 3:4.
Dynamo Pardubice: Lašák – Píša, Kolář II, Havíř, Snopek, Hendrich – Zohorna, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Tvrdík, Koudelka, Somík – Bláha, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Plzeň: Chábera – Nedvěd, Smrek, Čakajík, Pácal, Benák, Dresler – Vostřák, Straka, Vlasák – Tomas, Kracík, Adamský – Kubica, Kovář, Dvořák. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.

Komentář

Ofenzíva předčila bránění, padly hned čtyři branky

V od počátku doslova elektrizující atmosféře se v rozhodujícím sedmém čtvrtfinále na zajímavé události nemuselo čekat dlouho. Hned první výlet před Cháberovu branku dokázal Moeller totiž přetavit ve vedoucí branku. Odražený puk po Lojkově střele posunul Pivko na zcela volného Koláře a ten švihem k tyči nedal plzeňskému gólmanovi možnost zasáhnout – 1:0.

Vyrovnaný stav ovšem nevydržel ani tři minuty. Tvrdost trestné lavice jako první okusil domácí bek Hendrich, jenž v sestavě zaujal místo distancovaného Čáslavy a Plzni stačilo pouhých 14 vteřin. Straka zůstal po Vlasákově pasu u tyčky zcela sám, počkal si, až půjde pardubický brankář do kolen a následně zavěsil kotouč pod horní tyč – 1:1. S domácími mohlo být hned vzápětí ještě hůře. Snaha o rychlý kontr znamenala propad ve středním pásmu a přečíslení hostí. Adamského pas bruslemi tečoval jediný vracející se obránce Pardubic David Havíř a kotouč málem skončil za Lašákovými zády.

Domácí znovu přidali a profitovali jasnou šancí Tvrdíka, jehož ve vyložené pozici zahákoval Smrek. V početní výhodě Moelleru visel gól na vlásku po kombinaci Koukala s Kolářem, jenže Chábera se vytasil s čarovnou lapačkou a na brankové čáře zachránil svůj tým od jisté branky. Svou převahu mohl Moeller zúročit v další přesilovce, jenže stal se pravý opak. Snopek zaváhal na útočné modré čáře a Strakův pohádkový pas po rychlém brejku uklidil nechytatelně pod víko Vostřák – 1:2.

V nelehké chvíli domácímu celku nechtěně pomohl vyhozením puku mimo hru Smrek a byla z toho třetí početní výhoda domácích. V ní se zaskvěl Libor Pivko, jenž se rozhodl vzít odpovědnost na sebe a po levé straně se doslova vřítil do plzeňské třetiny. I přes sekyru bránícího hráče se dokázal natlačit až před Cháberu a střelou mezi betony srovnal průběžný stav – 2:2. Střelec Pardubic se do statistik zapsal ještě krátce po naplnění osmnácté minuty hry, kdy zbytečně oplácel a za hrubost byl vykázán. Do konce prvé třetiny se ovšem skóre už i přes platonický tlak Keramiků neměnilo.

Pardubice nedokázaly převahu přetavit v branku

S mnohem vyšším důrazem na obrannou činnost odstartovala prostřední pasáž hry a na další šanci se tak muselo čekat poměrně dlouho. Po vyhraném buly v útočné třetině pálil z pozice mezi kruhy Kolář do betonů Chábery, na opačné straně kluziště nechal vyniknout Lašákovu lapačku tvrdou ranou z úhlu Vostřák. Vyrovnání se záhy dočkala i stratistika vyloučení, po seknutí Starého do hole protihráče. Pardubičtí se dobře bránili a vydali se i do náznaku přečíslení, jenže místo ušetřených vteřinek přišel trest pro Divíška, za shození helmy soupeře.

Lasselsberger měl tak k dispozici 27 vteřin dvojnásobné početní převahy, ale tentokrát se nedokázal prosadit ani elitní útok se Strakou. Další obléhání Lašákovy svatyně znemožnil nedovolený zákrok Vostřáka a ještě při hře 4 proti 4 zůstal po vyšachování hostující obrany před Cháberou sám Pivko. Jakoby ale nervozita svazovala více domácí hole, v rozhodující chvíli mu kotouč poskočil. Podobně se vedlo v další akci i Kolářovi, jehož ne úplně povedenou střelu z gólové pozice dokázal Chábera vytěsnit.

Festival zahozených šancí Moelleru dokonal v pokračujícím tlaku mladík Tomáš Bláha, jenž po skrumáži před Cháberou směroval puk do poloodkryté branky, ale zasáhl pouze položený beton. Plzeň se z rostoucího tlaku domácích dokázala na chvíli vymanit díky útočnému výpadu neúnavného Straky, hra se ale hned prakticky vzápětí přelila znovu před Cháberu, jenž musel u tyče zasahovat proti Somíkovi. Závěr třetiny převaha Pardubic gradovala trestem pro Dvořáka, ale Moeller nedokázal poslat puk za Cháberu ani proti bránící čtveřici, jež po dlouhém obléhání doslova motala nohama.

Druhý gól Plzně v oslabení vítězný nebyl, naděje zachránil Libor Pivko

Dostat branku při vlastní přesilové výhodě je svým způsobem vždy potupa útočícího mužstva, ale dostat takové branky hned dvě a navíc od stejného hráče, to už je na pováženou. Celá pardubická Arena zůstala jako přimrazená, když Vostřákův pokus ze středního pásma zapadl přesně k tyči Lašákovy branky – 2:3. Domácí přesto nesložili zbraně. Hned po buly se natlačili před Cháberu a dokázali kotouč dostat i za jeho záda. Radost tribun bohužel vzápětí zmrazil výrok videorozhodčího, jenž gól pro posunutou klec doporučil neuznat.

Místo branky tak přišlo pouze vyloučení hostujícího Dvořáka za vychýlení brankové konstrukce. Prokletí přesilových her zůstalo ovšem znovu nezlomeno. Moeller mocně usiloval o vyrovnání a po sérii nedovolených zákroků Plzně před Cháberovým brankovištěm z toho byla přesilovka proti třem v luxusní délce celých dvou minut. Ta ale jakoby paradoxně tlak domácího celku utlumila. Rozpoložení domácích hokejistů nejlépe dokumentovala rána Píši, jež místo ohrožení Chábery vyřadila ze hry Starého.

Západočechy přestálé kritické chvilky výrazně uklidnily a pozornou obranou v čele s jistým Cháberou naleptávali psychiku domácích hráčů. Náznak možného vyrovnání v další přesilové hře znamenala rána Davida Havíře, po které plzeňský gólman neudržel puk, jenž se pomalu šinul směrem k brankové čáře. Kolář se při pokusu o dorážku ovšem dopustil faulu na Cháberu a síly na ledě se vyrovnaly.

Když už se zdálo, že je pro Pardubice dát branku prostě nemožné, vyrazil střelu obránce Koláře Chábera pouze na hůl Pivka, ten nezazmatkoval, potáhl si puk a pod ležícím Cháberou podruhé v zápase skóroval – 3:3. Plzeň dostala ještě šanci rozhodnout zápas. Zákrok Jana Starého posouzený jako hákování nabídl Západočechům 14 vteřin dvojnásobné převahy, ale ani time-out hostující lavičky k rozhodnutí nevedl. Do prodloužení navíc nasměrovala utkání i záměrná laxnost hostující střídačky, která se dočkala trestu za zdržování hry, byť jí tato taktika vycházela téměř po celý zápas.

První prodloužená vítěze neurčila

Nové pravidlo po vzoru NHL v sedmém zápase nabídlo nový model prodloužení, kdy se hraje až do chvíle, než padne vítězná branka. K té měly zkraje znovu blíže Pardubice. Chábera vyrazil kotouč vystřelený od modré čáry pouze před sebe a po odrazu od bruslí Tvrdíka proklouzal jen těsně vedle levé tyčky plzeňské branky. Domácí tým nadále usiloval svou aktivitou o rozhodnutí, zatímco Západočeši spíše čekali na chybu a možnost brejku.

Vítěznou tečku mohl napsat před dovršením čtvrté minuty prodloužení znovu Tvrdík, jenž si zpětnou kličkou vybruslil mezi kruhy a švihem dokonce orazítkoval tyč! Západočeši se osmělili až po šesti minutách prodloužené a Čakajíkova bomba od modré nepříjemně zahvízdala těsně nad břevnem pardubické branky. Infarktové drama pokračovalo. Při pobytu prvních formací mohl málem rozhodnout Vlasák, když se k němu odrážel puk, čistou šanci na druhé straně spálil ovšem Zohorna, jenž dostal do palebné pozice puk od Divíška.

Pardubická aktivita vyústila v přesilovou hru po faulu Nedvěda a během oslabení už byla na řadě plzeňských bránících hráčů znát obrovská únava. Oddechnout si mohli hosté zejména po ráně Lojka z bezprostřední blízkosti, jež naštěstí pro Cháberu nemířila mezi tři tyče. V čase 71:25 ale pardubická obrana trochu pozapomněla na Vostřáka, kterého musel nedovoleně zastavit Starý. Hosté vycítili svou šanci a nechali téměř po celé dvě minuty na ledě své eltiní komando. Lašák ovšem svými jistými zákroky nechával zapomenout na laciný gól zkraje třetí třetiny.

Přesilová hra nicméně polila Keramiky živou vodou a Straka měl na holi rozhodnutí. Hvězda Plzně nejprve obrala o kotouč rozehrávajícího Starého a vzápětí z očí do očí musel sáhnout Lašák v kritické chvíli znovu pro další výtečný zákrok. S ranou na lapačku z úhlu neuspěla chvíli na to ani další ikona Západočechů Vlasák. V posledních vteřinách prvního prodloužení vystihl Divíšek Smrekovu chybnou rozehrávku, ale proti jeho bombě nad nemusel Chábera zasahovat.

Do semifinále poslala Plzeň chytrost nejlepšího hráče Straky

Druhé prodloužení bylo od úvodních vteřin vedeno mnohem opatrněji z obou stran, jakoby oba soupeři trochu šetřili síly. Z opatrné podívané vybočilo našlápnutí Straky, jehož průnik řešila domácí obrana jen s vypětím všech sil. Západočeši trpělivě čekali na další možnost a dočkali se. Jeden z pardubických obránců ve snaze vypomoci útočné trojici propadl a z přečíslení zahrozil Vostřák.

Osud utkání a celé série vzal nakonec do svých rukou kdo jiný, než Martin Straka. Ten donutil chybovat pardubickou obranu, od mantinelu nasměroval kotouč přesně na hůl Adamskému a jeho švih poslal Plzeň do semifinále – 3:4.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Po velmi dobrém vstupu do zápasu, kdy jsme hned v úvodní minutě dali gól, přišel hlavně po vyrovnávací brance Plzně z přesilovky útlum. Projevilo se to i dalším gólem, který jsme si v podstatě dali sami. Chtěl bych ocenit, že mužstvo nekleklo do kolen ani při tom gólu, kterým se Plzeň dostala v naší přesilovce do vedení 3:2. Hráči bojovali až do konce a v normální hrací době jsme dokázali srovnat. Prodloužení bylo o štěstí, obě mužstva za tím šla tvrdě, tam jsme byli tím méně šťastným týmem, protože jsme si vytvořili těch šancí o trochu víc, ale prvním, kdo proměnil tu šanci v gól, byla Plzeň. Proto vyhrála a chtěl bych jí pogratulovat i ocenit, jakým způsobem k tomu došla. Byl to tým bojovníků, který toho dosáhl touto cestou a v takto dlouhé sérii to bylo obdivuhodné. Přeji jim, aby se dostali co nejdál.“

Pavel Hynek (HC Lasselsberger Plzeň): „Chtěl bych poděkovat všem hráčům za ten poslední krok. Věřili jsme, že v tom sedmém zápase se může stát cokoliv, a dnes jsme to dokázali proměnit ve skutečnost. Byli jsme dnes velcí bojovníci, moc jsme to chtěli a nakonec se to štěstíčko po třech šancích Pardubic a jejich tyčce přiklonilo na naši stranu.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 9. 10. 2008
PCE - PLZ
8:5
26. kolo, 25. 11. 2008
PLZ - PCE
3:2
39. kolo, 9. 1. 2009
PCE - PLZ
5:2
52. kolo, 19. 2. 2009
PLZ - PCE
4:1
ČF1, 4. 3. 2009
PCE - PLZ
1:2sn
ČF2, 5. 3. 2009
PCE - PLZ
3:1
ČF3, 8. 3. 2009
PLZ - PCE
2:1
ČF4, 9. 3. 2009
PLZ - PCE
3:4
ČF5, 11. 3. 2009
PCE - PLZ
3:0
ČF6, 13. 3. 2009
PLZ - PCE
3:1
ČF7, 15. 3. 2009
PCE - PLZ
3:4p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 87 0 36 4
Obránci G A +/- TM
Martin Lojek 0 1 1 0
Jan Kolář 0 1 -1 0
David Havíř 0 0 1 0
Jiří Hendrich 0 0 -1 2
Aleš Píša 0 0 -1 0
Jan Snopek 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Libor Pivko 2 1 0 2
Jan Kolář 1 0 1 12
Tomáš Divíšek 0 1 -1 2
Petr Koukal 0 0 1 0
Jan Starý 0 0 0 6
Tomáš Bláha 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 -1 2
Martin Koudelka 0 0 -1 0
Tomáš Zohorna 0 0 -1 0
Radovan Somík 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube