13.2.2009
Michal Vilím, Jan Hrabal

Fantazie! Pardubice skolily po tuhém boji Vítkovice a frčí do čela extraligy!

PARDUBICE — Ohromný zápas s vítězným koncem sehráli dnes večer hokejisté HC Moeller Pardubice. Ti v napínavé boji před návštěvou téměř 10 000 diváků dokázali udolat Vítkovice 2:1 a díky domácímu kolapsu Slavie jdou na první místo v extraligové tabulce!

O2 extraliga, 49. kolo, pátek 13.2.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Vítkovice

2:1
0:0, 2:1, 0:0
Branky a nahrávky: 29:28 Čáslava (Somík, Blažek), 36:26 Divíšek (Cetkovský) – 30:24 Strapáč (Hruška). Rozhodčí: Homola, Jeřábek – Křivský, Rittich. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 9780. Střely na branku: 30:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Nejlepší hráči: Ján Lašák – Jakub Štěpánek.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Šeda, Havíř, Píša, Kolář II, Lojek – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Zohorna, Blažek, Somík – Klejna, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Vítkovice: Štěpánek – Jurečka, Barinka, Kuboš, Stehlík, Ovčačík, Trnka, Voráček – Klimek, Štefanka, Krenželok – Ujčík, Šimíček, Kvapil – Treille, Burger, Hubáček – Strapáč, Hruška, Szturc. Trenéři: Alois Hadamczik, Kamil Konečný a Zdeněk Moták.

Komentář

Vyrovnaná hra i skóre

Sudí Jeřábek jako první z dvojice rozhodců vhodil puk mezi hole Štefanky a domácího Divíška. Formace prvního pardubického centra pak vnutila obrannou hru na čepele hostů. Ale ani jeden z pokusu hráčů Moelleru se neujal. Podobně si počínal ve čtvrté minutě Strapáč, kdy hlídač domácí klece Lašák zpacifikoval jeho střelu vynikajícím zákrokem.

Prvního vyloučeného viděla po okraj zaplněná aréna v páté minutě, kdy na trestnou lavici putoval bek Jurečka, ale Východočeši si, ač odehráli většinu ze dvou minut v útočné fázi, výraznější příležitost nevypracovali. Poté při vyloučení Burgera hosté bránili ještě svědomitěji a Pardubice prakticky nepustili do pásma.

Ve dvanácté minutě našlápl kolem mantinelu vítkovický Hubáček, objel branku a přesně přihrál beku Trnkovi najíždějícímu z druhé vlny. Lašák se ale střelou po zemi překvapit nenechal. O minutu déle odebral Píša puk hostům a poslal do brejku Blažka, který sice vystřelil, ale byl zahákován vracejícím se Hubáčkem. Převaha gólovou sklizeň nepřinesla. Možností k rozvlnění sítě za Štěpánkem byl jen pěkný bekhend Blažka.

V 17. minutě byl při úniku faulován Starý. Sudí nařídil trestné střílení, které sám napadený neproměnil. Poté byl potrestán Divíšek, domácí se ale bránili jistě. Ujčik poté shodil masku Lašákovi, který zůstal ležet volně s odkrytou hlavou na brankovišti. Jiný vítkovický hráč přesto nepochopitelně vypálil. Hra byla ovšem přerušena.

Vítkovice vyrovnaly, Moeller se přesto dostal do vedení

V první minutě druhé části večerního představení se do obrovské šance dostal domácí útočník Kolář, ovšem svou střelu zakončil jen do betonu Štěpánka. Na druhé straně si jedovku od modré vychystal pro Lašáka Stehlík. Následně byl na čtyři minuty za vysokou hůl odeslán za katr kapitán hostů Šimíček a po uběhnuté minutě navíc i Krstev.

Fanoušci žádali brankovou akci. A dostali ji! Převahu čtyři na tři už domácí s bravurou proměnili. Somík přesně adresoval puk na modrou Petru Čáslavovi, jenž zcela optimální ranou trefil nad beton Štěpánka – 1:0. Ale to nevydrželo dlouho. Prakticky o minutu později ještě v oslabení dostal volný prostor Hruška. Jeho pokus ještě Lašák vyrazil, ale na střelu Petra Strapáče už byl krátký – 1:1.

Hra se pak přelévala z jedné strany na druhou. Pěknou akci si vypracoval Burger. Lašák jeho bekhend ale zajistil. A udeřilo na opačné polovině ledové plochy. Cetkovský mezi kruhy obral vítkovické o kotouč a z otočky vypálil. Let puku poté usměrnil žádoucím směrem Tomáš Divíšek – 2:1.

Pardubice si vítězství pohlídaly

Neúnavně fandící pardubický kotel hnal své hráče dopředu. V úvodu třetí třetiny se ale musely Pardubice bránit. V tomto oslabení nejméně dvakrát výborně zasáhl domácí obranář Šeda, čímž znemožnil střelecké tendence Ostravanů.

Další hra měla spíše úporné tendence s množstvím osobních soubojů ve středním pásmu nebo u okrajů ledové plochy. Z této šedi vybočila až situace, ve které Blažek pelášil na brankáře hostů a poté přenechal puk Somíkovi. Ten, ač tísněn, načrtl vynikající střelu, jež jen těsně minula horní tyč domácí klece. Stejně neúspěšně dopadla i pumelice Pivka.

Vítkovické pokusy měla po delší době umocnit převaha pět na čtyři. Vítkovice si ale zle počínaly a po vypíchnutí kotouče Snopkem bruslil na Štěpánka Divíšek, ale byl obránci hostů vytěsněn mimo střelecký úhel. Po skončení této přesilové hry mohl ovšem znovu udeřit střelec jediné branky hostů Strapáč, ale jeho neposedný bekhend nemířil přesně na cíl.

Hráči Moelleru v samém závěru hosty nepustili ani do power play a pohlídali si poctivě získané tři body, které jim zajistily i opětovný a zcela zasloužený posun na první místo tabulky hokejové extraligy!

Ohlasy po utkání

Jiří Seidl (HC Moeller Pardubice): „V první třetině nám nešla trochu kombinace, špatně jsme se dostávali do útočného pásma a když jsme se tam dostali, okamžitě nám to Vítkovice dávaly ven. Ve druhé třetině se to o dost zlepšilo, měli jsme více šancí, ale byl to druhý zápas po sobě, kdy produktivita v zakončení nebyla taková, jak bychom si představovali. Na druhou stranu jsme zápas dobře odehráli pokud jde o obranu. A bylo to navíc podloženo velmi dobrým výkonem Jána Lašáka.“

Kamil Konečný (HC Vítkovice Steel): „Je to třetí utkání s Pardubicemi, které skončilo 2:1, ale dvě z nich jsme prohráli, takže spokojeni s výsledkem nejsme. Pokud jde o utkání jako takové, tak mu nechybělo nasazení, tempo a myslím si, že diváci si přišli na své. Jen viděli málo branek. Našim hráčům kromě malé produktivity nelze nic vytknout. V první a druhé třetině jsme měli hodně vyloučených, což některé hráče dost oslabilo a proto možná i ta koncovka byla taková slabá.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

10. kolo, 30. 9. 2008
VIT - PCE
2:1
23. kolo, 16. 11. 2008
PCE - VIT
3:4sn
36. kolo, 30. 12. 2008
VIT - PCE
1:2
49. kolo, 13. 2. 2009
PCE - VIT
2:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 24 1
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 1 0 1 0
Jan Snopek 0 0 1 0
Marek Zukal 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
David Havíř 0 0 -1 2
Aleš Píša 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Divíšek 1 0 1 2
Jiří Cetkovský 0 1 1 2
Tomáš Blažek 0 1 0 0
Radovan Somík 0 1 0 0
Daniel Rákos 0 0 1 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 2
Michal Klejna 0 0 0 0
Libor Pivko 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Jan Starý 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube