1.2.2009
Jan Hrabal

Vůle decimovaného Moelleru to dokázala, Spartu srazila v prodloužení

PARDUBICE — Přestože hokejisté HC Moeller Pardubice bojovali s chřipkovým virem, dokázali v oslabené sestavě porazit pražskou Spartu. Velký zápas ve vyprodané aréně rozhodl půl minuty před koncem prodloužení Petr Koukal.

O2 extraliga, 47. kolo, neděle 1.2.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

3:2p
1:1, 1:0, 0:1 – 1:0
Branky a nahrávky: 10:21 Starý (Koukal, Kolář), 33:05 Blažek (Čáslava, Somík), 64:30 Koukal (Kolář I, Kolář II) – 8:57 Podlešák (Hromas), 53:08 Podlešák. Rozhodčí: Šindler – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 6:9, navíc Koukal (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 44:40. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Jan Starý – Martin Podlešák.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Lojek – Somík, Blažek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Rákos, Koudelka, Klejna – Nahodil, Zahradník, Semorád. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
Sparta Praha: Přikryl – Pilař, Gulaši, Vykoukal, Hanzlík, Černošek, Hudec, Cunik, Vinogradov – Ton, Výborný, Netík – Hromas, Langhammer, Podlešák – Hrdel, Koreis, Kafka – Mrňa, Látal. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.

Komentář

Oba týmy nastoupily bez několika hráčů základní sestavy. Spartě chyběla kromě dlouhodobě zraněného Martina Ručinského i útočná dvojice Michal Broš – Ondřej Kratěna. Mimo sestavu Moelleru byli Michal Tvrdík, Tomáš Divíšek a Jiří Cetkovský. Obnovenou premiéru po téměř osmi letech prožil v pardubickém dresu Martin Koudelka zapůjčený z Hradce Králové.

Podlešák dorazil Hromasovu střelu, Starý vyrovnal šestnáctým gólem v přesilovce

Úvod zápasu byl oboustranně opatrný. Vyprodanou ČEZ Arenu nerozehřály ani zkrácené přesilovky na obou stranách v první pětiminutovce. V ní si nikdo nevytvořil vážnější střeleckou příležitost.

Útočná stavidla spustil pardubický útočník Jan Kolář, jenž v 9. minutě trefil v početní převaze horní tyčku branky Petra Přikryla. Ten stejně jako v posledním zápase Sparty dostal přednost před Tomášem Pöpperlem.

V následné hře pět na pět Sparta udeřila. Rychlý útok zakončil střelou Karel Hromas. Tvrdý kotouč vyrazil gólman Lašák přímo k Martinu Podlešákovi, pro něhož nebyl problém umístit puk mezi tři tyče – 0:1.

Vedení Sparty však netrvalo dlouho, o chvíli později se Pardubice radovaly ze srovnání skóre. Hákování Tomáše Netíka potrestal „klasickou“ přesilovkovou“ kombinací domácí kanonýr Jan Starý. Ten zaparkoval v pravém kruhu a chytře si vyčkal na gólovou příhru od Petra Koukala po jeho předchozí kombinaci s útočníkem Janem Kolářem – 1:1.

Pražané poté měli možnost dvou přesilových her, hosté nepotrestali vysokou hůl Davida Havíře po odpískání, naprázdno vyšli i v přesilovce po přísném vyloučení Libora Pivka, jenž reklamoval nafilmovaný pád Stanislava Hudce.

Moeller přežil dlouhé dvojnásobné oslabení, pak udeřil Tomáš Blažek

Pardubičtí hokejisté měli ve druhé třetině nejprve dvě přesilovky, ale žádnou z nich nevyužili. Narvaná aréna sice sledovala ohromnou snahu domácích překonat sparťanskou defenzívu, vtipnými kombinacemi hýřila zejména Koukalova letka.

Sparta měla v polovině střetnutí obrovskou šanci opět vést. V krátkém sledu byli vyloučeni tři hokejisté Pardubic! Dlouhou přesilovku pět na tři však hosté nevyužili, přestože to před Lašákem hořelo jako ve vysoké peci.

Východočeši přežili těžkou chvíli a naopak sami se prosadili v početní výhodě. Arbitr Šindler vyloučil Jiřího Vykoukala za podražení Libora Pivka, těsně před koncem poslal sparťanského veterána zpět mezi mantinely poslal Tomáš Blažek. Ten doslova dotlačil puk do brány po Čáslavově pecce od modré čáry – 2:1.

Hokejisté Pardubic pokračovali v aktivní hře, snažili se důsledně pokrývat střední pásmo, aby se sparťané nedostávali do rychlých akcí. V závěru druhého dějství se Pražané dostali do tlaku, ale obrana Moelleru v čele s výtečným gólmanem Lašákem odolala snaze Holešovických.

Podlešák druhým gólem v utkání poslal bitvu do nastavení

Východočeši vystavěli na obranné modré hráz, snažili se hrát zodpovědně zezadu tak, aby Ján Lašák měl co nejméně práce. Domácí se snažili zachytávat akce hostí v jejich zárodku.

Po Netíkově vysoké holi na kapitána Snopka měl Moeller přesilovku, tu však nevyžil. Největší šanci měl v prostoru mezi kruhy Tomáš Blažek, toho ale betonem vychytal gólman Přikryl.

Moeller nepotrestal ani další prohřešek Sparty, ve kterém Tomáš Netík podrazil Jana Semoráda. Naopak sám inkasoval! Po chybě v rozehrávce se do otevřené obrany dostal Martin Podlešák a vyrovnal na 2:2!

Jistota bodu pro oba týmy znamenala v poslední pětiminutovce hokejovou údržbu, ve které se toho moc neudálo. Rozhodnout muselo prodloužení.

V něm to dlouho vypadalo, že se týmy neprosadí, až půlminutu před koncem využil srážky dvou hráčů Sparty na modré čáře Jan Kolář I, aby posunul gólový puk na Petra Koukala – 3:2!

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Moeller Pardubice): „Podařilo se nám využít dvě přesilovky a ubránit soupeřovu výhodu pěti proti třem. Mysleli jsme si, že bychom mohli vedení 2:1 udržet, ale bohužel jsme po naší chybě dostali při vlastní přesilovce gól. Hodně nás rozhodil a Sparta pak byla aktivnější. Na konci prodloužení jsme se ale šťastně dostali do šance a dokázali jsme ji využít. Před zápasem měli vedle Divíška virózu také Růžička, Cetkovský a Pivko, který nakonec jako jediný mohl hrát. Tvrdík má svalové potíže.“

Marian Jelínek (HC Sparta Praha): „Chtěli jsme hrát ze zabezpečené obrany, což se nám v úvodu dařilo. Pardubice se prosadily dvakrát v přesilovkách, my jsme neproměnili výhodu čtyř proti třem a následně pěti proti třem. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že budeme trpělivě čekat, a vyrovnání přišlo. V prodloužení jsme byli aktivnější my, ale rozhodl soupeř. Kratěna nehrál kvůli svalovým problémům, Brošovi se vrátila viróza.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 3, 8. 8. 2008
PCE - SPA
3:1
8. kolo, 25. 9. 2008
SPA - PCE
5:4sn
21. kolo, 2. 11. 2008
PCE - SPA
4:2
34. kolo, 26. 12. 2008
SPA - PCE
5:1
47. kolo, 1. 2. 2009
PCE - SPA
3:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 65 0 38 2
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 -1 0
Jan Kolář 0 1 -1 0
Aleš Píša 0 0 1 0
Jan Snopek 0 0 0 2
Martin Lojek 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
David Havíř 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 1 1 1 12
Jan Starý 1 0 0 0
Tomáš Blažek 1 0 -1 0
Jan Kolář 0 2 1 0
Radovan Somík 0 1 -1 2
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Petr Zahradník 0 0 0 0
Libor Pivko 0 0 -1 4
Michal Klejna 0 0 -1 0
Martin Koudelka 0 0 -1 0
Daniel Rákos 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube