5.3.2009
Michal Vilím, Jan Hrabal

Tříbranková první třetina stačila. Pardubice vyrovnaly sérii

PARDUBICE — Druhý zápas se povedl. Hokejisté HC Moeller Pardubice dokázali porazit celek HC Lasselsberger Plzeň díky výborně sehrané první třetině, ve které vstřelili tři branky. Čtvrtfinále se tak stěhuje do Plzně za vyrovnaného stavu 1:1 na zápasy. Východočechům se navíc povedlo vyhnat Jana Cháberu z plzeňské branky.

O2 extraliga, ČF2, čtvrtek 5.3.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Plzeň

3:1
3:1, 0:0, 0:0
Branky a nahrávky: 6:47 Havíř (Tvrdík), 8:25 Starý (Koukal), 14:52 Lojek (Tvrdík) – 14:36 Vostřák (Straka). Rozhodčí: Jeřábek, Šír – Bejček, Pešek. Vyloučení: 7:4, navíc Čakajík (Plzeň) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 8845. Střely na branku: 32:37. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1. Nejlepší hráči: Martin Lojek – Pavel Vostřák. Stav série: 1:1.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Píša, Kolář II, Lojek, Havíř – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Tvrdík, Blažek, Somík – Zohorna, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Plzeň: Chábera (20:00 Francouz) – Čakajík, Smrek, Cartelli, Redlihs, Benák, Pácal, Dresler – Vostřák, Straka, Vlasák – Tomas, Kracík, Matějovský – Adamský, Kovář, Dvořák – Kubica, Kubalík, Laš – Lev. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.

Komentář

Turbulentní pohyb skóre přinesl stav 3:1

Ke druhému čtvrtfinálovému utkání play off nastoupil Moeller s odhodláním podruhé nepodlehnout hokejistům z města piva a sérii ještě doma vyrovnat. Úkol se to oproti z předkola rozehrané Plzni zdál nelehký. Zlomit z posledních čtyřech zápasů negativní skóre mohl nejdříve Blažek vymícháním kotouče před Cháberu z rohu. Na druhé straně prosvištěla Kubalíkova rána těsně vedle Lašákovy klece.

Ve čtvrté minutě bylo v obranné třetině Pardubic velmi rušno. Přesilovku kvůli šesti hráčům domácích na ledě v předchozí situaci hrála Plzeň nemilosrdně přesně. Křižné přihrávky v rozestavěném vzorci často nechaly vyniknout Straku nebo od modré pálícího Smreka. Hráči domácích ale odolali. Radost v aréně vyvolala až následná akce, kdy se po pokusech Blažka a Somíka napodruhé nemýlil zkušený bek David Havíř, jenž vyslal nebezpečný příklep z modré čáry. Puk skončil v rohu Cháberovy branky 1:0.

Neuplynuly ani dvě minuty a Pardubice vedly 2:0! Koukal dojel puk za brankou a nezištně jej adresoval na kruhu se nalézajícímu Janu Starému. Ten tentokráte mezi betony, ale opět příklepem trefil místo za Cháberou. Plzeň zkusila odpovědět v desáté minutě, kdy Čakajík střílel z první. Moeller ovšem měl výraznou převahu a neustále pokoušel pozornost gólmana hostů. Blízko k jeho překonání měl od modré Píša či dorážkou Koukal.

I přesto Západočeši zanedlouho snížili. Po Strakově přiťuknutí se trefil pěkným švihem do růžku Lašákovy branky Pavel Vostřák – 2:1. Turbulentní pohyb gólového indexu ovšem neustal. Ihned po plzeňském snížení vedl Moeller znovu o dvě branky. Tvrdík nabídl puk Marinu Lojkovi, jenž se trefil poprvé v pardubických barvách a tím samozřejmě i poprvé v play off. Minutu před koncem třetiny mohl ještě snížit Matějovský, ale jeho elegantní vyjížďka neskončila v prázdné brance, ale na břevnu.

Druhá třetina nic nového nepřinesla, výkon spíše stagnoval

Do prostřední třetiny byl z branky Lasselsbergeru odvolán Jan Chábera. Nahradil jej tam mladý Pavel Francouz. Chvilku po začátku byl za katr odeslán domácí Lojek a Pivko měl v oslabení velkou šanci úspěšně zakončit přečíslení dva na jednoho. Francouz byl pozorný. Tuto převahu hosté nezužitkovali, ale ihned po jejím skončení měli k dispozici další přesilovku při faulu Čáslavy. I tak si napodruhé nepočínali o moc lépe.

Velmi aktivní Pivko profrčel ve 27. minutě do útočného pásma. Namazal Divíškovi, ale toho obrana Západočechů dokonale zpacifikovala. První přesilovku si o několik momentů déle zahráli také domácí. A byla hned dvojnásobná. Nově sestavené komando Cetkovský – Blažek – Koukal si ovšem vyjma několika střel svých obranných tykadel Píši s Čáslavou výraznou příležitost nevypracovalo.

Ve 34. minutě si velký tlak vynutila třetí Blažkova řada a neúnavně bušila do vrat plzeňské tvrze. Ale Somík a Tvrdík své pokusy neproměnili. Po uplynutí dalších tří minut byl za sekání potrestán dvouminutovým trestným posezením Tvrdík. Hra se ale po dalších pěti desítkách vteřin zformovala do čtyř hráčů na obou stranách při vyloučení Vostřáka. V této herní variantě si nikdo šanci nevypracoval.

Utkání se bez velkých příležitostí dohrálo s úspěchem pro domácí

Minutu po začátku třetího dějství pokračovala série vylučovaných hráčů na stranách obou rivalů. Pardubičtí ale bránili velmi pozorně a Lasselsberger kromě přihrávkové komunikace Straky s Vlasákem napříč pásmem k ničemu nepustili. Moeller neupouštěl od snahy navýšit střeleckou listinu večera. Pivko se dostal nejprve k dalekonosné střele vyslané při přejezdu přes modrou čáru a poté ještě k zajímavé dorážce.

Všechny tyto pokusy ale jistil spolehlivý Francouz, který od svého nástupu držel čisté konto. V dalším průběhu Plzeň nepolevovala v nasazování třech ofenzivních formací, což by se mohlo v dalších zápasech projevit. Navíc se přestala pouštět do náročnějších akcí a raději nahazovala kotouče. V této fázi utkání nebylo na ledě vidět mnoho brankových akcí, naproti tomu docházelo k přiostření hry a opakovaným tvrdším zákrokům.

V 52. minutě zažehnal možnou příležitost ke zkorigování skóre výborným obranným zákrokem Čáslava. Stále neúnavně si ovšem počínal z plzeňských hlavně Straka, jenž nevypustil žádný souboj. V 55. minutě se ve velké příležitosti ocitl Vlasák, ale namísto přihrávky volnému Benákovi volil přehazování puku na čepeli jeho hole, se kterým si Lašák poradil. Tři minuty před závěrečným hvizdem se Západočeši odhodlali ke hře v šesti. Divíšek prázdnou od červené netrefil a poté byl odeslán na trestnou lavici. I tak ke změnám nedošlo a Moeller vyrovnal čtvrtfinálovou sérii na 1:1.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Rozhodla první třetina. My jsme do zápasu vstoupili výborně. Hráli jsme to, co jsme si řekli, že nám v prvním zápase chybělo - s větším tlakem na bránu a měli jsme více střel. Povedlo se nám vstřelit v úvodu dva góly. Hodně důležitým momentem bylo, když hosté snížili na 1:2 a my jsme hned v dalším střídání znovu odskočili. To dvougólové vedení bylo uklidňující. Pak jsme trošku od aktivity upustili, nebylo to až tak chtěné, ale rozhodně jsme se chtěli soustředit spíše na obrannou hru, protože síla Plzně v ofenzivě je obrovská. Oni se do nás museli tlačit a my jsme se museli více věnovat obranné činnosti. Zvládli jsme to lépe ve třetí třetině než v druhé polovině druhé třetiny, kdy jsme měli problémy. Mužstvo podalo obětavý výkon, vítězství vydřelo a výborně nás podržel i brankář Lašák.“

Milan Razým (HC Lasselsberger Plzeň): „Bylo to bojovné utkání hodné play off. My jsme bohužel nezachytili očekávaný nástup domácích. Oni do utkání vlétli a my jsme jim našimi hrubými chybami pomohli. Dvakrát jsme inkasovali, v 15. minutě jsme vstřelili kontaktní gól, ale bohužel jsme se dostali do zápasu jen na pár vteřin. Bylo to největší chyba v zápase, že jsme hned inkasovali znovu a soupeř nám zase odskočil na rozdíl dvou branek. V dalším průběhu jsme hru vyrovnali, vytvořili jsme si i řadu brankových příležitostí, ale bohužel jsme kontaktní gól už nedali ani v dlouhotrvající power play. Domácí si výsledek do konce pohlídali.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 9. 10. 2008
PCE - PLZ
8:5
26. kolo, 25. 11. 2008
PLZ - PCE
3:2
39. kolo, 9. 1. 2009
PCE - PLZ
5:2
52. kolo, 19. 2. 2009
PLZ - PCE
4:1
ČF1, 4. 3. 2009
PCE - PLZ
1:2sn
ČF2, 5. 3. 2009
PCE - PLZ
3:1
ČF3, 8. 3. 2009
PLZ - PCE
2:1
ČF4, 9. 3. 2009
PLZ - PCE
3:4
ČF5, 11. 3. 2009
PCE - PLZ
3:0
ČF6, 13. 3. 2009
PLZ - PCE
3:1
ČF7, 15. 3. 2009
PCE - PLZ
3:4p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 36 1
Obránci G A +/- TM
Martin Lojek 1 0 2 2
David Havíř 1 0 2 0
Petr Čáslava 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 1 0 0 0
Michal Tvrdík 0 2 2 2
Petr Koukal 0 1 0 0
Tomáš Blažek 0 0 2 0
Radovan Somík 0 0 2 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 4
Jan Kolář 0 0 0 2
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Libor Pivko 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube